Spomenik slavnim precima

U selu Macavare kod Nikšića u banjanskom kraju sutra će biti osveštano monumentalno pravoslavno znamenje, svedočanstvo o životu bratstva Mirkovića više od tri veka, u tom delu Stare Hercegovine, današnje Crne Gore.

Region 22.07.2017 | 11:28
Spomenik slavnim precima
Ponosni i ugledni Mirkovići, ne samo što znaju da je njihov rodonačelnik u ovim krševitim i bezvodnim krajevima bio Mirko, već i svakog bratsvenika, od tada do danas, svaku, bitku, bunu, rodnu i nerodnu godinu, lepe i ružne trenutke kroz decenije i vekove, koji nisu bili ni laki ni jednostavni.

"Ponosno noseći ime bratstva, zadatak nam je da zaveštamo našu naciju, našu pravoslavnu veru, našu bratsveničku krsnu slavu Svetog Jovana, naš jezik i naše pismo ćirilicu", kaže akademik Dragoljub Mirković, koji je osmislio i uradio ovo spomen-znamenje, koje će, kako je najavljeno, u nedelju, osveštati episkop nikšićko-budimljanski Joanikije Mićović, jedan od srpskih najuglednijih arhijereja, rodom, takođe iz ovog kraja.

"Ponosan sam što je i moj sin Miloš, veliki poštovalac tradicije i korena Mirkovića, ali i moje troje unučadi, pa i petogodišnji Aleksandar već više od dve godine zna kompletnu našu lozu, što će da pokaže i na ovoj svetkovini".

Dragoljub Drago Mirković stigao je u Banjane, da spremi sve za slavlje, nekoliko dana ranije, iz Bijeljine, gde živi i uspešno radi, kao čovek jako ugledan, ne samo u poslovnim, već i u kulturnim krugovima sa obe strane Drine, kao jedan od ljudi koji daje veliki doprinos obeležavanju velikog jubileja 700 godina Manastira Tronoše i otimanja od zaborava velikih imena Srpske pravoslavne crkve kao što je bio Valerijan, prvi episkop šumadijski sa sedištem u Kragujevcu.

(BN, V.M)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Milo gorac crni

22.07.2017 14:08

Čekaj niste pitali novocrnogorce jel smijete.Sad će veliki crno gorci da se jave i da vas ocrne jer ste srbi i pravoslavci a to nije sad dobro.Ne uklapate se u izdaje svakojake za šaku dolara,i to vam je glavna mana.

ODGOVORITE
Name

Olaaa

22.07.2017 15:08

Ko su ova 3 Amigosa??

ODGOVORITE
Name

porijeklo

22.07.2017 16:28

Pa sta radi taj crnogorac u Bijeljini?

ODGOVORITE