BBC: Objavljene plate radnika

Britanski javni servis BBC objavio je pod pritiskom javnosti i vlade imena i plate svojih zaposlenih, a najplaćenija zvijezda je radijski voditelj Kris Evans, koji godišnje zarađuje više od 2,2 miliona funti odnosno 2,9 miliona dolara.

Svijet 19.07.2017 | 16:46
BBC: Objavljene plate radnika
Na spisku zaposlenih nalazi se 96 osoba koje zarađuju najmanje 150.000 funti (195.000 dolara) godišnje, što je više nego britanska premijerka.

Britanska vlada vršila je pritisak na BBC da objavi plate zaposlenih koje su prvobitno bile tajna. 

Informacija o visini plata zaposlenih je osjetljivo pitanje zato što se BBC finansira direktno novcem poreskih obveznika u Britaniji, što je skoro 200 dolara godišnje po svakom domaćinstvu koje ima televizor ili gleda BBC onlajn. Plate su objavljene po grupama, a ne u tačnim brojkama.

Tako Evans dobija između 2,2 i 2,25 miliona funti, dok Geri Lineker, voditelj fudbalske emisije "Meč dana" prima između 1,75 i 1,8 miliona funti.

Podaci otkrivaju i jaz među polovima po visini plata, ali i rasnu odnosno nacionalnu diskriminaciju, prenosi AP. 

Dvije trećine najplaćenijih voditelja su muškarci, dok najplaćenija žena Klaudija Vinklmen zarađuje manje od četvrtine Evansove plate.

Novinar informativne redakcije Hju Edvards prima više od 550.000 funti što je 200.000 funti više od Fijone Brus koja obavlja isti posao. Najplaćeniji voditelji su mahom bijelci, a nijedna zvijezda manjinske nacionalnosti nije plaćena više od 300.000 funti godišnje.

Direktor BBC Toni Hol kaže da lista pokazuje "potrebu da se ide dalje i brže po pitanjima pola i različitosti", ali on istovremeno brani visoke plate.

"Ako želimo da damo građanima ono što hoće moramo da platimo velike prezentere ili zvijezde", rekao je on.

Premijerka Tereza Mej pohvalila je što je BBC objavio visinu plata zaposlenih napominjući da jaz između žena i muškaraca mora da bude prevaziđen.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Uh, huh

19.07.2017 17:14

Sramota.

ODGOVORITE