За подстицаје 1,2 милиона КМ

У Скупштини града Бијељина на деветој редовној сједници разматрано је 27 тачака дневног реда, од којих само једна није усвојена, и то она која се односи на извјештај о пословању ЈЗУ Апотека “Семберија” за прошлу годину.

Република Српска 21.07.2017 | 16:37
За подстицаје 1,2 милиона КМ
На јулском засједању одборници су усвојили, између осталог, и приједлог одлуке о утврђивању нацрта измјене регулационог плана “Индустријска зона 2” и “Индустријска зона 4” и измјену одлуке о програму кориштења средстава за подстицаје пољопривредне производње, након што је ребалансом новац за ове намјене увећан са 1,1 на 1,2 милиона КМ.

Начелник Одјељења за пољопривреду града Бијељина Младен Савић рекао је да ће тај износ од 100.000 КМ бити усмјерен за повећање афирмације домаће производње.

“Оно што би могло да обрадује пољопривредне произвођаче јесте да ће тај износ бити усмјерен првенствено ка адаптацији постојећих и изградњи нових објеката примарне пољопривредне производње. С друге стране, ова средства ће се користити као резерва за покриће појединих других ставки у оквиру ове одлуке о подстицајима за 2017.”

Предсједник Скупштине града Славиша Марковић рекао је да су тачке које су привукле највећу пажњу измјене два регулациона плана, Регулациони план “Индустријске зоне 2” и “Индустријске зоне 4”.

“Оно што смо радили у претходним мјесецима кад је ријеч о ове двије индустријске зоне јесте продаја плацева и око 3,5 милиона КМ је инкасирано од ове продаје. Сада се приступа прилагођавању индустријских планова, те тако излазимо у сусрет привредним субјектима који планирају у овим индустријским зонама градити привредне објекте.

У првом дијелу сједнице само једна тачка није усвојена, а то је извјештај о пословању Апотека “Семберија. Предсједник Скупштине је напоменуо да је у овом сазиву скупштине први пут затражена одговорност руководства због настале штете у Апотекама “Семберија”. Одборник СНСД-а Недељко Ћорић напоменуо је да их радује што ће ова здравствена установа добити нове власнике.

“Радује нас што ЈЗУ Апотекама `Семберија` неће управљати ни Скупштина града, нити сам град, него нека приватна лица и одговорно тврдим да ће њихов извјештај о пословању након годину дана бити позитиван, те да ће они остварити знатну добит из пословања. А за ово што се радило у претходном периоду могу само да кажем да је невиђени криминал.”

Конструктивну расправу изазвали су извјештаји о пословању два комунална предузећа - Градског комуналног предузећа “Градско гробље” и АД “Комуналца”, односно одлука о комуналном реду, коју је коментарисао и одборник СДС-а у Скупштини града Бијељина Јован Гајић.

“Постоје неке ствари које нису логичне за једно комунално предузеће, али не и за друго. Поставио сам питање господину Ћорићу: ко плаћа, приликом прикључка и плаћања таксе за електрично бројило – сам корисник или му предузеће купи бројило и прикључи га на мрежу, а он само плаћа електричну енергију? Избјегао је одговор.”

Одборници су усвојили и извјештаје о стању криминалитета, јавног реда и мира, те безбједности саобраћаја у граду за прву половину године, као и информацију о стању малољетничке делинквенције.

Међу 27 тачака дневног реда биле су и информација о заштити дјеце са посебним потребама, информација о стању незапослености за протеклих пола године, као и о овогодишњем упису у основне и средње школе у Бијељини. Пред одборнике је на потврду дошао и приједлог о додјели градских признања поводом предстојећег Дана града.

БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лоповлук

22.07.2017 07:29

Подстицај је криминал који треба укинути.Цему то?Ако хоће да помогну сељака нека му дају право на јефтинију нафту,смањење годишњег пореза генерално свима а не измислили ово да они одлучују коме живу лову да дају само зато да се могу уградити јер преко некога ко це наводно да им среди да га добију.

ОДГОВОРИТЕ