Срби срамотно запостављени

Радикалне хрватске десничарске групације желе апсолутно да изолују Србе, чак и дословно, и то након што су већ искључени из виталних питања хрватског друштва, од језика, школа, па све до развојних програма, каже Милорад Пуповац, саборски посланик и нови предсједник Самосталне демократске српске странке.

Регион 19.07.2017 | 11:24
Срби срамотно запостављени
"Добар је дио Хрватске запостављен, али су крајеви у којима Срби живе најзапостављенији. Срамотно су запостављени. Неке људе би требало да буде стид како изгледа Двор или поједина подручја Пакраца", рекао је Пуповац.
 
Пуповац у интервјуу за Глобус говори о разлозима своје чврсте подршке премијеру Андреју Пленковићу, али и о својим још неиспуњеним очекивањима од његовог мандата.

"Премијер Пленковић има нашу чврсту подршку. Без обзира на све разлике и несагласја, ми смо партнери који се боримо кроз партнерство. Не разговарамо о партнерству, него га - ако је то потребно - претварамо у борбено савезништво", каже Пуповац.

На питање како објашњава то што спомен-плоча у Јасеновцу с уклесаним поздравом "за дом спремни" још није уклоњена, он каже да је то већ требало да буде ријешено.

"Та плоча је срамота, у Јасеновцу, као и на сваком другом мјесту. Хрватска не може толерисати "за дом спремни". Не може и не смије ако жели добро себи. Ако не жели још једном упропастити хрватски државни пројекат", рекао је Пуповац.

Како је истакао, дужност је премијера, Владе и већинске коалиције, као и свих којима је стало до Хрватске као уређене државе, да се то одлучно и дефинитивно заустави, "да се не догоди још једно историјско посрнуће".

На питање како гледа на приговоре са љевице да је као лидер Срба у Хрватској и као шеф странке која је дио владајуће коалиције могао више да учини да се уклони спорна плоча у Јасеновцу и заустави преименовање Трга маршала Тита, Пуповац каже да га прозивају они који годинама не могу да створе лијеву политичку групацију у Хрватској, већ за властите неуспјехе траже изговор у другима, често много слабијима.

"Онима који су заслужни што данас нема никога ко може да заустави преименовање Трга маршала Тита, онима који нису имали петље да не региструју удружења с усташким симболима, него су у страху пред њима подвили реп, свима њима могу рећи само то нека се не јуначе на мањинама", оштро одговара Пуповац.

Бившем предсједнику Јосиповићу поручује: "Никад нисам био титоист, нити сам то данас, али бих бранио Тита. Но, не кад ме прозову освједочене кукавице".

Пуповац сматра да су политичке прилике у Хрватској упркос свему боље него што су биле пре двије-три године.

"Рећи да је сада горе јер нам можда не иде онако како бисмо хтјели, а у неким стварима вјероватно би и требало, то једноставно није истина. Ствари би се могле много брже кретати у добром правцу кад би политички актери разумјели колико је земљи у овом тренутку неопходна нека врста договора. Како смо 2003. године имали Савез за Европу, данас нам је исто тако потребан Савез за Хрватску", каже Пуповац, 

(Тањуг)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Милојко

19.07.2017 09:29

Шта ти трабуњаш Пуповче. Ти си ту власт ( ХДЗ ) подржао и сад тобоже кукаш како Срба нема у Власти. Е јадо јадни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуро

19.07.2017 09:45

Има Срба у власти, мало са ХДЗ-ом мало са СДП и увек у власти, али то су Пуповац и слични - а народ ко ...

Name

075

19.07.2017 10:12

Гледам га прија пар ноћи на ХРТ-у у " Отвореном " гдје га "катоталибани" из католичког клера нападају у вези "блаженог" Степинца а он шути, и да у праву сте да без његовог гласа ХДЗ би изгубио већину у Сабору!! Поздрав вама из Тузле.

Name

Турбоскара

19.07.2017 09:36

Сад це то Баја И БРАТ ДРАГАН средити па це колинда то уредити.Па срамота зар се не боре за птосперитет И јрдни И дтуги о не на стети И једни И други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геј=океј

19.07.2017 09:42

За почетак престани стављати видео записе по интернету како са тзв Владиком пјеваш четничке пјесме по Чикагу, можда ти онда Крвати и повјерују. Типични примјер дуплог СРБаља, живи у паралелном свијету попут Љевчанског клептомана. Излапрдају се пред камерама, цијела планета свједочи њиховим идиотлуцима, сутрадан мртви хладни кажу нисам ја то радио... Ко дјеца на тути, гледају те у очи и серу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исто..

19.07.2017 10:12

Па и у БХ-а најтужније и јнајбједније су општине са српском већином у кантонима у којима Хрвати држе власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx Ријечанин

19.07.2017 10:14

Нема више Срба у Хрватској то су сад хрватско православци још мало па и њих неће бити. Који се од њих ожени или уда прима католичку вјеру без размишљања.Пуповац је сиједио ш Туђманом и на почетку рата,бранио Србе,што их више брани њих све мање

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

19.07.2017 10:53

Интегрисите се у друга друства нека гладног србовања одосмо сви у материну окренимо се себи и својим суградјанима а не само срби срби па доста нас је висе само плацемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Издајицо

19.07.2017 10:57

Ајд богати не се...увијек си са ХДЗом у власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

19.07.2017 12:13

Пуповац је једини који се исправно бори за Србе у Хрватској. Лако је бити Србин у Београду и Бањалуци и палацати на Пуповца, идите у Загреб па тамо будите Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луца

19.07.2017 13:01

Нема земље на овој планети де Срби нису запостављени.

Name

БОБА

19.07.2017 13:05

ЈОШ НАМ ТИ ТРЕБАШ. БИТНО ЈЕ ДА ТИ НИСИ ЗАПОСТАВЉЕН.

ОДГОВОРИТЕ