САД: Багдади је жив

Министар одбране САД Џејмс Матис изјавио је да претпоставља да је лидер Исламске државе Абу Бакр ел Багдади још увијек жив.

Свијет 21.07.2017 | 22:16
САД: Багдади је жив
Почетком мјесеца сиријска Опсерваторија за људска права саопштила је да има "потврђену информацију" да је Багдади убијен, међутим Западни и ирачки званичници су били скептични, преноси Реутерс. "Мислим да је жив, а вјероваћу другачије када будемо знали да смо га убили. Али ми настављамо да га тражимо. Претпостављамо да је жив", рекао је Матис новинарима у Пентагону.

Како је агенција раније пренијела, директор Центра за борбу против тероризма САД Николас Расмусен изјавио је да није видио информације које могу да потврде да је лидер Исламске државе ликвидиран.

"Нисам видио ништа што би ме навело да вјерујем да је лидер ИД уклоњен са бојног поља. Знамо добар дио. Само немамо информације које његову смрт могу да потврде", рекао је Расмусен на Форуму о безбједности у Аспену, одговарајући на извјештаје медија у протеклом периоду о ликвидацији лидера ИД.

Како је почетком недјеље пренио ТАСС, портпарол руског предсједника Дмитриј Песков је изјавио да Кремљ нема потврдну информацију да ли је или није Багдади ликвидиран. 

"Немамо прецизнијих података. У ствари, добијамо контрадикторне информације. Наше релевантне службе их тренутно провјеравају", рекао је Песков.

Шеф обавјештајне службе ирачког Министарства унутрашњих послова и службе за борбу против тероризма Абу Али ел Басри изјавио је у недјељу да је Багдади жив и да се скрива у Сирији.

Ал Сумарија телевизија 11. јула је објавила информацију засновану на саопштењу ИД да је Багдади мртав, док су поједини ирански медији објавили фотографије које су потврдиле његову смрт.

Матис је средином јула изјавио да САД не могу да потврде да је лидер ИД мртав. Министарство одбране Русије саопштило је средином јуна, позивајући се на прелиминарне информације, да је вођа ИД и још 300 екстремиста убијено у руским ваздушним нападима у Сирији крајем маја.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЦИА

22.07.2017 19:13

Клонирали смо новог, старог цувамо за друге потребе!

ОДГОВОРИТЕ