Додик чува Српску као вук јариће

Милорад Додик је чувар Републике Српске колико и гладни вук јарића, оцијенила је потпредсједница СДС-а Александра Пандуревић поводом Додикових критика СЗП јер нису подржали ХДЗ-ов приједлог Изборног закона.

Република Српска 20.07.2017 | 16:36
Додик чува Српску као вук јариће
''Рјешења која се тичу избора у Граду Мостару и избора делегата у Дому народа Федерације, у супротности су са Уставом Федерације. Уставноправна комисија Представничког дома је још прије више од годину дана позвала Парламент ФБиХ да промијени Устав Федерације БиХ како би на уставан начин био попуњен Клуб Срба у Дому народа Федерације БиХ, и тај закључак је тада подржао и СНСД'', каже Пандуревићева.

Она пита Додика зашто је у међувремену промијенио став и увео опасан преседан да се у Парламенту БиХ доносе рјешења супротна ентитетским уставима.

''Шта ћемо када нам сутра неко предложи рјешење супротно Уставу Републике Српске?'', додаје она и пита Додика зашто се одрекао Срба у Мостару.

Потпредсједница СДС-а Александра Пандуревић поручује Додику да, умјесто што је пустио низ воду мостарске Србе и пристао на урушавање ентитетских устава, од ХДЗ-а је требао тражити да покрену иницијативу за промјену Устава Федерације у дијелу који се односи на попуњавање Дома народа Федерације и избора у Мостару.

''Питам Додика зашто ћути и од Драгана Човића не тражи да спроведе 15 година стару одлуку Уставног суда о конститутивности Срба у ХНК кантону? Зашто ћути на чињеницу да Срби ни данас нису конститутивни у четири кантона са хрватском већином?'' , истиче Пандуревићева.

Да Додик сервилно прихвата све што дође од ХДЗ-а, каже она, говори и његова некритичка подршка ХДЗ-овом закону о јавном РТВ систему.

''Тај велики тобожњи заштитник интереса РС пристао је да се Мрежни оператер уведе као четврти субјект система јавног емитовања и то са сједиштем у Сарајеву! Гдје је ту интерес Српске?'', пита она.

Пандуревићева наглашава да СДС подржава да се ријеши питање избора хрватског члана Предсједништва БиХ јер сваки народ треба да бира своје представнике, те каже ''да није добро да се иједан народ осјећа мајоризовано''.

''БиХ има онолико колико се сви у њој осјећају комотно и равноправно. Али, сва рјешења морају бити у складу са постојећим уставима. Не можемо рушити Устав Федерације, а да не урушимо Устав РС. СДС никада неће дозволити ни најмањи корак којим би био угрожен Устав Републике Српске. Изборни закон, као системски закон, може се мијењати само у складу са уставно-правним системом и на принципу договра три народа, и консензуса позиције и опозиције. Ми позивамо све политичке факторе да сједну за сто и да ријешимо ово питање'', закључује потпредсједница СДС-а.

БН телевизија

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

ДОXА

20.07.2017 14:40

А ста је са Србима у Европи на нас нико немисли....

ОДГОВОРИТЕ
Name

@..

20.07.2017 15:03

Саљите лову Зељки, видис да цури на све стране.

Name

Кики

20.07.2017 15:05

Ви сте већ спашени!

Name

Јанко

20.07.2017 15:00

Продаце он и мајку само да не иде у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

20.07.2017 15:00

Ни стида ни срама. Од догодине прослост републике српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Номад

20.07.2017 15:02

Продана душа. Више пута је то доказао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

20.07.2017 15:05

"За Дом спремни!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

буки

20.07.2017 15:18

Тачно тако

Name

Крајина

20.07.2017 15:07

Срамота је Додикова до неба да казе да интересе Српсје брани ХДЗ који је овезглавио Крајину и поцинио невидјене злоцине.Је ли следеци корак да славимо Маестрал у Мркоњиц Граду?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајисник

20.07.2017 15:45

Та изјава це га костати на следецим изборима. Пљунуо је на Јасеновац, а и све Србе протјеране из РСК и високе Крајине.

