Tavamba: Rasizam u Srbiji? Ma, ne, ovdje je super!

Kamerunski fudbaler, napadač Partizana Leandre Tavamba za fudbalski portal footballski. fr pričao o svojoj karijeri, preneo je iskustva iz Libije dok je besneo rat, i kako je zamalo otišao u Irtiš iz Pavlodara. O Srbiji: "Ovde je lepo".

Fudbal 21.07.2017 | 23:15
Tavamba: Rasizam u Srbiji? Ma, ne, ovdje je super!
Kamerunac Leandre Tavamba naprečac je osvojio srca navijača Partizana odličnom partijom u "večitom derbiju" protiv Crvene zvezde kada su crno-beli pobedom od 3:1 širom otvorili vrata do šampionske titule.

Odmah je dobio i pesmu, a kaže da mu je san da sa Partizanom igra Ligu šampiona.

U intervjuu za specijalizovani portal footballski.fr, Tavamba je govorio o svom fudbalskom putu koji ga je zamalo odveo u Irtiš iz Kazahstana, protivnika Crvene zvezde u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Pričao je i o iskustvima iz Libije, o tome da sanja da sa Partizanom igra u Ligi šampiona, a bilo mu je postavljeno i pitanje o rasističkim ispadima u Srbiji.

"Kao Afrikanac u Srbiji nemam baš nikakvih problema. Navijači Partizana imaju dubok, bratski odnos sa nama igračima. Čim nas spaze odmah prilaze, hrabre nas, daju nam podršku. Stvarno su neverovatni! Presrećan sam što igram za njih! U Kazahstanu, moj bivši klub Kairat, takođe ima mnogo navijača, ali taj odnos sa igračima nije toliko blizak. Oni samo dođu na utakmice i posle više ne misle na fudbal. A ovde, u Srbiji, navijači su svuda oko vas", rekao je 27-godišnji Tavamba i nastavio o bivšem treneru crno-belih Marku Nikoliću:

"Kada sam dolazio u Partizan čuo sam priče o tome da je Nikolić imao situaciju sa crnoputim igračem u Sloveniji i da je zbog toga bilo problema. Ali ja sa njim nisam imao ni najmanjih problema. Da, nekad sam igrao, nekada ne, ali to je bilo isključivo u vezi sa mojom formom. On je zaista drobra osoba i nema nikakvih problema sa igračima iz Afrike i sjajan je trener. Pod njim smo napredovali, postali šampioni".

Kamerunski fudbaler je igrao za Kairat, a mogao je, kaže, vrlo lako da postane igrač Irtiša.

"Otišao sam u Kairat iz finansijskih razloga, pre svega. Mislim da nisam dobijao dovoljno prostora da igram. Zato sam želeo da se vratim u ovaj deo Evrope i presrećan sam što sam izabrao Partizan, sa kojim sam osvojio titlu šampiona, trofej u kupu, a imamo priliku da se domognemo Lige šampiona, što bi bilo ostvarenje sna! Kada me je Partizan zvao, imao sam ponude iz Slovačke, Žilina me je htela, ali i iz Kazahstana. Zvao me je Irtiš iz Pavlodara, koji sada igra protiv Zvezde. Ali, nisam želeo da ostajem u toj ligi, jer verujem da imam još mnogo toga da pokažem".

Fudbalski put ga je u jednom trenutku odveo u Libiju 2014. godine, kada je u toj zemlji besneo rat.

"Bila je to veoma teška odluka koju je trebalo doneti. Mi nismo bili u Libiji, igrali smo utakmice u Tunisu. Tim za koji sam igrao plasirao se u afričku Ligu šampiona. To je bilo nešto posebno za mene. Oduvek sam želeo da se vratim u Afriku, na moj kontinent, i da igram. Tada se ukazala prilika i prihvatio sam je. Prvu utakmicu nisam odigrao zbog povrede, ali druge dve jesam. Nažalost, ispali smo već u grupnoj fazi. Nadam se da ću ove godine sa Partizanom igrati u evropskoj Ligi šampiona", dodaje korpulentni napadač crno-belih.

Upitan sa kojim je fudbalerima najbolje sarađivao i koga bi izdvojio, odgovorio je:

"Igrao sam sa mnogo kvalitetnih igrača. Dobio sam mnogo saveta od njih, kao recimo od Timoščuka i Aršavina u Kairatu ili od Saše Ilića, koji je zaista legenda Partizana".

Vratili su ga na priču o navijačima Partizana i o pesmi koju je dobio:

"(Smeh) Oni su stvarno ludi. Dali su mi uspomenu za ceo život! Dobio sam od njih mnogo više nego što fudbaler može da se nada u karijeri. Partizan je velika porodica, navijači su povezani sa klubom, ali prate i druge sportove. Bio sam na košarkaškoj utakmici i bilo je baš dobro. Volim košarku. Atmosfera u Beogradu na svim sportskim utakmicama je odlična!"

O REPREZENTACIJI KAMERUNA...

"Naravno da želim, to je san svakog fudbalera. To je i jedan od razloga što sam došao u Partizan, jer ovde mogu da budem primećen i da se nametnem kvalitetnim igrama. Ali, trenutno nisam u kontaktu sa selektorom".

A kako ti je u Srbiji?

"Sjajno, baš je lepo ovde. Najviše se družim sa saigračima-strancima. Domaći fudbaleri uglavnom imaju porodice, decu, pa se mi stranci onda više družimo. Oženjen sam, imam kćerku, ali oni žive u Kamerunu. Trudim se da ih posetim kad god mogu".

Za kraj, leksikon pitanja:

Vodka ili rakija?

- Vodka.

Kebab ili ćevapi?

- 50/50!

Splavovi ili Kalemegdan?

- Splavovi.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zzzzz

22.07.2017 06:25

Kad je tako lepo što ne dovedeš ženu i decu

ODGOVORITE