ЛЕ - Преглед квалификација... Било је шокова, али баш!

Хајдук бољи и у Софији, Галата испала! Шта се то дешава са Македонцима - 2/3: Оде даље и Шкендија! Две асистенције Срба у Минску! Испао Вукомановићев Слован после три пенала, естонски голман сам себе савладао. . .  Хајдук преокренуо и прошао даље, Ружомберок обезбедио судар с Евертоном! Жељезничар испао од АИК-а.  Велика брука Галате! Навијач спалио сезонску карту на првом мечу у сезони, гореће Истанбул ноћас! Догодила се највећа сензација у досадашњем току европских квалификација. . .

Фудбал 20.07.2017 | 23:28
ЛЕ - Преглед квалификација... Било је шокова, али баш!
Хајдук ће играти у трећем колу квалификација за Лигу Европе, пошто је у двомечу елиминисао Левски из Софије.

"Били" су у оба меча победили - у Сплиту је било 1:0, док је реванш у главном граду Софије заврешн 2:1 за Хрвате. Домаћин је повео преко Буса у 69. минуту, а изједначио је Оанџа у 80, само два минута пошто је ушао у игру.

Потпуни преокрет донео је гол Ерцега у 86.

Сплићани ће у наредној рунди на Брондби, који је елиминисао ВПС из Финске. Данци су поражени у реваншу 1:2, али су прошли захваљујући победи 2:0 из првог дуела.

Галатино "збогом"!

И то већ после прве препреке у Европи.

Шведски Естерсундс је победио у првом мечу 2:0, а у Истанбулу је успео да одоли свим нападима домаћина и да у 60. минуту искористи пенал за вођство. Стрелац је био Нури. Тада је и највећим оптимистима постало јасно да ће Галатасарај да буде елиминисан. Турски тим је до краја утакмице само успео да избегне пораз, јер је Ахтем Чалик у 69. постигао погодак.

Већу сензацију у досадашњем току европских квалификација нисмо имали ове сезоне! После 0:2 прошле недеље овако нешто могло се наслутити, али већина у навијача и неутралних фудбалских заљубљеника веровала је у преокрет. Ништа од тога, Галатасарај се саплео на првој препреци у Лиги Европе и доживео највећу бламажу у новијој историји. 

После 2:0 пред својим навијачима, малени шведски Естерсунд одолео је некадашњем освајачу овог такмичења и двадесетоструком прваку Турске - 1:1. А о каквом се шоку заправо реди ваљда ће вам понајбоље описати један податак - Естерсунд је прошле сезоне освојио први и једини трофеј у својој 20 година дугој историји?! Ето ко успео да елиминише Галату...

Чињеница да је управа турског великана овог лета обезбедила Игору Тудору појачања попут Бафетимбија Гомиса, Јунуса Беланде, или Маријана из Севиље, те да је на све придошлице заједно потрошено преко 20.000.000 евра, додатно овај успех Естерсунда чини величанственијим, а срамоту Галатасараја већом. 

Да њихови мезимци никаквих шанси да прођу даље више немају, домаћи навијачи били су свесни после гола Нурија у 60. минуту из пенала. Свему је претходила кардинална грешка одбране Галате. Већ од тог часа добар део публике почео је да звижди и напушта стадион, а један навијач чак је снимљен како на првом мечу сезоне код куће пали сезонску улазницу.

Изједначење које је стигло девет минута касније (Ахмет Чалик) није много поправило расположење код турских навијача. Млађи навијачи Галате не памте овакву бламажу својих мезимаца...

Оно што је сигурно, фудбалерима се не пише добро. Познајући Турке као навијаче свашта би ноћас могло да буде европском делу у Истанбула.

Не као ово, али такође велико изненађење проредила је и луксембуршка Фола Еш која је елиминисала Интер из Бакуа, џелата наше Младости. Фола је славила са 4:1 и надокнадила 0:1 из првог сусрета, а један од глова за домаћи тим постигао је Самир Хађи, иначе син прослављеног Мустафе Хађија, бившег аса Депортива, Ковентрија, Астон Виле...  