Name

Гиле

20.07.2017 15:20

Конкретан примјер односа према привреди. Медицинска електроника је у Југославији била једна од елитних фирми. У РС отисла у стецај, а вец 5 година води је незаконити стецајни управник Лазо Томиц. По Закону је био законити стецајни управник од 12.7.2010. до 12.7.2012. године. Знаци, вец 5 година Лазо Томиц је незаконити стецајни управник и мозда је уз пензију незаконито зарадио преко 100.000 марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

20.07.2017 15:55

Додик је насао савезника у ХДЗ коме не смета Република Српска. Ви сте насли савезнке у онима који за Републику Српску казу да је геноцидна и да је треба укинути. Ко је ту онда политицки дилетант?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.07.2017 16:11

Па ста није тацно у томе сто казу....

Name

Ре Петар

20.07.2017 17:21

Јадно је мој Петре и помислити а још јадније вјеровати да њима не смета РС.Увредљива је за сваког честитог Србина,сигуран сам у то,изјава да они бране интересе РС а не они које је изабрао народ.А народ их је изабрао Петре јер је десет година прије тога интересе РС у Сарајеву бранио СНСД .И били заједно на власти са онима који су и тада говорили да је РС геноцидна и да је треба укинути.Тада су ти исти били добри а сада нису.Тужна истина.Је ли истина Петре?Знаш ли Петре колико је надлежности за то вријеме пренесено на ниво БИХ ?Жалосно је Петре вјеровати да они који величају усташки покрет и славе олују могу да нас чувају и бране боље од оних који су заједно са својим народом стварали РС. Ако пређемо преко тога ,а сигуран сам да нећемо,пљунули смо сами себи у лице Петре и заборавили оне који су стварали РС.Запамтиће народ коме нас нас велики вођа даје на чување ако не због себе онда због судбине наше дјеце како би они избјегли замку у коју су упали њихови преци.Скупо је овај несретни народ платио вјеру у те чуваре од Јасеновца, преко Херцеговачких јама па све до олује и посљедњег рата. Знаш ли Петре да још увијек Срби нису конститутивни у ХНК кантону петнаест година након одлуке Уставног суда?Тако нас данас чувају и бране наше интересе.Паметном доста а будали увијек мало.

Name

Петар

20.07.2017 19:52

Не кажем ја да нас и ХРВАТИ нешто пуно воле. Не воли нико никога, све је политика.Али је чињеница да БОШЊАЦИ из СДА сматрају да је БиХ само њихова да смо ми СРБИ И ХРВАТИ само мањина која мора слушати њих и ићи за њиховом памећу.Своје намјере су показали при задњем попису становништва, када су преварно ишли и пописали сву дијаспору, преко 200.000 људи, како би показали да су они већина и да их има у БиХ преко 50%. Па могли су водећи се том логиком и СРБИ И ХРВАТИ пописати пола СРБИЈЕ И ХРВАТСКЕ који су порјеклом са ових простора, али нису. Затим Бакир подноси сам ревизију тузбе против СРБИЈЕ и показује тим поступком његово схватање а то је да је БиХ само бошњачка а не и српска и хрватска. Шта народ у Републици Српској да очекује од таквог човјека и политичара.

