ББЦ: Објављене плате радника

Британски јавни сервис ББЦ објавио је под притиском јавности и владе имена и плате својих запослених, а најплаћенија звијезда је радијски водитељ Крис Еванс, који годишње зарађује више од 2,2 милиона фунти односно 2,9 милиона долара.

Свијет 19.07.2017 | 16:46
ББЦ: Објављене плате радника
На списку запослених налази се 96 особа које зарађују најмање 150.000 фунти (195.000 долара) годишње, што је више него британска премијерка.

Британска влада вршила је притисак на ББЦ да објави плате запослених које су првобитно биле тајна. 

Информација о висини плата запослених је осјетљиво питање зато што се ББЦ финансира директно новцем пореских обвезника у Британији, што је скоро 200 долара годишње по сваком домаћинству које има телевизор или гледа ББЦ онлајн. Плате су објављене по групама, а не у тачним бројкама.

Тако Еванс добија између 2,2 и 2,25 милиона фунти, док Гери Линекер, водитељ фудбалске емисије "Меч дана" прима између 1,75 и 1,8 милиона фунти.

Подаци откривају и јаз међу половима по висини плата, али и расну односно националну дискриминацију, преноси АП. 

Двије трећине најплаћенијих водитеља су мушкарци, док најплаћенија жена Клаудија Винклмен зарађује мање од четвртине Евансове плате.

Новинар информативне редакције Хју Едвардс прима више од 550.000 фунти што је 200.000 фунти више од Фијоне Брус која обавља исти посао. Најплаћенији водитељи су махом бијелци, а ниједна звијезда мањинске националности није плаћена више од 300.000 фунти годишње.

Директор ББЦ Тони Хол каже да листа показује "потребу да се иде даље и брже по питањима пола и различитости", али он истовремено брани високе плате.

"Ако желимо да дамо грађанима оно што хоће морамо да платимо велике презентере или звијезде", рекао је он.

Премијерка Тереза Меј похвалила је што је ББЦ објавио висину плата запослених напомињући да јаз између жена и мушкараца мора да буде превазиђен.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ух, хух

19.07.2017 15:14

Срамота.

ОДГОВОРИТЕ