Звездин посљедњи позив за фудбалско сазвежђе...!

Немања, укрцај се! Постоје индиције да је Радоњић променио длаку, а то да ли му се ћуд изменила сазнаћемо после шест месеци или годину дана његовог стажа на Маракани.

Фудбал 24.07.2017 | 22:30
Звездин посљедњи позив за фудбалско сазвежђе...!
Играчи се стварају, мајстори се рађају! Овом фудбалском сентенцом вероватно су се руководили одговорни из Црвене звезде, предвођени Звезданом Терзићем, када су се одлучили да склопе уговор са некадашњим питомцем Партизанове школе фудбала Немањом Радоњићем. Наравно, поред тржишне економије, пошто су потписали дугорочну сарадњу за - нула евра. Ставили су на кантар све, измерили и донели одлуку која им не гарантује профит. Једноставно, нису хтели да слушају хејтерске коментаре о томе како дојучерашњег члана Чукаричког није могла да укроти ни римска Вучица, ни Партизанов опробани рецепт за брушање дијаманата у Земунелу.

На једној страни био је ту микс Немањиних ранијих грехова, младалачке лудости, инфантилности и јужњачког мерака. На другој суви таленат, недоказани, али сурово талентовани играч који поседује све предиспозиције да чаролијом подиже 50.000 људи на ноге. И то само једним додиром. Пресудила је ова друга страна, као много пута када је у питању краткотрајна, али веома бурна каријера крилног играча рођеног 1996. године. Увек је имао тај додатни кредит, те обожаваоце који су се заљубљивали у њега још у пионирским данима и емитовали приче о томе како је Немања Радоњић фудбалски уникат. Да мора пре или касније да надође... Јер има цуг, промену правца, брзину, технику, уметност покрета. Баш све референце које воли Звездина публика.

Када говоримо већ о кантарима, разлозима за и против Звездине одлуке да ангажује Радоњића, можда је најбоље ослушнути глас Горана Грујића, оца играча Ливерпула у чијој кући је Немања спавао као 12-годишњи дечачић. Још несвестан својих предиспозиција и дарова мајке природе.


„Сине, да ти кажем једну ствар. Знам то дете од када је почело да игра фудбал. Да на једну страну ставши мог Марка, Андрију Живковића и Данила Пантића, а на другу Радоњића, и да им се измери таленат, превагнула би она страна на којој је Радоња“, рекао је Грујић сениор пре извесног времена.

Бар у српском језику запатили су се изрази који могу веродостојно да опишу ђаволску нарав нове Звездине аквизиције, могао би фељтон да се напише о томе како је и на који начинРадоњић губио године. И као да је волео да слуша приче о томе како све може. И све зна! Али да му је на врху пирамиде приоритета јужњачки начин живота. А то значи:

„Моје је да се мерклијски проведем, зајебавам све око себе и уживам. А вас што ми причате да то не радим, куј шиша.“

На сваку критику, одговарао је - игнорисањем. Тачније, знао је да саслуша, примера ради,Сава Милошевића, а потом да у Старој Пазови за десет минута поједе четири палачинке. Волео је да на тренингу златне генерације са Новог Зеланда све предрибла по централи, а потом напусти игралиште. Срећним су га чиниле те урбане легенде, које су добијале облик хиберполе, о томе шта је и шта је могао да буде Немања Радоњић. Волео је да живи у том самоубилачком раскораку јер је био добар за све осим за себе и људе који су веровали у њега.

До прошле године није гледао на сат фудбалске каријере који је откуцавао...

„Ако се некада питаш зашто сам изгубио косу знај да је Немања Радоњић један од разлога“, рекао нам је једном приликом човек који је водио рачуна о каријери рођеног Нишлије.

Постоје индиције да је Немања Радоњић променио длаку, а то да ли му се ћуд изменила сазнаћемо после шест месеци или годину дана његовог стажа на Маракани. Добио је још једну, можда и последњу шансу. Ово је његов матурски рад, без обзира на то што је напунио 21. годину. Последњи позив за фудбалску орбиту који му је упутила Звезда.

Отуд не треба да се осврће толико иза себе. Фудбалски је оживео под патронатом Ненада Лалатовића, али сада га више неће гледати као незрело дете коме се диве само зарад тога што је успео лопту да противнику пребаци кроз ноге. То време за Немању Радоњића је прошло још у спортском центру Телеоптик када су се окупљали фудбалски прегаоци око ограде и пуштали воду на уста приликом његове доминације.

Мора Радоњић још нешто да схвати. Током сениорске каријере постигао је само четири гола, а на Маракани га неће сачекати само ехо прича о младалачким бубицама. Већ и оштра конкуренција, пошто би Радоњић, бар према иницијалној позицији, требало да дели минутажу са дететом клуба Луком Аџићем. Момком који је због талента и времена проведеног у омладинској школи заслужио добар третман. Када томе додамо и неуспеле пројекте са Партизановом децом попут Крнете и Босанчића... Биће и оних који ће рећи да неко ко се грбаво фудбалски развија не може да се исправи и да Звезда узалуд покушава и само може да покушава... Све ће то бити Радоњићеви минуси које ће морати да обрише снагом сувог квалитета, талента који превазилази овдашње оквире.

Истина, можда у првом тренутку од њега не треба очекивати чуда. Он је до скоро био неупотребљив аутомобил с којег су људи из Чукаричког, и менаџери који воде бригу о њему, склонили рђу... Тешко да може одмах да развије брзину Ферарија, мада има и кубикажу, и „коњажу“...

Потписом за Звезду Немања Радоњић је успео да ресетује каријеру. Добио је оно за чиме је годинама жудио. Дрес тима за који навија одмалена и безгранично поверење осликано кроз четворогодишњи уговор. Добио је и могућност да напредује и не буде само играч момента или утакмице, него константан мајстор жељан да уништи понос свакоме ко се дрзне да га нападне, способан да испуни и компликоване тактичке задатке модерног фудбала (о томе како се понашају противници кад их нападне Немања Радоњић причао је недавно и Ненад Лалатовић).

Фудбалско знање никада није било, нити ће бити спорно. Радоњић тим фудбалским знањем може на Маракану да донесе оно што Црвеној звезди недостаје још од одласкаАлександра Катија. Креацију, игру један на један, брзину.

Да поједноставимо: Звезда је Радоњићу упутила последњи позив за фудбалско сазвежђе, а на њему је да не закасни на укрцавање.

А као играч у четвртој деценији, после одличне каријере, може да се исповеди неком од новинара, отвори душу и исприча причу са радним насловом „Кад сам био млад и много луд.“

Имаће шта да се прочита. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар