Представљао се као министар

Полиција је тужилаштву пријавила Игора Зрнића (45) из Бањалуке, осумњиченог за серију превара у овом граду и Градишци, којима је, како га терете, од 1998. до прошле године уграбио око 216. 600 марака.

Босна и Херцеговина 19.07.2017 | 20:17
Представљао се као министар
Подношење извјештаја Окружном јавном тужилаштву Бањалука резултат је акције "Налог", на којој су заједничким снагама радиле полицијске управе Бањалука и Градишка. Лепеза превара, за које га терете, је шаролика, а најзанимљивији су случајеви током којих је глумио човјека који може урадити много тога, па и запошљавати у јавном сектору.

Пријављен је, примјера ради, да се једном мушкарцу лажно представио као утицајан човјек који га може запослити у бањалучкој Градској управи, на позицији - шефа паркинг сервиса. Зрнић је, сумњиче га, за то радно мјесто и прибављање дипломе средње стручне спреме од жртве више пута узео новац.

Уједно, терете га да је на сличан начин преварио још једног мушкарца, којем је обећао да ће му сина запослити у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ. По опробаном рецепту, рекао је оцу да "познаје неке људе", те за наводно запослење сина више пута узимао новац.

На мети Зрнића, сумња се, био је и приватник, а којем је тврдио да му може обезбиједити кредит и помоћи му да прода фирму и машине за производњу ексера. Од тог приватника је узео новац, али и двије машине, након чега му се није јављао на телефон, нити му је вратио новац и машине. Још једног мушкарца је обмануо да је позната личност, утицајна у пословним круговима, односно да је власник фирме и да су му потребна средства за наводни увоз робе, а на тај начин више пута је од жртве узимао новац.

Полиција га терети и да се представио као власник једне фирме из Градишке, те једној жртви обећао посредовање при откупу војне опреме за предузеће из Кисељака, након чега је узимао новац на име аванса за наводни откуп. Играо је, сумњиче га, и на карту сажаљења, па је 2001. и 2002. године тврдио да је болестан те од једног мушкарца, за наводно лијечење, узимао паре.

"Лице се сумњичи да је од 1998. године до јула 2016. године, на подручју Бањалуке и Градишке, представљајући се као позната и утицајна личност, доводио у заблуду оштећене да им може обезбиједити посао, добијање одговарајуће стручне спреме, добијање кредитног пласмана, посредовање у продаји прехрамбених артикала, машина и друге робе, те од оштећених узимао новац који је задржао за себе и трошио за своје личне потребе", рекла је Марија Маркановић, портпарол Полицијске управе Бањалука.

Додала је да је осумњичени са жртвама најчешће договарао састанак на познатијим мјестима и појављивао се у изнајмљеним скупоцјеним возилима и одјевен на начин да је остављао утисак да се ради о утицајној особи.

Тврдио да је помоћник министра

Игор Зрнић привођен је и 2010. године због сумње да се лажно представљао као помоћник Слободана Пухалца, тадашњег министра индустрије, енергетике и рударства РС, на основу чега је "зарадио" више од 9.000 марака.

Раније је објављено да Зрнића у Хрватској терете за три преваре, тешке 750.000 куна (око 193.000 КМ), а које су почињене 2008. и 2009. године, на штету Ј.Б. из Сплита, те В.К. и П.Љ. из Загреба.

Како је објављено, Зрнић је увјерио власника загребачког грађевинског подузећа В.К. да има добра познанства у Истарској жупанији и да му може омогућити извођење радова, што му је дебело наплатио.

Представљајући се као бизнисмен, понудио је П.Љ. заједничко пословање при куповини грађевинских машина и преварио га за 200.000 куна (50.000 КМ). Сплићанину Ј.Б. обећао је да ће му "везама" у граду Водњану омогућити пренамјену земљишта у грађевинско, што је такође масно наплатио.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

борац ВСС

19.07.2017 18:47

Као несто су поузданији, моралнији и одговорнији министри и помоцници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

19.07.2017 19:07

ХАХА, ПА ЧОВЈЕК СЕ БАШ УКЛАПА У ПРОФИЛ НАШИХ МИНИСТАРА, МОЖЕ КОМОТНО ПРЕУЗЕТИ ФИНАНСИЈЕ ОД ТЕГЕЛТИЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комунист

20.07.2017 16:17

То је Додиков министар,један од странке СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