Name

Маркан

20.07.2017 16:02

Додик се одрекао српског народа кад се родио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

20.07.2017 16:04

Додик није само продо Србе у Федерацији него и у РС сваки дан један Аутобус Срба се исели из РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

крсто

20.07.2017 17:19

Знаци крено од мостара са одрицањем а заврсице у Лукавици...Добар је додо прави комуналац .Кад му продје мандат треба га поставит за директора комуналног у Балња луки :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

20.07.2017 17:25

Уђе у човјека неко проклетство, таман када бих требало да се повуче на вријеме он наставља без обзира сто га је вријеме прегазило и тада поциње његова пропаст. Имамо низ примјера, мозда бих Милосевиц био сада сретан пензионер да је знао одступити када му је било вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александра

20.07.2017 17:27

КРАЉИЦА!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

20.07.2017 21:50

ПА ЗАР НИЈЕ САД СНСД ИЗДАЈНИК У САРАЈЕВУ ИЛИ РТРС НЕСМИЈЕ ОБЈАВИТИ ИЗДАЈУ СРПСКОГ НАРОДА У САРАЈЕВУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре МК

20.07.2017 22:32

Извини а о чему се ради. Шта РТРС не смије да објави?

Name

Јарац

22.07.2017 04:45

Тако је Малена, и ви сте чували и сачували Републику Српску док сте били на власти, а како сте је сачували види се и по општинама у којима сте имали неприкосновену власт од рата падо 2016. године. Једна од тих општина је и Невесиње од кога је СДС направио једно обично село и растјерао половину становника, а све фабрике уништио и заједно са стечајном мафијом распродао.,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јарац

22.07.2017 09:57

Невесињци су увијек били честити и поштени људи и прави родољуби. И то су показали и у последњем рату када су стварали РС. И из тог разлога, а не зато што мислим да ће ово наше писање било шта промјенити морам ти написати пар ријечи. Ако си ти прави Невесињац сигуран сам да не мислиш да се Република Српска чува тако што се пљачкају банке,робне резерве,уништавају јавна предузећа. А најпогубније је што нико за то не одговара. Цех мој Невесињац плаћамо сви ми ни криви ни дужни а они образа немају а Бога се не боје. Пљачкају и распродају природне ресурсе од којих би да је среће сви а не само појединци имали користи. Ко их је опљачкао мој Невесињац?Па ево више од десет година Републиком управљају СНСД,ДНС и Социјалисти. А изборе су вјероватно добили као и у већини градова куповином гласова,извлачењем новца из јавних предузећа у које постављају подобне а не способне,блаћењем и најцрњим лажима о политичким неистомишљењицима.Паре из ХЕТ-а Невесињац су и твоје паре и не припадају само члановима секте. Не дају вам ништа што није ваше. Сад ћеш да видиш какве ће вам директоре поставити. Е зато мој Невесињац млади и образовани одлазе из ове земље. Нисам члан СДС -а али је историјска чињеница да је та странка заједно са својим народом ,док су неки имали преча посла ,стварала РС и то ови не могу избрисати па да владају сто година. Нажалост ово што је жена рекла је жива истина. После изјаве да нас боље бране они који величају усташки покрет и славе олују од оних које је изабрао наш народ има ли честитог србина који може прећи преко тога. Страшно је то мој Невесињац и помислити а још страшније у то вјеровати. А изабрао их је јер је ДЕСЕТ ГОДИНА наше интересе у Сарајеву бранио СНСД.И тада је Бакир као и данас тврдио да је РС настала на геноциду и волио је као што је воли и данас. Али то тада није сметало. Ближе се избори и сад ће ова двојица,а и трећи ће се вјероватно укључити одиграти још једну представу за овај несретни народ и после тога нам се смијати у лице и наставити да пљачкају и уништавају ову земљу. Они су један другом гарант опстанка на власти. Што прије то схватимо биће нам свима боље. Знаш ли колико су те патриоте пренијеле надлежности на БИХ,и није им тада сметала ни СДА ни Бакир. Знамо ми мој Невесињац а Херцеговци су надам се запамтили како су нас ови нови чувари чували и бранили од јасеновца,преко Херцеговачких јама па до олује и последњег рата. Под истим оним знаком испод кога се наше патриоте недавно са задовољством усликаше у Мостару стотине хиљда наше браће је протјерано из Хрватске а колико је побијено само Бог зна. И на оним авионима који су бомбардовали и убијали цивиле у колони док су бјежали са својих вјековних огњишта је био исти знак. Шта мислиш како се они осјећају?Ако пређемо преко тога пљунули смо сами себи у лице и што је још страшније у лице оних најчеститијих међу нама који су своје животе уградили у темеље РС. Ако не због себе онда због судбине наше дјеце морамо ставити прст на чело и размислити куда нас све ово води. И на крају велики поздрав за јуначко Невесиње а ти мој Невесињац имаш право на своје мишљење и ја то поштујем и воли бих да нова власт у Невесиње донесе благостање и сваки напредак.

