Dodik čuva Srpsku kao vuk jariće

Milorad Dodik je čuvar Republike Srpske koliko i gladni vuk jarića, ocijenila je potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević povodom Dodikovih kritika SZP jer nisu podržali HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona.

Republika Srpska 20.07.2017 | 16:36
Dodik čuva Srpsku kao vuk jariće
''Rješenja koja se tiču izbora u Gradu Mostaru i izbora delegata u Domu naroda Federacije, u suprotnosti su sa Ustavom Federacije. Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je još prije više od godinu dana pozvala Parlament FBiH da promijeni Ustav Federacije BiH kako bi na ustavan način bio popunjen Klub Srba u Domu naroda Federacije BiH, i taj zaključak je tada podržao i SNSD'', kaže Pandurevićeva.

Ona pita Dodika zašto je u međuvremenu promijenio stav i uveo opasan presedan da se u Parlamentu BiH donose rješenja suprotna entitetskim ustavima.

''Šta ćemo kada nam sutra neko predloži rješenje suprotno Ustavu Republike Srpske?'', dodaje ona i pita Dodika zašto se odrekao Srba u Mostaru.

Potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević poručuje Dodiku da, umjesto što je pustio niz vodu mostarske Srbe i pristao na urušavanje entitetskih ustava, od HDZ-a je trebao tražiti da pokrenu inicijativu za promjenu Ustava Federacije u dijelu koji se odnosi na popunjavanje Doma naroda Federacije i izbora u Mostaru.

''Pitam Dodika zašto ćuti i od Dragana Čovića ne traži da sprovede 15 godina staru odluku Ustavnog suda o konstitutivnosti Srba u HNK kantonu? Zašto ćuti na činjenicu da Srbi ni danas nisu konstitutivni u četiri kantona sa hrvatskom većinom?'' , ističe Pandurevićeva.

Da Dodik servilno prihvata sve što dođe od HDZ-a, kaže ona, govori i njegova nekritička podrška HDZ-ovom zakonu o javnom RTV sistemu.

''Taj veliki tobožnji zaštitnik interesa RS pristao je da se Mrežni operater uvede kao četvrti subjekt sistema javnog emitovanja i to sa sjedištem u Sarajevu! Gdje je tu interes Srpske?'', pita ona.

Pandurevićeva naglašava da SDS podržava da se riješi pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH jer svaki narod treba da bira svoje predstavnike, te kaže ''da nije dobro da se ijedan narod osjeća majorizovano''.

''BiH ima onoliko koliko se svi u njoj osjećaju komotno i ravnopravno. Ali, sva rješenja moraju biti u skladu sa postojećim ustavima. Ne možemo rušiti Ustav Federacije, a da ne urušimo Ustav RS. SDS nikada neće dozvoliti ni najmanji korak kojim bi bio ugrožen Ustav Republike Srpske. Izborni zakon, kao sistemski zakon, može se mijenjati samo u skladu sa ustavno-pravnim sistemom i na principu dogovra tri naroda, i konsenzusa pozicije i opozicije. Mi pozivamo sve političke faktore da sjednu za sto i da riješimo ovo pitanje'', zaključuje potpredsjednica SDS-a.

BN televizija

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

DOXA

20.07.2017 14:40

A sta je sa Srbima u Evropi na nas niko nemisli....

ODGOVORITE
Name

@..

20.07.2017 15:03

Saljite lovu Zeljki, vidis da curi na sve strane.

Name

Kiki

20.07.2017 15:05

Vi ste već spašeni!

Name

Janko

20.07.2017 15:00

Prodace on i majku samo da ne ide u zatvor.

ODGOVORITE
Name

Milica

20.07.2017 15:00

Ni stida ni srama. Od dogodine proslost republike srpske.

ODGOVORITE
Name

Nomad

20.07.2017 15:02

Prodana duša. Više puta je to dokazao.

ODGOVORITE
Name

Nikola

20.07.2017 15:05

"Za Dom spremni!"

ODGOVORITE
Name

buki

20.07.2017 15:18

Tačno tako

Name

Krajina

20.07.2017 15:07

Sramota je Dodikova do neba da kaze da interese Srpsje brani HDZ koji je ovezglavio Krajinu i pocinio nevidjene zlocine.Je li sledeci korak da slavimo Maestral u Mrkonjic Gradu?

ODGOVORITE
Name

Krajisnik

20.07.2017 15:45

Ta izjava ce ga kostati na sledecim izborima. Pljunuo je na Jasenovac, a i sve Srbe protjerane iz RSK i visoke Krajine.