Нерешен исход првог сусрета у Скопљу против Работничког (1:1) није превише забринуо фудбалере Динама из Минска. Белоруси су рутинском игром пред својим навијачима савладали Мекадонце 3:0 и изборили пласман у 3. коло квалификација за Лигу Европе.

У саставу Динама били су имењаци Никола Лукић и Лековић, с тим што је првог у 77. минуту заменио и трећи Србин у редовима клуба из Минска – Урош Николић.

Динамо ће у трећем колу играти против бољег из дуела Корк сити – АЕК Ларнака.

Ни Лингби се није мучио!

Дански предстваник је победио Слован у Братислави пре седам дана 1:0, а у реваншу је било 2:1. У овом двомечу Срби нису имали успеха, јер су заједно са Слованом такмичење у Европи завршили тренер Иван Вукомановић, као и играчи Чаврић, Рундић, Секулић и Дамњановић.

Стрелци за Лингби били су Ригард јенсен из пенала у 19. и Осково у 30. минуту. Почасни гол за Словаке постигао је Оршула у последњем минуту сусрета.

Данци ће 27. јула гостовати у Краснодару у 3. колу квалификација за Лигу Европе.

Шкендија је елиминисала ХЈК, пошто је у Финској играла 1:1 са Хелсинкијем, док је Млада Болеслав, према очекивањима, савладала Шамрок код куће 2:0.

Македонац Музафер Ејупи постигао је у 72. минуту гол за Осијек, којим су Славонци обезбедили пролаз у трећу рунду и дуел са ПСВ Ајндховеном. Луцерн је повео 2:0 и тако анулирао заостатак из првог меча. Аустралијанац хрватског порекла Томи Јурић је био стрелац оба гола.

Вардар је у уторак направио сензацију пласманом у трећу рунду квалификација за Лигу шампиона, а још једно позитивно изненађење, кад је реч о македонском фудбалум, режирала је Шкендија. Тим из Тетова домогао се трећег елиминационог кола на путу до Лиге Европе, јер је у занимљивом двомечу надвисио Хелсинки.

После капиталног тријумфа у Струмици (3:1), Шкендија је одолела у главном граду Финске и ремијем на терену са вештачком травом остварила велики успех. На добром је путу да понови прошлосезонско остварнеје кад се домогла баража за мање атрактиван европски куп.

Јунак Шкендије је Иван Челиковић, хрватски леви бек је сјајно реаговао после једног од ретких напада гостију и на додавање Ферхана Хасанија исправио грешку свог саиграчаРадеског, који је аутоголом у 28. минуту дао наду домаћину.

Други македонски представник, Работнички, опростио се од Европе, после глатком пораза у Минску. Иако је имао активних 1:1 из Скопља, Македонци нису успели да ни припрете Динаму, у чијем дресу су асистенције вредне пролаза уписали српски везисти Никола Лековић и Урош Николић.

Слован, предвођен тренером Иваном Вукомановићем, у чудном реваншу је други пут поражен од Лингбија. Данци су из Братиславе донели предност 1:0, а данас славили 2:1, са чак три једанаестерца, од којих су чак два промашена. Први је непрецизан био искусни нападач Роберт Витек и ко зна шта би било да је он у осмом минуту погодио за госте... Лингби у наредном колу иде на Краснодар.

Један од комичнијих голова ове рунде примио је Марко Мертис. У питању је голман финског ВПС-а, који је после корнера Брондбија сам угурао лопту у своју мрежу. Тако је овај Естонац погурао Данце ка трећем колу, иако су се његови саиграчи до краја постарали да победе 2:1. Недовољно да оду даље, после 0:2 у Брондбију.

