LE - Pregled kvalifikacija... Bilo je šokova, ali baš!

Hajduk bolji i u Sofiji, Galata ispala! Šta se to dešava sa Makedoncima - 2/3: Ode dalje i Škendija! Dve asistencije Srba u Minsku! Ispao Vukomanovićev Slovan posle tri penala, estonski golman sam sebe savladao. . .  Hajduk preokrenuo i prošao dalje, Ružomberok obezbedio sudar s Evertonom! Željezničar ispao od AIK-a.  Velika bruka Galate! Navijač spalio sezonsku kartu na prvom meču u sezoni, goreće Istanbul noćas! Dogodila se najveća senzacija u dosadašnjem toku evropskih kvalifikacija. . .

Fudbal 20.07.2017 | 23:28
LE - Pregled kvalifikacija... Bilo je šokova, ali baš!
Hajduk će igrati u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, pošto je u dvomeču eliminisao Levski iz Sofije.

"Bili" su u oba meča pobedili - u Splitu je bilo 1:0, dok je revanš u glavnom gradu Sofije zavrešn 2:1 za Hrvate. Domaćin je poveo preko Busa u 69. minutu, a izjednačio je Oandža u 80, samo dva minuta pošto je ušao u igru.

Potpuni preokret doneo je gol Ercega u 86.

Splićani će u narednoj rundi na Brondbi, koji je eliminisao VPS iz Finske. Danci su poraženi u revanšu 1:2, ali su prošli zahvaljujući pobedi 2:0 iz prvog duela.

Galatino "zbogom"!

I to već posle prve prepreke u Evropi.

Švedski Estersunds je pobedio u prvom meču 2:0, a u Istanbulu je uspeo da odoli svim napadima domaćina i da u 60. minutu iskoristi penal za vođstvo. Strelac je bio Nuri. Tada je i najvećim optimistima postalo jasno da će Galatasaraj da bude eliminisan. Turski tim je do kraja utakmice samo uspeo da izbegne poraz, jer je Ahtem Čalik u 69. postigao pogodak.

Veću senzaciju u dosadašnjem toku evropskih kvalifikacija nismo imali ove sezone! Posle 0:2 prošle nedelje ovako nešto moglo se naslutiti, ali većina u navijača i neutralnih fudbalskih zaljubljenika verovala je u preokret. Ništa od toga, Galatasaraj se sapleo na prvoj prepreci u Ligi Evrope i doživeo najveću blamažu u novijoj istoriji. 

Posle 2:0 pred svojim navijačima, maleni švedski Estersund odoleo je nekadašnjem osvajaču ovog takmičenja i dvadesetostrukom prvaku Turske - 1:1. A o kakvom se šoku zapravo redi valjda će vam ponajbolje opisati jedan podatak - Estersund je prošle sezone osvojio prvi i jedini trofej u svojoj 20 godina dugoj istoriji?! Eto ko uspeo da eliminiše Galatu...

Činjenica da je uprava turskog velikana ovog leta obezbedila Igoru Tudoru pojačanja poput Bafetimbija Gomisa, Junusa Belande, ili Marijana iz Sevilje, te da je na sve pridošlice zajedno potrošeno preko 20.000.000 evra, dodatno ovaj uspeh Estersunda čini veličanstvenijim, a sramotu Galatasaraja većom. 

Da njihovi mezimci nikakvih šansi da prođu dalje više nemaju, domaći navijači bili su svesni posle gola Nurija u 60. minutu iz penala. Svemu je prethodila kardinalna greška odbrane Galate. Već od tog časa dobar deo publike počeo je da zviždi i napušta stadion, a jedan navijač čak je snimljen kako na prvom meču sezone kod kuće pali sezonsku ulaznicu.

Izjednačenje koje je stiglo devet minuta kasnije (Ahmet Čalik) nije mnogo popravilo raspoloženje kod turskih navijača. Mlađi navijači Galate ne pamte ovakvu blamažu svojih mezimaca...

Ono što je sigurno, fudbalerima se ne piše dobro. Poznajući Turke kao navijače svašta bi noćas moglo da bude evropskom delu u Istanbula.