Name

Gile

20.07.2017 15:20

Konkretan primjer odnosa prema privredi. Medicinska elektronika je u Jugoslaviji bila jedna od elitnih firmi. U RS otisla u stecaj, a vec 5 godina vodi je nezakoniti stecajni upravnik Lazo Tomic. Po Zakonu je bio zakoniti stecajni upravnik od 12.7.2010. do 12.7.2012. godine. Znaci, vec 5 godina Lazo Tomic je nezakoniti stecajni upravnik i mozda je uz penziju nezakonito zaradio preko 100.000 maraka.

ODGOVORITE
Name

Petar

20.07.2017 15:55

Dodik je nasao saveznika u HDZ kome ne smeta Republika Srpska. Vi ste nasli saveznke u onima koji za Republiku Srpsku kazu da je genocidna i da je treba ukinuti. Ko je tu onda politicki diletant?

ODGOVORITE
Name

re

20.07.2017 16:11

Pa sta nije tacno u tome sto kazu....

Name

Re Petar

20.07.2017 17:21

Jadno je moj Petre i pomisliti a još jadnije vjerovati da njima ne smeta RS.Uvredljiva je za svakog čestitog Srbina,siguran sam u to,izjava da oni brane interese RS a ne oni koje je izabrao narod.A narod ih je izabrao Petre jer je deset godina prije toga interese RS u Sarajevu branio SNSD .I bili zajedno na vlasti sa onima koji su i tada govorili da je RS genocidna i da je treba ukinuti.Tada su ti isti bili dobri a sada nisu.Tužna istina.Je li istina Petre?Znaš li Petre koliko je nadležnosti za to vrijeme preneseno na nivo BIH ?Žalosno je Petre vjerovati da oni koji veličaju ustaški pokret i slave oluju mogu da nas čuvaju i brane bolje od onih koji su zajedno sa svojim narodom stvarali RS. Ako pređemo preko toga ,a siguran sam da nećemo,pljunuli smo sami sebi u lice Petre i zaboravili one koji su stvarali RS.Zapamtiće narod kome nas nas veliki vođa daje na čuvanje ako ne zbog sebe onda zbog sudbine naše djece kako bi oni izbjegli zamku u koju su upali njihovi preci.Skupo je ovaj nesretni narod platio vjeru u te čuvare od Jasenovca, preko Hercegovačkih jama pa sve do oluje i posljednjeg rata. Znaš li Petre da još uvijek Srbi nisu konstitutivni u HNK kantonu petnaest godina nakon odluke Ustavnog suda?Tako nas danas čuvaju i brane naše interese.Pametnom dosta a budali uvijek malo.

Name

Petar

20.07.2017 19:52

Ne kažem ja da nas i HRVATI nešto puno vole. Ne voli niko nikoga, sve je politika.Ali je činjenica da BOŠNJACI iz SDA smatraju da je BiH samo njihova da smo mi SRBI I HRVATI samo manjina koja mora slušati njih i ići za njihovom pameću.Svoje namjere su pokazali pri zadnjem popisu stanovništva, kada su prevarno išli i popisali svu dijasporu, preko 200.000 ljudi, kako bi pokazali da su oni većina i da ih ima u BiH preko 50%. Pa mogli su vodeći se tom logikom i SRBI I HRVATI popisati pola SRBIJE I HRVATSKE koji su porjeklom sa ovih prostora, ali nisu. Zatim Bakir podnosi sam reviziju tuzbe protiv SRBIJE i pokazuje tim postupkom njegovo shvatanje a to je da je BiH samo bošnjačka a ne i srpska i hrvatska. Šta narod u Republici Srpskoj da očekuje od takvog čovjeka i političara.

Name

Markan

20.07.2017 16:02

Dodik se odrekao srpskog naroda kad se rodio!

ODGOVORITE
Name

Milan

20.07.2017 16:04

Dodik nije samo prodo Srbe u Federaciji nego i u RS svaki dan jedan Autobus Srba se iseli iz RS

ODGOVORITE
Name

krsto

20.07.2017 17:19

Znaci kreno od mostara sa odricanjem a zavrsice u Lukavici...Dobar je dodo pravi komunalac .Kad mu prodje mandat treba ga postavit za direktora komunalnog u Balnja luki :)))

ODGOVORITE
Name

Veteran

20.07.2017 17:25

Uđe u čovjeka neko prokletstvo, taman kada bih trebalo da se povuče na vrijeme on nastavlja bez obzira sto ga je vrijeme pregazilo i tada pocinje njegova propast. Imamo niz primjera, mozda bih Milosevic bio sada sretan penzioner da je znao odstupiti kada mu je bilo vrijeme.

ODGOVORITE
Name

Aleksandra

20.07.2017 17:27

KRALJICA!!!!!!

ODGOVORITE
Name

MK

20.07.2017 21:50

PA ZAR NIJE SAD SNSD IZDAJNIK U SARAJEVU ILI RTRS NESMIJE OBJAVITI IZDAJU SRPSKOG NARODA U SARAJEVU

ODGOVORITE
Name

Re MK

20.07.2017 22:32

Izvini a o čemu se radi. Šta RTRS ne smije da objavi?

Name

Jarac

22.07.2017 04:45

Tako je Malena, i vi ste čuvali i sačuvali Republiku Srpsku dok ste bili na vlasti, a kako ste je sačuvali vidi se i po opštinama u kojima ste imali neprikosnovenu vlast od rata pado 2016. godine. Jedna od tih opština je i Nevesinje od koga je SDS napravio jedno obično selo i rastjerao polovinu stanovnika, a sve fabrike uništio i zajedno sa stečajnom mafijom rasprodao.,

ODGOVORITE
Name

Re Jarac

22.07.2017 09:57

Nevesinjci su uvijek bili čestiti i pošteni ljudi i pravi rodoljubi. I to su pokazali i u poslednjem ratu kada su stvarali RS. I iz tog razloga, a ne zato što mislim da će ovo naše pisanje bilo šta promjeniti moram ti napisati par riječi. Ako si ti pravi Nevesinjac siguran sam da ne misliš da se Republika Srpska čuva tako što se pljačkaju banke,robne rezerve,uništavaju javna preduzeća. A najpogubnije je što niko za to ne odgovara. Ceh moj Nevesinjac plaćamo svi mi ni krivi ni dužni a oni obraza nemaju a Boga se ne boje. Pljačkaju i rasprodaju prirodne resurse od kojih bi da je sreće svi a ne samo pojedinci imali koristi. Ko ih je opljačkao moj Nevesinjac?Pa evo više od deset godina Republikom upravljaju SNSD,DNS i Socijalisti. A izbore su vjerovatno dobili kao i u većini gradova kupovinom glasova,izvlačenjem novca iz javnih preduzeća u koje postavljaju podobne a ne sposobne,blaćenjem i najcrnjim lažima o političkim neistomišljenjicima.Pare iz HET-a Nevesinjac su i tvoje pare i ne pripadaju samo članovima sekte. Ne daju vam ništa što nije vaše. Sad ćeš da vidiš kakve će vam direktore postaviti. E zato moj Nevesinjac mladi i obrazovani odlaze iz ove zemlje. Nisam član SDS -a ali je istorijska činjenica da je ta stranka zajedno sa svojim narodom ,dok su neki imali preča posla ,stvarala RS i to ovi ne mogu izbrisati pa da vladaju sto godina. Nažalost ovo što je žena rekla je živa istina. Posle izjave da nas bolje brane oni koji veličaju ustaški pokret i slave oluju od onih koje je izabrao naš narod ima li čestitog srbina koji može preći preko toga. Strašno je to moj Nevesinjac i pomisliti a još strašnije u to vjerovati. A izabrao ih je jer je DESET GODINA naše interese u Sarajevu branio SNSD.I tada je Bakir kao i danas tvrdio da je RS nastala na genocidu i volio je kao što je voli i danas. Ali to tada nije smetalo. Bliže se izbori i sad će ova dvojica,a i treći će se vjerovatno uključiti odigrati još jednu predstavu za ovaj nesretni narod i posle toga nam se smijati u lice i nastaviti da pljačkaju i uništavaju ovu zemlju. Oni su jedan drugom garant opstanka na vlasti. Što prije to shvatimo biće nam svima bolje. Znaš li koliko su te patriote prenijele nadležnosti na BIH,i nije im tada smetala ni SDA ni Bakir. Znamo mi moj Nevesinjac a Hercegovci su nadam se zapamtili kako su nas ovi novi čuvari čuvali i branili od jasenovca,preko Hercegovačkih jama pa do oluje i poslednjeg rata. Pod istim onim znakom ispod koga se naše patriote nedavno sa zadovoljstvom uslikaše u Mostaru stotine hiljda naše braće je protjerano iz Hrvatske a koliko je pobijeno samo Bog zna. I na onim avionima koji su bombardovali i ubijali civile u koloni dok su bježali sa svojih vjekovnih ognjišta je bio isti znak. Šta misliš kako se oni osjećaju?Ako pređemo preko toga pljunuli smo sami sebi u lice i što je još strašnije u lice onih najčestitijih među nama koji su svoje živote ugradili u temelje RS. Ako ne zbog sebe onda zbog sudbine naše djece moramo staviti prst na čelo i razmisliti kuda nas sve ovo vodi. I na kraju veliki pozdrav za junačko Nevesinje a ti moj Nevesinjac imaš pravo na svoje mišljenje i ja to poštujem i voli bih da nova vlast u Nevesinje donese blagostanje i svaki napredak.

Name

Jarac

22.07.2017 12:12

Ne znači biti dobar Nevesinjac ako se broje mrtvi koji poginuše u prošlom ratu i pokoj im duši, a danas se ne smiju ni spomenuti ne od onih koji su na vlasti na nivou Republike Srpske, već od onih koji su vladali od rata na ovamo. Čak ni njihova djeca ne mogu otići u Spomen sobu da upale svijećepoginulim očevima, a to im ne brani Banja Luka već prošla vlast u Nevesinju, koju je predstavljao SDS i "veliki patriota" bivši načelnik oipštine Miković koji je poznat kao grobar Nevesinja, a nije čak ni Srbin. Zašto mladi odlaze iz Nevesinja i zašto su stariji sposobni ljudi protjerani iz Nevesinja to pitaj Mikovića i nevesinjsku SDS vrhušku, koja uživa u porocima, a posebno u alkoholu. Ti koji sebe smatraš patriotomn i nekakvim nevesinjcem takođe dobro znaš ko je za dobre pare prodao Izvještaj o Srebrenici, Vojsku Republike Srpske predao u Sarajevi itd itd. To moj kolega nije bio SNSD ni Milorad Dodik, već Dragan Čavić i SDS. Ni ja nisam član ni jedne sekte, posebno SDS-a. Taj isti SDS dok je bio na vlasti sve direktore koji su zatvorili preduzeća u Nevesinju zaposlio je u opštinu gdje se i danas nalaze na platnom spisku, a najpoznatije dezertere nagradio sa najvećim opštinskim priznanjima. Na kraju samo da te pitam gdje je onoliki aluminijum iz Nevesinja i gdje su pare od njega i gdje su pare od Doline Neretve koju je Branko Simić i njegova stranka za sitnu paru prodala Hrvatima.

Name

Re jarac

22.07.2017 19:26

E nek si ti pravi Nevesinjac a za ostalo je lako. A ja mislio komuniciram sa normalnim a ne politički ostrašćenim čovjekom .Ali krenimo redom. Ako sam te dobro shvatio sad je došla dobra i poštena vlast. Sve same patriote i poštenjačine. Prvoborci koji su stvarali RS. Nema više lopovluka i kriminala. Sve ove stare direktore koji su bili lopovi zamjenili su pošteni,stručni,odgovorni,moralni.U javne ustanove se zapošljavaju djeca onih koji su stvarali RS . Mladi i obrazovani Nevesinjci ne odlaze nego se svakodnevno vraćaju. Vjeruj mi da mi je drago ako je tako. Ali to nema ama baš nikakve veze sa ovim tekstom. Šta konkretno nije istina u onome što je rekla ova žena?Jesu li opljačkane banke?Jesu li opljačkane robne rezerve?Da li je iko odgovarao zbog toga?Možda ih je opljačkao ovaj što ga spominješ ili je neko drugi?Jesu li uništena i opljačkana javna preduzeća?Pa ako ih je opljačkala SDS zar se ti lopovi i kriminalci nisu mogli pohapsiti za sve ovo vrijeme otkad nam republikom upravlja SNSD,DNS,Socijalisti?Je li SNSD bio DESET GODINA na vlasti zajedno sa SDA i prenosio nadležnosti?Je li istina ono što sam napisao o našim novim čuvarima?Je li savjetnik predsjednika opljačkao milione i pobjegao?I opet ti kažem nisam član SDS-a i nikoga ne branim ali je SDS zajedno sa svojim narodom stvarala RS i to je ponavljam istorijska činjenica sviđalo se to tebi ili ne. I opet kažem svako ima pravo na svoje mišljenje. Vrijeme je najbolji sudija i pokazaće ko je u pravu.

