SAD: Bagdadi je živ

Ministar odbrane SAD Džejms Matis izjavio je da pretpostavlja da je lider Islamske države Abu Bakr el Bagdadi još uvijek živ.

Svijet 21.07.2017 | 22:16
SAD: Bagdadi je živ
Početkom mjeseca sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da ima "potvrđenu informaciju" da je Bagdadi ubijen, međutim Zapadni i irački zvaničnici su bili skeptični, prenosi Reuters. "Mislim da je živ, a vjerovaću drugačije kada budemo znali da smo ga ubili. Ali mi nastavljamo da ga tražimo. Pretpostavljamo da je živ", rekao je Matis novinarima u Pentagonu.

Kako je agencija ranije prenijela, direktor Centra za borbu protiv terorizma SAD Nikolas Rasmusen izjavio je da nije vidio informacije koje mogu da potvrde da je lider Islamske države likvidiran.

"Nisam vidio ništa što bi me navelo da vjerujem da je lider ID uklonjen sa bojnog polja. Znamo dobar dio. Samo nemamo informacije koje njegovu smrt mogu da potvrde", rekao je Rasmusen na Forumu o bezbjednosti u Aspenu, odgovarajući na izvještaje medija u proteklom periodu o likvidaciji lidera ID.

Kako je početkom nedjelje prenio TASS, portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je izjavio da Kremlj nema potvrdnu informaciju da li je ili nije Bagdadi likvidiran. 

"Nemamo preciznijih podataka. U stvari, dobijamo kontradiktorne informacije. Naše relevantne službe ih trenutno provjeravaju", rekao je Peskov.

Šef obavještajne službe iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova i službe za borbu protiv terorizma Abu Ali el Basri izjavio je u nedjelju da je Bagdadi živ i da se skriva u Siriji.

Al Sumarija televizija 11. jula je objavila informaciju zasnovanu na saopštenju ID da je Bagdadi mrtav, dok su pojedini iranski mediji objavili fotografije koje su potvrdile njegovu smrt.

Matis je sredinom jula izjavio da SAD ne mogu da potvrde da je lider ID mrtav. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je sredinom juna, pozivajući se na preliminarne informacije, da je vođa ID i još 300 ekstremista ubijeno u ruskim vazdušnim napadima u Siriji krajem maja.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

CIA

22.07.2017 21:13

Klonirali smo novog, starog cuvamo za druge potrebe!

ODGOVORITE