Usvojen plan investicija

Odbornici Skupštine opštine Srbac jednoglasno su usvojili Plan kapitalnih investicija za 2017. godinu kojim je predvidjena realizacija osam projekata ukupne vrijednosti od 2,5 miliona konvertibilnih maraka. Radi se o projektima u oblasti putne infrastrukture, vodosnabjevanja i zaštite od poplava.

Republika Srpska 19.07.2017 | 12:59
Usvojen plan investicija
Više od dva miliona planirano je za rekonstrukciju i modernizaciju  Crnaja – Martinac u dužini od 9.800 i Osovica – Lepenica u dužini od 8.300 metara. Planom je predvidjena sanacija i izgradnja puteva u Kaocima, Vlaknici , Župskom Razboju i Ćukalima.  Uredjenjae korita vodotoka  obuhvaćeno  je projektima  „FEMRED“ i „Integracija klimatskih promjena u smanjenje  rizika od polava u slivu Vrbasa“ .

 „Mada je plan kapitalnih investicija veoma značajan za našu opštinu, moram priznati da je on na neki način plan želja,  jer se radi o projektima oslonjenim na druge izvore finansiranja , prije svega sa viših nivoa vlasti i uz učešće gradjana“, izjavio je predsjednik srbačkog parlamenta dr. Mirko Stojić. Razloge što kapitalnim planom investicija nije obuhvaćeno područje opštine u Lijevče polju, Stojić obrazlaže namjerom da Oružane snage BiH nastave  angažovanje iz ranijeg perioda kada su dale veliki doprinos u sanaciji puteva i nasipa.

Srbački odbornici su, takodje, jednoglasno donijeli odluku o dugoročnom zaduženju opštine putem treće emisije obveznica u vrijednosti od 3,5 miliona konvertibilnih maraka  sa rokom  otplate  14 godina i grejs periodom  od četiri godine  uz kamatnu stopu do 6 odsto.

„Bili smo prinudjeni  da na ovaj način saniramo  dospjele budžetske obaveze i  obezbjedimo njegovu likvidnost i efikasnost .  Sa bankama, nažalost,  nismo mogli postiči dogovor oko reprogramiranja obaveza  zbog nepovoljnih  ekonomskih pokazatelja  u opštini“, naglasio je načelnik  Mladjan Dragosavljević.   Time će se, dodaje on,   jedan dio  kratkoročnih „prepakirati“ u dugoročne obaveze.    Dragosavljević  tvrdi da novim zaduženjem  ova lokalna zajednica neće  narušiti  limit dozvoljenog zaduženja  do 18 odsto u odnosu na  ostvarene prihode  iz prethodne  godine, te da će resorno ministarstvo  dati svoju saglasnost za novo zaduženje.

(BN/S. K. )




 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar