Тавамба: Расизам у Србији? Ма, не, овдје је супер!

Камерунски фудбалер, нападач Партизана Леандре Тавамба за фудбалски портал фоотбаллски. фр причао о својој каријери, пренео је искуства из Либије док је беснео рат, и како је замало отишао у Иртиш из Павлодара. О Србији: "Овде је лепо".

Фудбал 21.07.2017 | 23:15
Тавамба: Расизам у Србији? Ма, не, овдје је супер!
Камерунац Леандре Тавамба напречац је освојио срца навијача Партизана одличном партијом у "вечитом дербију" против Црвене звезде када су црно-бели победом од 3:1 широм отворили врата до шампионске титуле.

Одмах је добио и песму, а каже да му је сан да са Партизаном игра Лигу шампиона.

У интервјуу за специјализовани портал фоотбаллски.фр, Тавамба је говорио о свом фудбалском путу који га је замало одвео у Иртиш из Казахстана, противника Црвене звезде у 2. колу квалификација за Лигу Европе. Причао је и о искуствима из Либије, о томе да сања да са Партизаном игра у Лиги шампиона, а било му је постављено и питање о расистичким испадима у Србији.

"Као Африканац у Србији немам баш никаквих проблема. Навијачи Партизана имају дубок, братски однос са нама играчима. Чим нас спазе одмах прилазе, храбре нас, дају нам подршку. Стварно су невероватни! Пресрећан сам што играм за њих! У Казахстану, мој бивши клуб Каират, такође има много навијача, али тај однос са играчима није толико близак. Они само дођу на утакмице и после више не мисле на фудбал. А овде, у Србији, навијачи су свуда око вас", рекао је 27-годишњи Тавамба и наставио о бившем тренеру црно-белих Марку Николићу:

"Када сам долазио у Партизан чуо сам приче о томе да је Николић имао ситуацију са црнопутим играчем у Словенији и да је због тога било проблема. Али ја са њим нисам имао ни најмањих проблема. Да, некад сам играо, некада не, али то је било искључиво у вези са мојом формом. Он је заиста дробра особа и нема никаквих проблема са играчима из Африке и сјајан је тренер. Под њим смо напредовали, постали шампиони".

Камерунски фудбалер је играо за Каират, а могао је, каже, врло лако да постане играч Иртиша.

"Отишао сам у Каират из финансијских разлога, пре свега. Мислим да нисам добијао довољно простора да играм. Зато сам желео да се вратим у овај део Европе и пресрећан сам што сам изабрао Партизан, са којим сам освојио титлу шампиона, трофеј у купу, а имамо прилику да се домогнемо Лиге шампиона, што би било остварење сна! Када ме је Партизан звао, имао сам понуде из Словачке, Жилина ме је хтела, али и из Казахстана. Звао ме је Иртиш из Павлодара, који сада игра против Звезде. Али, нисам желео да остајем у тој лиги, јер верујем да имам још много тога да покажем".

Фудбалски пут га је у једном тренутку одвео у Либију 2014. године, када је у тој земљи беснео рат.

"Била је то веома тешка одлука коју је требало донети. Ми нисмо били у Либији, играли смо утакмице у Тунису. Тим за који сам играо пласирао се у афричку Лигу шампиона. То је било нешто посебно за мене. Одувек сам желео да се вратим у Африку, на мој континент, и да играм. Тада се указала прилика и прихватио сам је. Прву утакмицу нисам одиграо због повреде, али друге две јесам. Нажалост, испали смо већ у групној фази. Надам се да ћу ове године са Партизаном играти у европској Лиги шампиона", додаје корпулентни нападач црно-белих.

Упитан са којим је фудбалерима најбоље сарађивао и кога би издвојио, одговорио је:

"Играо сам са много квалитетних играча. Добио сам много савета од њих, као рецимо од Тимошчука и Аршавина у Каирату или од Саше Илића, који је заиста легенда Партизана".

Вратили су га на причу о навијачима Партизана и о песми коју је добио:

"(Смех) Они су стварно луди. Дали су ми успомену за цео живот! Добио сам од њих много више него што фудбалер може да се нада у каријери. Партизан је велика породица, навијачи су повезани са клубом, али прате и друге спортове. Био сам на кошаркашкој утакмици и било је баш добро. Волим кошарку. Атмосфера у Београду на свим спортским утакмицама је одлична!"

О РЕПРЕЗЕНТАЦИЈИ КАМЕРУНА...

"Наравно да желим, то је сан сваког фудбалера. То је и један од разлога што сам дошао у Партизан, јер овде могу да будем примећен и да се наметнем квалитетним играма. Али, тренутно нисам у контакту са селектором".

А како ти је у Србији?

"Сјајно, баш је лепо овде. Највише се дружим са саиграчима-странцима. Домаћи фудбалери углавном имају породице, децу, па се ми странци онда више дружимо. Ожењен сам, имам кћерку, али они живе у Камеруну. Трудим се да их посетим кад год могу".

За крај, лексикон питања:

Водка или ракија?

- Водка.

Кебаб или ћевапи?

- 50/50!

Сплавови или Калемегдан?

- Сплавови.

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ззззз

22.07.2017 06:25

Кад је тако лепо што не доведеш жену и децу

ОДГОВОРИТЕ