Сматрају да закон неће проћи

Делегат Клуба Бошњака у Дому народа Парламентарне скупштине Сафет Софтић, предсједавајући и делегат Клуба Срба Средоје Новић и Огњен Тадић изјавили су новинарима да измјене и допуне Изборног закона БиХ, које су на приједлог делегата из хрватског народа усвојене на сједници Дома народа, неће добити подршку у Представничком дому ПС БиХ.

Босна и Херцеговина 19.07.2017 | 17:53
Сматрају да закон неће проћи
 "Из формалних разлога није нам јасно због чега предлагач ставља овако важан закон у хитну процедуру без могућности да делегати на било који начин амандманима утичу на садржај понуђеног текста. Гласали смо против тог приједлога јер сматрамо да рјешења Клуба Хрвата уводе још већи степен дискриминације у изборно законодавство", казао је Софтић.

Клуб Бошњака је на једној од ранијих сједница предложени закон прогласио штетним по витални интерес бошњачког народа, те је предмет упућен Уставом суду БиХ који је утврдио да приједлогом тог закона није повријеђен витални интерес бошњачког народа и да поступак усвајања Закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ треба провести према процедури из Устава БиХ.

Наводећи да је било боље да је Приједлог Клуба Хрвата био упућен у редовну процедуру, Новић наглашава да је требало бити више договора међу политичким партијама о питања у вези с изборним процесом.

"Мислим да тај закон неће проћи у Представничком дому и очекивати је нови изборни закон, који доноси нешто ново и мислим да ће се први пут након рата моћи успоставити да и Срби имају свој клуб. Такође, по том приједлогу неће више бити могућност да кантони предлажу, како је то до сада било, у скупштинама већ да ће бити загарантовано мјесто Србима у Дому народа Парламента ФБиХ", рекао је Новић.

Тадић је увјерен да ће прије заказивања наредних општих избора у октобру 2018. године питања која се тичу одлука Уставног суда БиХ по апелацији Дениса Звиздића бити ријешена.

"Сходно томе мислим да је разуман став делегата из реда Савеза за промјене и Српске демократске странке да ни на који начин не стварају додатне тензије у овој ситуацији и да отворено питање између представника Бошњака и Хрвата у овој првој фази препусте њима уз наду да ће они тај договор постићи ускоро те да ћемо заједно према утврђеном договору имати прилику да се изјаснимо такође у парламентарној процедури", казао је Тадић.

Предложеним измјенама и допунама предвиђено је да се регулише избор чланова Предсједништва БиХ, имплементира Одлука Уставног суда БиХ, то јест избор делегата у Дому народа Федерације БиХ, те Одлука Уставног суда БиХ која се тиче избора у Граду Мостару.

"Расправа је показала да чак ни одлуке Уставног суда БиХ нису разријешиле питања која су постављали делегати Клуба Бошњака. Највише су ишли на то да у Дом народа Парламента ФБиХ неће бити по садашњем нашем приједлогу представника из Ливањског и Посавског кантона. Наравно да смо наш приједлог закона правили према формулама а то је број становника у једном кантону, односно укупан број Срба, Хрвата и Бошњака унутар Федерације. Дом народа Парламента ФБиХ није збир народа из кантона", изјавила је делегат Клуба Хрвата Зденка Џамбас.

За предложени закон гласало је осам делегата, четири су била против, а два суздржана. Из Федерације је пет делегата било "за" и четири против док су из Републике Српске три делегата гласала "за", а два су била суздржана.

Извор: Независне новине

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Леко

19.07.2017 16:02

Овом политиком хрвати само могу изгубити,тј.политиком 2 : 1,сада од муслимана никад ниста неце искрцмити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма дајте

19.07.2017 16:04

Ма дајте.Па Комсиц је изабран за хрватског представника гласовима из махале, а не гласовима Хрвата.А јел то нема промјене махаласког закона.Јос једном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.07.2017 17:09

Приједлог ХДЗ-а неће проћи то је јасно, само се питам да не постоји ентитетско гласање да ли би имали већину, можда ДА, а Бошњаци су били за укидање ентитетског гласања, што ти је рећи политика. ХДЗ покушава протурити закон по којему свако МОРА гласати по националном кључу, никада нико на такво што неће пристати.

Name

Генерал

19.07.2017 17:26

Комсиц је Хрват и знам много Хрвата који су класицни СДП-овци и гласат це увијек за њега према томе ко је гласао у конацници за њега то није ни битно. Ако цемо право како су Срби и Босњаци у Хрватској мањине па према томе Хрвате у Босни треба прогласити мањином и онда је фер ако вец тразите тако требате и да добијете.

Name

Јах

19.07.2017 18:05

Јах Босњаци једини не гласају по националном.кљуцу.Ма кога лазете стално.Калесија гласалс за Комсица.8 хиљада гласова из Калесије.8 хилада за Комсица.И то је та васа градјансја демократија.Нормални то зову пилитицка перверзија.

Name

са

19.07.2017 18:15

Па Влајки је изабран од стране Срба. Зар и то није проблем? Да не спомињемо ,, Хрвате,, у Вијецу народа РС- а

Name

Генерал

19.07.2017 17:24

Ова национална питања и треба да остану са могуцносцу вета и да не буде прегласавања али побогу питања економије и обицних људи ту треба ставити просту вецину да се иде брзе а не да се блокирају обицни људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роле

20.07.2017 06:34

Па наравно сзп је увијек на услузи Бакиру

ОДГОВОРИТЕ