Сплићани су играли у гостима против Левског, од 69. минута Левски је имао продужетке после гола Буса на асистенцију Милоша Цветковића, али је хрватски тим успео и да победи, преокрене, и оде даље на мегдан Брондбију.

Џелат Војводине из квалификација, Ружомберок, успео је да дође до тријумфа од 2:0 у гостима против Брана и да се пласира у треће коло. Словаци су показали колико су незгодни, и са два гола у другом полувремену избацили су Норвежане. И играће против Евертона, ни мање ни више.

Жељезничар је после 0:0 у првој утакмици поражен у другој од АИК-а с 0:2 и тако је Шведски тим прошао даље. Стрелци за АИК били су Јохансон и Гоитом.

Даље су прошли и АЕК, Мидтјиланд, Од, Јехуда, Аполон и Астра.

Реванш мечеви 2. кола:

Динамо Минск – Работнички 3:0, први меч 1:1
Лингби – Слован 2:1, први меч 1:0
ХЈК – Шкендија 1:1, први меч 1:3
Млада Болеслав – Шамрок Роверс 2:0, први меч 3:2
Судува – Љепаја 0:1, први меч 2:0
Тракаи – Норчепинг 2:1 (5:3 после пенала), први меч 1:2
ВПС – Брондби 2:1, први меч 0:2
Брест – Алтах 0:3, први меч 1:1
АЕК Ларнака – Корк Сити 1:0, први меч 1:0
АИК Стокхолм – Жељезничар 2:0, први меч 0:0
Бран – Ружомберок 0:2, први меч 1:0
Левски – Хајдук Сплит 1:2, први меч 0:1
Мидтјеланд – Ференцварош 3:1, први меч 4:2
Од – Вадуз 1:0, први меч 1:0
Јехуда – Тренчин 2:0, први меч 1:1
Зарја – Аполон 1:2, први меч 0:3
Зира – Астра 0:0, први меч 1:3
Ботев – Беитар Јерусалим 4:0, први меч 1:1
Фола – Интер Баку 4:1, први меч 0:1
Галатасарај – Естерсундс 1:1, први меч 0:2
Утрехт – Валета 3:1, први меч 0:0
Луцерн – Осијек 2:1, први меч 0:2
АЕЛ Лимасол – Нидеркорн 2:1, први меч 1:0
Скендербег – Каират 2:0, први меч 1:1
Домжале - Валур 3:2, први меч 2:1
Лех - Хугесунд 2:0, први меч 2:3
Црвена звезда – Иртиш 2:0, први меч 1:1
Јагјелонија – Габала 0:2, први меч 1:1
Младост – Штурм 0:3, први меч 1:0
Горица – Паниониос 2:3, први меч 0:2
Широки Бријег – Абердин 0:2, први меч 1:1
Видеотон – Каљу 1:1, први меч 3:0
КР Рејкјавик – Макаби Тел Авив 0:2, први меч 1:3

Парови трећег кола:

Прве утакмице играју се 27. јула, а реванши су на програму 3. августа.

ПСВ - Осијек
Тракаи - Шкендија
Краснодар - Лингби
Штурм - Фенербахче
Панатинаикос - Габала
Млада Болеслав - Скендербег
Аустраија - АЕЛ Лимасол
Динамо Загреб - Од
Динамо Букурешт - Атлетик Билбао
Олимпик Доњецк - ПАОК
Арка - Митјиланд
Естерсунд - Фола Еш
Бордо - Видеотон
Макаби Тел Авив - Паниониос
Утрехт - Лех
Крајова - Милан
Брондби - Хајдук
Гент - Алтах
Астра - Олександрија
Евертон - Ружомберок
Абердин - Аполон Лимасол
Црвена звезда - Спарта Праг
Ботев - Маритимо
Зенит - Јехуда
Марсеј - остенде
Фрајбург - Домжале
АЕК Ларнака - Динамо Минск
АИК Солна - Брага
Лиепаја - Сион

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар