Predstavljao se kao ministar

Policija je tužilaštvu prijavila Igora Zrnića (45) iz Banjaluke, osumnjičenog za seriju prevara u ovom gradu i Gradišci, kojima je, kako ga terete, od 1998. do prošle godine ugrabio oko 216. 600 maraka.

Bosna i Hercegovina 19.07.2017 | 20:17
Predstavljao se kao ministar
Podnošenje izvještaja Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka rezultat je akcije "Nalog", na kojoj su zajedničkim snagama radile policijske uprave Banjaluka i Gradiška. Lepeza prevara, za koje ga terete, je šarolika, a najzanimljiviji su slučajevi tokom kojih je glumio čovjeka koji može uraditi mnogo toga, pa i zapošljavati u javnom sektoru.

Prijavljen je, primjera radi, da se jednom muškarcu lažno predstavio kao uticajan čovjek koji ga može zaposliti u banjalučkoj Gradskoj upravi, na poziciji - šefa parking servisa. Zrnić je, sumnjiče ga, za to radno mjesto i pribavljanje diplome srednje stručne spreme od žrtve više puta uzeo novac.

Ujedno, terete ga da je na sličan način prevario još jednog muškarca, kojem je obećao da će mu sina zaposliti u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Po oprobanom receptu, rekao je ocu da "poznaje neke ljude", te za navodno zaposlenje sina više puta uzimao novac.

Na meti Zrnića, sumnja se, bio je i privatnik, a kojem je tvrdio da mu može obezbijediti kredit i pomoći mu da proda firmu i mašine za proizvodnju eksera. Od tog privatnika je uzeo novac, ali i dvije mašine, nakon čega mu se nije javljao na telefon, niti mu je vratio novac i mašine. Još jednog muškarca je obmanuo da je poznata ličnost, uticajna u poslovnim krugovima, odnosno da je vlasnik firme i da su mu potrebna sredstva za navodni uvoz robe, a na taj način više puta je od žrtve uzimao novac.

Policija ga tereti i da se predstavio kao vlasnik jedne firme iz Gradiške, te jednoj žrtvi obećao posredovanje pri otkupu vojne opreme za preduzeće iz Kiseljaka, nakon čega je uzimao novac na ime avansa za navodni otkup. Igrao je, sumnjiče ga, i na kartu sažaljenja, pa je 2001. i 2002. godine tvrdio da je bolestan te od jednog muškarca, za navodno liječenje, uzimao pare.

"Lice se sumnjiči da je od 1998. godine do jula 2016. godine, na području Banjaluke i Gradiške, predstavljajući se kao poznata i uticajna ličnost, dovodio u zabludu oštećene da im može obezbijediti posao, dobijanje odgovarajuće stručne spreme, dobijanje kreditnog plasmana, posredovanje u prodaji prehrambenih artikala, mašina i druge robe, te od oštećenih uzimao novac koji je zadržao za sebe i trošio za svoje lične potrebe", rekla je Marija Markanović, portparol Policijske uprave Banjaluka.

Dodala je da je osumnjičeni sa žrtvama najčešće dogovarao sastanak na poznatijim mjestima i pojavljivao se u iznajmljenim skupocjenim vozilima i odjeven na način da je ostavljao utisak da se radi o uticajnoj osobi.

Tvrdio da je pomoćnik ministra

Igor Zrnić privođen je i 2010. godine zbog sumnje da se lažno predstavljao kao pomoćnik Slobodana Puhalca, tadašnjeg ministra industrije, energetike i rudarstva RS, na osnovu čega je "zaradio" više od 9.000 maraka.

Ranije je objavljeno da Zrnića u Hrvatskoj terete za tri prevare, teške 750.000 kuna (oko 193.000 KM), a koje su počinjene 2008. i 2009. godine, na štetu J.B. iz Splita, te V.K. i P.LJ. iz Zagreba.

Kako je objavljeno, Zrnić je uvjerio vlasnika zagrebačkog građevinskog poduzeća V.K. da ima dobra poznanstva u Istarskoj županiji i da mu može omogućiti izvođenje radova, što mu je debelo naplatio.

Predstavljajući se kao biznismen, ponudio je P.LJ. zajedničko poslovanje pri kupovini građevinskih mašina i prevario ga za 200.000 kuna (50.000 KM). Splićaninu J.B. obećao je da će mu "vezama" u gradu Vodnjanu omogućiti prenamjenu zemljišta u građevinsko, što je takođe masno naplatio.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

borac VSS

19.07.2017 18:47

Kao nesto su pouzdaniji, moralniji i odgovorniji ministri i pomocnici.

ODGOVORITE
Name

ŽUĆO

19.07.2017 19:07

HAHA, PA ČOVJEK SE BAŠ UKLAPA U PROFIL NAŠIH MINISTARA, MOŽE KOMOTNO PREUZETI FINANSIJE OD TEGELTIJE

ODGOVORITE
Name

Komunist

20.07.2017 16:17

To je Dodikov ministar,jedan od stranke SNSD-a.

ODGOVORITE