Smatraju da zakon neće proći

Delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Safet Softić, predsjedavajući i delegat Kluba Srba Sredoje Nović i Ognjen Tadić izjavili su novinarima da izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koje su na prijedlog delegata iz hrvatskog naroda usvojene na sjednici Doma naroda, neće dobiti podršku u Predstavničkom domu PS BiH.

Bosna i Hercegovina 19.07.2017 | 17:53
Smatraju da zakon neće proći
 "Iz formalnih razloga nije nam jasno zbog čega predlagač stavlja ovako važan zakon u hitnu proceduru bez mogućnosti da delegati na bilo koji način amandmanima utiču na sadržaj ponuđenog teksta. Glasali smo protiv tog prijedloga jer smatramo da rješenja Kluba Hrvata uvode još veći stepen diskriminacije u izborno zakonodavstvo", kazao je Softić.

Klub Bošnjaka je na jednoj od ranijih sjednica predloženi zakon proglasio štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda, te je predmet upućen Ustavom sudu BiH koji je utvrdio da prijedlogom tog zakona nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda i da postupak usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH treba provesti prema proceduri iz Ustava BiH.

Navodeći da je bilo bolje da je Prijedlog Kluba Hrvata bio upućen u redovnu proceduru, Nović naglašava da je trebalo biti više dogovora među političkim partijama o pitanja u vezi s izbornim procesom.

"Mislim da taj zakon neće proći u Predstavničkom domu i očekivati je novi izborni zakon, koji donosi nešto novo i mislim da će se prvi put nakon rata moći uspostaviti da i Srbi imaju svoj klub. Takođe, po tom prijedlogu neće više biti mogućnost da kantoni predlažu, kako je to do sada bilo, u skupštinama već da će biti zagarantovano mjesto Srbima u Domu naroda Parlamenta FBiH", rekao je Nović.

Tadić je uvjeren da će prije zakazivanja narednih opštih izbora u oktobru 2018. godine pitanja koja se tiču odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji Denisa Zvizdića biti riješena.

"Shodno tome mislim da je razuman stav delegata iz reda Saveza za promjene i Srpske demokratske stranke da ni na koji način ne stvaraju dodatne tenzije u ovoj situaciji i da otvoreno pitanje između predstavnika Bošnjaka i Hrvata u ovoj prvoj fazi prepuste njima uz nadu da će oni taj dogovor postići uskoro te da ćemo zajedno prema utvrđenom dogovoru imati priliku da se izjasnimo takođe u parlamentarnoj proceduri", kazao je Tadić.

Predloženim izmjenama i dopunama predviđeno je da se reguliše izbor članova Predsjedništva BiH, implementira Odluka Ustavnog suda BiH, to jest izbor delegata u Domu naroda Federacije BiH, te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

"Rasprava je pokazala da čak ni odluke Ustavnog suda BiH nisu razriješile pitanja koja su postavljali delegati Kluba Bošnjaka. Najviše su išli na to da u Dom naroda Parlamenta FBiH neće biti po sadašnjem našem prijedlogu predstavnika iz Livanjskog i Posavskog kantona. Naravno da smo naš prijedlog zakona pravili prema formulama a to je broj stanovnika u jednom kantonu, odnosno ukupan broj Srba, Hrvata i Bošnjaka unutar Federacije. Dom naroda Parlamenta FBiH nije zbir naroda iz kantona", izjavila je delegat Kluba Hrvata Zdenka Džambas.

Za predloženi zakon glasalo je osam delegata, četiri su bila protiv, a dva suzdržana. Iz Federacije je pet delegata bilo "za" i četiri protiv dok su iz Republike Srpske tri delegata glasala "za", a dva su bila suzdržana.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Leko

19.07.2017 16:02

Ovom politikom hrvati samo mogu izgubiti,tj.politikom 2 : 1,sada od muslimana nikad nista nece iskrcmiti .

ODGOVORITE
Name

Ma dajte

19.07.2017 16:04

Ma dajte.Pa Komsic je izabran za hrvatskog predstavnika glasovima iz mahale, a ne glasovima Hrvata.A jel to nema promjene mahalaskog zakona.Jos jednom.

ODGOVORITE
Name

re

19.07.2017 17:09

Prijedlog HDZ-a neće proći to je jasno, samo se pitam da ne postoji entitetsko glasanje da li bi imali većinu, možda DA, a Bošnjaci su bili za ukidanje entitetskog glasanja, što ti je reći politika. HDZ pokušava proturiti zakon po kojemu svako MORA glasati po nacionalnom ključu, nikada niko na takvo što neće pristati.

Name

General

19.07.2017 17:26

Komsic je Hrvat i znam mnogo Hrvata koji su klasicni SDP-ovci i glasat ce uvijek za njega prema tome ko je glasao u konacnici za njega to nije ni bitno. Ako cemo pravo kako su Srbi i Bosnjaci u Hrvatskoj manjine pa prema tome Hrvate u Bosni treba proglasiti manjinom i onda je fer ako vec trazite tako trebate i da dobijete.

Name

Jah

19.07.2017 18:05

Jah Bosnjaci jedini ne glasaju po nacionalnom.kljucu.Ma koga lazete stalno.Kalesija glasals za Komsica.8 hiljada glasova iz Kalesije.8 hilada za Komsica.I to je ta vasa gradjansja demokratija.Normalni to zovu piliticka perverzija.

Name

sa

19.07.2017 18:15

Pa Vlajki je izabran od strane Srba. Zar i to nije problem? Da ne spominjemo ,, Hrvate,, u Vijecu naroda RS- a

Name

General

19.07.2017 17:24

Ova nacionalna pitanja i treba da ostanu sa mogucnoscu veta i da ne bude preglasavanja ali pobogu pitanja ekonomije i obicnih ljudi tu treba staviti prostu vecinu da se ide brze a ne da se blokiraju obicni ljudi.

ODGOVORITE
Name

Role

20.07.2017 06:34

Pa naravno szp je uvijek na usluzi Bakiru

ODGOVORITE