Ne kao ovo, ali takođe veliko iznenađenje proredila je i luksemburška Fola Eš koja je eliminisala Inter iz Bakua, dželata naše Mladosti. Fola je slavila sa 4:1 i nadoknadila 0:1 iz prvog susreta, a jedan od glova za domaći tim postigao je Samir Hađi, inače sin proslavljenog Mustafe Hađija, bivšeg asa Deportiva, Koventrija, Aston Vile...  

Nerešen ishod prvog susreta u Skoplju protiv Rabotničkog (1:1) nije previše zabrinuo fudbalere Dinama iz Minska. Belorusi su rutinskom igrom pred svojim navijačima savladali Mekadonce 3:0 i izborili plasman u 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

U sastavu Dinama bili su imenjaci Nikola Lukić i Leković, s tim što je prvog u 77. minutu zamenio i treći Srbin u redovima kluba iz Minska – Uroš Nikolić.

Dinamo će u trećem kolu igrati protiv boljeg iz duela Kork siti – AEK Larnaka.

Ni Lingbi se nije mučio!

Danski predstvanik je pobedio Slovan u Bratislavi pre sedam dana 1:0, a u revanšu je bilo 2:1. U ovom dvomeču Srbi nisu imali uspeha, jer su zajedno sa Slovanom takmičenje u Evropi završili trener Ivan Vukomanović, kao i igrači Čavrić, Rundić, Sekulić i Damnjanović.

Strelci za Lingbi bili su Rigard jensen iz penala u 19. i Oskovo u 30. minutu. Počasni gol za Slovake postigao je Oršula u poslednjem minutu susreta.

Danci će 27. jula gostovati u Krasnodaru u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Škendija je eliminisala HJK, pošto je u Finskoj igrala 1:1 sa Helsinkijem, dok je Mlada Boleslav, prema očekivanjima, savladala Šamrok kod kuće 2:0.

Makedonac Muzafer Ejupi postigao je u 72. minutu gol za Osijek, kojim su Slavonci obezbedili prolaz u treću rundu i duel sa PSV Ajndhovenom. Lucern je poveo 2:0 i tako anulirao zaostatak iz prvog meča. Australijanac hrvatskog porekla Tomi Jurić je bio strelac oba gola.

Vardar je u utorak napravio senzaciju plasmanom u treću rundu kvalifikacija za Ligu šampiona, a još jedno pozitivno iznenađenje, kad je reč o makedonskom fudbalum, režirala je Škendija. Tim iz Tetova domogao se trećeg eliminacionog kola na putu do Lige Evrope, jer je u zanimljivom dvomeču nadvisio Helsinki.

Posle kapitalnog trijumfa u Strumici (3:1), Škendija je odolela u glavnom gradu Finske i remijem na terenu sa veštačkom travom ostvarila veliki uspeh. Na dobrom je putu da ponovi prošlosezonsko ostvarneje kad se domogla baraža za manje atraktivan evropski kup.

Junak Škendije je Ivan Čeliković, hrvatski levi bek je sjajno reagovao posle jednog od retkih napada gostiju i na dodavanje Ferhana Hasanija ispravio grešku svog saigračaRadeskog, koji je autogolom u 28. minutu dao nadu domaćinu.

Drugi makedonski predstavnik, Rabotnički, oprostio se od Evrope, posle glatkom poraza u Minsku. Iako je imao aktivnih 1:1 iz Skoplja, Makedonci nisu uspeli da ni priprete Dinamu, u čijem dresu su asistencije vredne prolaza upisali srpski vezisti Nikola Leković i Uroš Nikolić.

Slovan, predvođen trenerom Ivanom Vukomanovićem, u čudnom revanšu je drugi put poražen od Lingbija. Danci su iz Bratislave doneli prednost 1:0, a danas slavili 2:1, sa čak tri jedanaesterca, od kojih su čak dva promašena. Prvi je neprecizan bio iskusni napadač Robert Vitek i ko zna šta bi bilo da je on u osmom minutu pogodio za goste... Lingbi u narednom kolu ide na Krasnodar.

Jedan od komičnijih golova ove runde primio je Marko Mertis. U pitanju je golman finskog VPS-a, koji je posle kornera Brondbija sam ugurao loptu u svoju mrežu. Tako je ovaj Estonac pogurao Dance ka trećem kolu, iako su se njegovi saigrači do kraja postarali da pobede 2:1. Nedovoljno da odu dalje, posle 0:2 u Brondbiju.