Name

Jarac

23.07.2017 08:30

Problem je moj prijatelju što ti nisi ništa od onoga što sam napisao dobro shvatio. Problem Nevesinja i bježanja stanovništva, kako školovanog, tako i neškolovanog nije u Banja Luci već u vlasti u Nevesinju. Nije bitno koja je to vlast, ona prošla SDS-ova ili ova sadašnja SNSD-ova koja će kako je počela raditi biti gora od one prethodne bar za 50%. Nije domaćin u Nevesinju Dodik već to treba biti načelnik opštine. Vladajućim garniturama je najbitnije da u što kraćem roku drpe pare i kupe nekretnine (stanove) u Beogradu ili Novom Sadu, a maniti narod neka glasa i neka gleda kako će preživjeti. Stvari treba gledati realno, a ne sa pozicije političke ostrašćenosti. Evo danas Bošnjaci u Kljunima otkrivaju spomenik poginulim civilima i borcima Armije RBiH, a u Nevesinju i poslije dvadeset dvije godine od završetka rata se još uvijek ne podiže spomenik palim borcima, a i ti znaš koliko ih je poginulo i kuda su sve svojom krvlju crtali granice Republike Srpske. Neka je to na sramotu bivše vlasti. Samo napadaš bez činjenica, a ne odgovori za Izvještaj o Srebrenici, prodaji Vojske Republike Srpske, prodaji aluminijuma , prodaji Doline Neretve itd itd, a možda si ovih dana gledao kako u Nevesinju dezerter ruši sliku generala Mladića, a vlast, Boračka i druge organizacije ćute.

Name

Re jarac

23.07.2017 10:45

Apsolutno se slažem sa tobom da političari treba da služe narodu a ne narod njima, ma naravno da se u tom pogledu slažem sa tobom . Samo sam htio da kažem da nisu krivci samo jedni. Ali sve dok na izborima ne budemo kažnjavali loše a nagrađivali one koji nešto rade za narod bićemo tu gdje jesmo to sam htio da kažem. I da tužan sam što general nije i dalje na onom zidu. Ali sve dok se sjećamo i govorimo o čestitim ljudima oni će biti sa nama. Vjeruj mi da bi bio najsretniji kada bi u Nevesinju svi živili od svog rada i imali priliku za posao a ne samo podobni bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali.Kada bi cjenili češtite i poštene ljudi bez obzira u kojoj stranci bili siguran sam da bi nam svima bilo bolje. Ali ko danas pita obične ljude kao što smo mi. Mi smo samo mašina za glasanje i sjete se da postojimo pred izbore kada im trebaju naši glasovi da bi oni mogli četiri godine puniti svoje džepove. I tako u krug. Vidiš i sam,imamo primjera koliko god hoćeš,mi glasamo za nekoga a on sutra zbog ličnog interesa pređe kod onih koje je do juče blatio ,nazivao lopovima,kriminalcima kao da ništa nije bilo. Sve dok je lični interes primarna stvar propast je zagarantovana. Pune svoje džepove i smiju nam se u lice. Ali ljudski je nadati se da će biti bolje i da naša djeca zaslužuju bolju budućnost.

Name

Jarac

23.07.2017 11:43

Drago mi je što si na kraju shvatio moje pisanje koje je realno i nije stranački ostrašćeno. Nevesinje svaki dan sve više tone i ide u zaborav i ostvarit će se stihovi velikog pjesnika čija bista stoji naulazu: "Pusto li ćeš ostat Nevesinje ravno..." Ko uništi Preradu drveta, Fabriku namještaja (otiđi ovih dana pa pogledaj kako se ruši ta fabrika i čitava pilana), JUPROM, Fabriku trikotaže, Industriju alata, SOKO, Metalomontažu, Građevinsko preduzeće, Poljoprivredno dobro, Zemljoradničku zadrugu, Trgovačko preduzeće i Ugostiteljsko preduzeće. Nažalost naša perspektiva je sumorna, ali je bitno da na budžetu opštine ima pet puta više zaposlenih od potrebnog broja, a tako je i u svim javnim praduzećima i ustanovama. Neka nam je Bog na pomoć!

Name

Milojko

22.07.2017 13:25

Uh sto volim ovu ženu nema granice.Dal je sretan onaj čija je?

ODGOVORITE
Name

Rade

22.07.2017 14:16

Milojko ima nas više sto je volimo,ne može ona to sve podnijeti.Ziva i vesela i zdrava bila Aleksandra,bog te blagoslovio.