Name

Јарац

22.07.2017 12:12

Не значи бити добар Невесињац ако се броје мртви који погинуше у прошлом рату и покој им души, а данас се не смију ни споменути не од оних који су на власти на нивоу Републике Српске, већ од оних који су владали од рата на овамо. Чак ни њихова дјеца не могу отићи у Спомен собу да упале свијећепогинулим очевима, а то им не брани Бања Лука већ прошла власт у Невесињу, коју је представљао СДС и "велики патриота" бивши начелник оипштине Миковић који је познат као гробар Невесиња, а није чак ни Србин. Зашто млади одлазе из Невесиња и зашто су старији способни људи протјерани из Невесиња то питај Миковића и невесињску СДС врхушку, која ужива у пороцима, а посебно у алкохолу. Ти који себе сматраш патриотомн и некаквим невесињцем такође добро знаш ко је за добре паре продао Извјештај о Сребреници, Војску Републике Српске предао у Сарајеви итд итд. То мој колега није био СНСД ни Милорад Додик, већ Драган Чавић и СДС. Ни ја нисам члан ни једне секте, посебно СДС-а. Тај исти СДС док је био на власти све директоре који су затворили предузећа у Невесињу запослио је у општину гдје се и данас налазе на платном списку, а најпознатије дезертере наградио са највећим општинским признањима. На крају само да те питам гдје је онолики алуминијум из Невесиња и гдје су паре од њега и гдје су паре од Долине Неретве коју је Бранко Симић и његова странка за ситну пару продала Хрватима.

Name

Ре јарац

22.07.2017 19:26

Е нек си ти прави Невесињац а за остало је лако. А ја мислио комуницирам са нормалним а не политички острашћеним човјеком .Али кренимо редом. Ако сам те добро схватио сад је дошла добра и поштена власт. Све саме патриоте и поштењачине. Првоборци који су стварали РС. Нема више лоповлука и криминала. Све ове старе директоре који су били лопови замјенили су поштени,стручни,одговорни,морални.У јавне установе се запошљавају дјеца оних који су стварали РС . Млади и образовани Невесињци не одлазе него се свакодневно враћају. Вјеруј ми да ми је драго ако је тако. Али то нема ама баш никакве везе са овим текстом. Шта конкретно није истина у ономе што је рекла ова жена?Јесу ли опљачкане банке?Јесу ли опљачкане робне резерве?Да ли је ико одговарао због тога?Можда их је опљачкао овај што га спомињеш или је неко други?Јесу ли уништена и опљачкана јавна предузећа?Па ако их је опљачкала СДС зар се ти лопови и криминалци нису могли похапсити за све ово вријеме откад нам републиком управља СНСД,ДНС,Социјалисти?Је ли СНСД био ДЕСЕТ ГОДИНА на власти заједно са СДА и преносио надлежности?Је ли истина оно што сам написао о нашим новим чуварима?Је ли савјетник предсједника опљачкао милионе и побјегао?И опет ти кажем нисам члан СДС-а и никога не браним али је СДС заједно са својим народом стварала РС и то је понављам историјска чињеница свиђало се то теби или не. И опет кажем свако има право на своје мишљење. Вријеме је најбољи судија и показаће ко је у праву.