Splićani su igrali u gostima protiv Levskog, od 69. minuta Levski je imao produžetke posle gola Busa na asistenciju Miloša Cvetkovića, ali je hrvatski tim uspeo i da pobedi, preokrene, i ode dalje na megdan Brondbiju.

Dželat Vojvodine iz kvalifikacija, Ružomberok, uspeo je da dođe do trijumfa od 2:0 u gostima protiv Brana i da se plasira u treće kolo. Slovaci su pokazali koliko su nezgodni, i sa dva gola u drugom poluvremenu izbacili su Norvežane. I igraće protiv Evertona, ni manje ni više.

Željezničar je posle 0:0 u prvoj utakmici poražen u drugoj od AIK-a s 0:2 i tako je Švedski tim prošao dalje. Strelci za AIK bili su Johanson i Goitom.

Dalje su prošli i AEK, Midtjiland, Od, Jehuda, Apolon i Astra.

Revanš mečevi 2. kola:

Dinamo Minsk – Rabotnički 3:0, prvi meč 1:1
Lingbi – Slovan 2:1, prvi meč 1:0
HJK – Škendija 1:1, prvi meč 1:3
Mlada Boleslav – Šamrok Rovers 2:0, prvi meč 3:2
Suduva – Ljepaja 0:1, prvi meč 2:0
Trakai – Norčeping 2:1 (5:3 posle penala), prvi meč 1:2
VPS – Brondbi 2:1, prvi meč 0:2
Brest – Altah 0:3, prvi meč 1:1
AEK Larnaka – Kork Siti 1:0, prvi meč 1:0
AIK Stokholm – Željezničar 2:0, prvi meč 0:0
Bran – Ružomberok 0:2, prvi meč 1:0
Levski – Hajduk Split 1:2, prvi meč 0:1
Midtjeland – Ferencvaroš 3:1, prvi meč 4:2
Od – Vaduz 1:0, prvi meč 1:0
Jehuda – Trenčin 2:0, prvi meč 1:1
Zarja – Apolon 1:2, prvi meč 0:3
Zira – Astra 0:0, prvi meč 1:3
Botev – Beitar Jerusalim 4:0, prvi meč 1:1
Fola – Inter Baku 4:1, prvi meč 0:1
Galatasaraj – Estersunds 1:1, prvi meč 0:2
Utreht – Valeta 3:1, prvi meč 0:0
Lucern – Osijek 2:1, prvi meč 0:2
AEL Limasol – Niderkorn 2:1, prvi meč 1:0
Skenderbeg – Kairat 2:0, prvi meč 1:1
Domžale - Valur 3:2, prvi meč 2:1
Leh - Hugesund 2:0, prvi meč 2:3
Crvena zvezda – Irtiš 2:0, prvi meč 1:1
Jagjelonija – Gabala 0:2, prvi meč 1:1
Mladost – Šturm 0:3, prvi meč 1:0
Gorica – Panionios 2:3, prvi meč 0:2
Široki Brijeg – Aberdin 0:2, prvi meč 1:1
Videoton – Kalju 1:1, prvi meč 3:0
KR Rejkjavik – Makabi Tel Aviv 0:2, prvi meč 1:3

Parovi trećeg kola:

Prve utakmice igraju se 27. jula, a revanši su na programu 3. avgusta.

PSV - Osijek
Trakai - Škendija
Krasnodar - Lingbi
Šturm - Fenerbahče
Panatinaikos - Gabala
Mlada Boleslav - Skenderbeg
Austraija - AEL Limasol
Dinamo Zagreb - Od
Dinamo Bukurešt - Atletik Bilbao
Olimpik Donjeck - PAOK
Arka - Mitjiland
Estersund - Fola Eš
Bordo - Videoton
Makabi Tel Aviv - Panionios
Utreht - Leh
Krajova - Milan
Brondbi - Hajduk
Gent - Altah
Astra - Oleksandrija
Everton - Ružomberok
Aberdin - Apolon Limasol
Crvena zvezda - Sparta Prag
Botev - Maritimo
Zenit - Jehuda
Marsej - ostende
Frajburg - Domžale
AEK Larnaka - Dinamo Minsk
AIK Solna - Braga
Liepaja - Sion

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar