Усвојен план инвестиција

Одборници Скупштине општине Србац једногласно су усвојили План капиталних инвестиција за 2017. годину којим је предвидјена реализација осам пројеката укупне вриједности од 2,5 милиона конвертибилних марака. Ради се о пројектима у области путне инфраструктуре, водоснабјевања и заштите од поплава.

Република Српска 19.07.2017 | 12:59
Усвојен план инвестиција
Више од два милиона планирано је за реконструкцију и модернизацију  Црнаја – Мартинац у дужини од 9.800 и Осовица – Лепеница у дужини од 8.300 метара. Планом је предвидјена санација и изградња путева у Каоцима, Влакници , Жупском Разбоју и Ћукалима.  Уредјењае корита водотока  обухваћено  је пројектима  „ФЕМРЕД“ и „Интеграција климатских промјена у смањење  ризика од полава у сливу Врбаса“ .

 „Мада је план капиталних инвестиција веома значајан за нашу општину, морам признати да је он на неки начин план жеља,  јер се ради о пројектима ослоњеним на друге изворе финансирања , прије свега са виших нивоа власти и уз учешће градјана“, изјавио је предсједник србачког парламента др. Мирко Стојић. Разлоге што капиталним планом инвестиција није обухваћено подручје општине у Лијевче пољу, Стојић образлаже намјером да Оружане снаге БиХ наставе  ангажовање из ранијег периода када су дале велики допринос у санацији путева и насипа.

Србачки одборници су, такодје, једногласно донијели одлуку о дугорочном задужењу општине путем треће емисије обвезница у вриједности од 3,5 милиона конвертибилних марака  са роком  отплате  14 година и грејс периодом  од четири године  уз каматну стопу до 6 одсто.

„Били смо принудјени  да на овај начин санирамо  доспјеле буџетске обавезе и  обезбједимо његову ликвидност и ефикасност .  Са банкама, нажалост,  нисмо могли постичи договор око репрограмирања обавеза  због неповољних  економских показатеља  у општини“, нагласио је начелник  Младјан Драгосављевић.   Тиме ће се, додаје он,   један дио  краткорочних „препакирати“ у дугорочне обавезе.    Драгосављевић  тврди да новим задужењем  ова локална заједница неће  нарушити  лимит дозвољеног задужења  до 18 одсто у односу на  остварене приходе  из претходне  године, те да ће ресорно министарство  дати своју сагласност за ново задужење.

(БН/С. К. )




 

 

Коментари / 0

Оставите коментар