Name

Јарац

23.07.2017 08:30

Проблем је мој пријатељу што ти ниси ништа од онога што сам написао добро схватио. Проблем Невесиња и бјежања становништва, како школованог, тако и нешколованог није у Бања Луци већ у власти у Невесињу. Није битно која је то власт, она прошла СДС-ова или ова садашња СНСД-ова која ће како је почела радити бити гора од оне претходне бар за 50%. Није домаћин у Невесињу Додик већ то треба бити начелник општине. Владајућим гарнитурама је најбитније да у што краћем року дрпе паре и купе некретнине (станове) у Београду или Новом Саду, а манити народ нека гласа и нека гледа како ће преживјети. Ствари треба гледати реално, а не са позиције политичке острашћености. Ево данас Бошњаци у Кљунима откривају споменик погинулим цивилима и борцима Армије РБиХ, а у Невесињу и послије двадесет двије године од завршетка рата се још увијек не подиже споменик палим борцима, а и ти знаш колико их је погинуло и куда су све својом крвљу цртали границе Републике Српске. Нека је то на срамоту бивше власти. Само нападаш без чињеница, а не одговори за Извјештај о Сребреници, продаји Војске Републике Српске, продаји алуминијума , продаји Долине Неретве итд итд, а можда си ових дана гледао како у Невесињу дезертер руши слику генерала Младића, а власт, Борачка и друге организације ћуте.

Name

Ре јарац

23.07.2017 10:45

Апсолутно се слажем са тобом да политичари треба да служе народу а не народ њима, ма наравно да се у том погледу слажем са тобом . Само сам хтио да кажем да нису кривци само једни. Али све док на изборима не будемо кажњавали лоше а награђивали оне који нешто раде за народ бићемо ту гдје јесмо то сам хтио да кажем. И да тужан сам што генерал није и даље на оном зиду. Али све док се сјећамо и говоримо о честитим људима они ће бити са нама. Вјеруј ми да би био најсретнији када би у Невесињу сви живили од свог рада и имали прилику за посао а не само подобни без обзира којој политичкој опцији припадали.Када би цјенили чештите и поштене људи без обзира у којој странци били сигуран сам да би нам свима било боље. Али ко данас пита обичне људе као што смо ми. Ми смо само машина за гласање и сјете се да постојимо пред изборе када им требају наши гласови да би они могли четири године пунити своје џепове. И тако у круг. Видиш и сам,имамо примјера колико год хоћеш,ми гласамо за некога а он сутра због личног интереса пређе код оних које је до јуче блатио ,називао лоповима,криминалцима као да ништа није било. Све док је лични интерес примарна ствар пропаст је загарантована. Пуне своје џепове и смију нам се у лице. Али људски је надати се да ће бити боље и да наша дјеца заслужују бољу будућност.

Name

Јарац

23.07.2017 11:43

Драго ми је што си на крају схватио моје писање које је реално и није страначки острашћено. Невесиње сваки дан све више тоне и иде у заборав и остварит ће се стихови великог пјесника чија биста стоји наулазу: "Пусто ли ћеш остат Невесиње равно..." Ко уништи Прераду дрвета, Фабрику намјештаја (отиђи ових дана па погледај како се руши та фабрика и читава пилана), ЈУПРОМ, Фабрику трикотаже, Индустрију алата, СОКО, Металомонтажу, Грађевинско предузеће, Пољопривредно добро, Земљорадничку задругу, Трговачко предузеће и Угоститељско предузеће. Нажалост наша перспектива је суморна, али је битно да на буџету општине има пет пута више запослених од потребног броја, а тако је и у свим јавним прадузећима и установама. Нека нам је Бог на помоћ!

Name

Милојко

22.07.2017 13:25

Ух сто волим ову жену нема границе.Дал је сретан онај чија је?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

22.07.2017 14:16

Милојко има нас више сто је волимо,не може она то све поднијети.Зива и весела и здрава била Александра,бог те благословио.