Za podsticaje 1,2 miliona KM

U Skupštini grada Bijeljina na devetoj redovnoj sjednici razmatrano je 27 tačaka dnevnog reda, od kojih samo jedna nije usvojena, i to ona koja se odnosi na izvještaj o poslovanju JZU Apoteka “Semberija” za prošlu godinu.

Republika Srpska 21.07.2017 | 16:37
Za podsticaje 1,2 miliona KM
Na julskom zasjedanju odbornici su usvojili, između ostalog, i prijedlog odluke o utvrđivanju nacrta izmjene regulacionog plana “Industrijska zona 2” i “Industrijska zona 4” i izmjenu odluke o programu korištenja sredstava za podsticaje poljoprivredne proizvodnje, nakon što je rebalansom novac za ove namjene uvećan sa 1,1 na 1,2 miliona KM.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu grada Bijeljina Mladen Savić rekao je da će taj iznos od 100.000 KM biti usmjeren za povećanje afirmacije domaće proizvodnje.

“Ono što bi moglo da obraduje poljoprivredne proizvođače jeste da će taj iznos biti usmjeren prvenstveno ka adaptaciji postojećih i izgradnji novih objekata primarne poljoprivredne proizvodnje. S druge strane, ova sredstva će se koristiti kao rezerva za pokriće pojedinih drugih stavki u okviru ove odluke o podsticajima za 2017.”

Predsjednik Skupštine grada Slaviša Marković rekao je da su tačke koje su privukle najveću pažnju izmjene dva regulaciona plana, Regulacioni plan “Industrijske zone 2” i “Industrijske zone 4”.

“Ono što smo radili u prethodnim mjesecima kad je riječ o ove dvije industrijske zone jeste prodaja placeva i oko 3,5 miliona KM je inkasirano od ove prodaje. Sada se pristupa prilagođavanju industrijskih planova, te tako izlazimo u susret privrednim subjektima koji planiraju u ovim industrijskim zonama graditi privredne objekte.

U prvom dijelu sjednice samo jedna tačka nije usvojena, a to je izvještaj o poslovanju Apoteka “Semberija. Predsjednik Skupštine je napomenuo da je u ovom sazivu skupštine prvi put zatražena odgovornost rukovodstva zbog nastale štete u Apotekama “Semberija”. Odbornik SNSD-a Nedeljko Ćorić napomenuo je da ih raduje što će ova zdravstvena ustanova dobiti nove vlasnike.

“Raduje nas što JZU Apotekama `Semberija` neće upravljati ni Skupština grada, niti sam grad, nego neka privatna lica i odgovorno tvrdim da će njihov izvještaj o poslovanju nakon godinu dana biti pozitivan, te da će oni ostvariti znatnu dobit iz poslovanja. A za ovo što se radilo u prethodnom periodu mogu samo da kažem da je neviđeni kriminal.”

Konstruktivnu raspravu izazvali su izvještaji o poslovanju dva komunalna preduzeća - Gradskog komunalnog preduzeća “Gradsko groblje” i AD “Komunalca”, odnosno odluka o komunalnom redu, koju je komentarisao i odbornik SDS-a u Skupštini grada Bijeljina Jovan Gajić.

“Postoje neke stvari koje nisu logične za jedno komunalno preduzeće, ali ne i za drugo. Postavio sam pitanje gospodinu Ćoriću: ko plaća, prilikom priključka i plaćanja takse za električno brojilo – sam korisnik ili mu preduzeće kupi brojilo i priključi ga na mrežu, a on samo plaća električnu energiju? Izbjegao je odgovor.”

Odbornici su usvojili i izvještaje o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira, te bezbjednosti saobraćaja u gradu za prvu polovinu godine, kao i informaciju o stanju maloljetničke delinkvencije.

Među 27 tačaka dnevnog reda bile su i informacija o zaštiti djece sa posebnim potrebama, informacija o stanju nezaposlenosti za proteklih pola godine, kao i o ovogodišnjem upisu u osnovne i srednje škole u Bijeljini. Pred odbornike je na potvrdu došao i prijedlog o dodjeli gradskih priznanja povodom predstojećeg Dana grada.

BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Lopovluk

22.07.2017 07:29

Podsticaj je kriminal koji treba ukinuti.Cemu to?Ako hoće da pomognu seljaka neka mu daju pravo na jeftiniju naftu,smanjenje godišnjeg poreza generalno svima a ne izmislili ovo da oni odlučuju kome živu lovu da daju samo zato da se mogu ugraditi jer preko nekoga ko ce navodno da im sredi da ga dobiju.

ODGOVORITE