Srbi sramotno zapostavljeni

Radikalne hrvatske desničarske grupacije žele apsolutno da izoluju Srbe, čak i doslovno, i to nakon što su već isključeni iz vitalnih pitanja hrvatskog društva, od jezika, škola, pa sve do razvojnih programa, kaže Milorad Pupovac, saborski poslanik i novi predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke.

Region 19.07.2017 | 11:24
Srbi sramotno zapostavljeni
"Dobar je dio Hrvatske zapostavljen, ali su krajevi u kojima Srbi žive najzapostavljeniji. Sramotno su zapostavljeni. Neke ljude bi trebalo da bude stid kako izgleda Dvor ili pojedina područja Pakraca", rekao je Pupovac.
 
Pupovac u intervjuu za Globus govori o razlozima svoje čvrste podrške premijeru Andreju Plenkoviću, ali i o svojim još neispunjenim očekivanjima od njegovog mandata.

"Premijer Plenković ima našu čvrstu podršku. Bez obzira na sve razlike i nesaglasja, mi smo partneri koji se borimo kroz partnerstvo. Ne razgovaramo o partnerstvu, nego ga - ako je to potrebno - pretvaramo u borbeno savezništvo", kaže Pupovac.

Na pitanje kako objašnjava to što spomen-ploča u Јasenovcu s uklesanim pozdravom "za dom spremni" još nije uklonjena, on kaže da je to već trebalo da bude riješeno.

"Ta ploča je sramota, u Јasenovcu, kao i na svakom drugom mjestu. Hrvatska ne može tolerisati "za dom spremni". Ne može i ne smije ako želi dobro sebi. Ako ne želi još jednom upropastiti hrvatski državni projekat", rekao je Pupovac.

Kako je istakao, dužnost je premijera, Vlade i većinske koalicije, kao i svih kojima je stalo do Hrvatske kao uređene države, da se to odlučno i definitivno zaustavi, "da se ne dogodi još jedno istorijsko posrnuće".

Na pitanje kako gleda na prigovore sa ljevice da je kao lider Srba u Hrvatskoj i kao šef stranke koja je dio vladajuće koalicije mogao više da učini da se ukloni sporna ploča u Јasenovcu i zaustavi preimenovanje Trga maršala Tita, Pupovac kaže da ga prozivaju oni koji godinama ne mogu da stvore lijevu političku grupaciju u Hrvatskoj, već za vlastite neuspjehe traže izgovor u drugima, često mnogo slabijima.

"Onima koji su zaslužni što danas nema nikoga ko može da zaustavi preimenovanje Trga maršala Tita, onima koji nisu imali petlje da ne registruju udruženja s ustaškim simbolima, nego su u strahu pred njima podvili rep, svima njima mogu reći samo to neka se ne junače na manjinama", oštro odgovara Pupovac.

Bivšem predsjedniku Јosipoviću poručuje: "Nikad nisam bio titoist, niti sam to danas, ali bih branio Tita. No, ne kad me prozovu osvjedočene kukavice".

Pupovac smatra da su političke prilike u Hrvatskoj uprkos svemu bolje nego što su bile pre dvije-tri godine.

"Reći da je sada gore jer nam možda ne ide onako kako bismo htjeli, a u nekim stvarima vjerovatno bi i trebalo, to jednostavno nije istina. Stvari bi se mogle mnogo brže kretati u dobrom pravcu kad bi politički akteri razumjeli koliko je zemlji u ovom trenutku neophodna neka vrsta dogovora. Kako smo 2003. godine imali Savez za Evropu, danas nam je isto tako potreban Savez za Hrvatsku", kaže Pupovac, 

(Tanjug)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Milojko

19.07.2017 11:29

Šta ti trabunjaš Pupovče. Ti si tu vlast ( HDZ ) podržao i sad tobože kukaš kako Srba nema u Vlasti. E jado jadni.

ODGOVORITE
Name

Duro

19.07.2017 11:45

Ima Srba u vlasti, malo sa HDZ-om malo sa SDP i uvek u vlasti, ali to su Pupovac i slični - a narod ko ...

Name

075

19.07.2017 12:12

Gledam ga prija par noći na HRT-u u " Otvorenom " gdje ga "katotalibani" iz katoličkog klera napadaju u vezi "blaženog" Stepinca a on šuti, i da u pravu ste da bez njegovog glasa HDZ bi izgubio većinu u Saboru!! Pozdrav vama iz Tuzle.

Name

Turboskara

19.07.2017 11:36

Sad ce to Baja I BRAT DRAGAN srediti pa ce kolinda to urediti.Pa sramota zar se ne bore za ptosperitet I jrdni I dtugi o ne na steti I jedni I drugi.

ODGOVORITE
Name

Gej=okej

19.07.2017 11:42

Za početak prestani stavljati video zapise po internetu kako sa tzv Vladikom pjevaš četničke pjesme po Čikagu, možda ti onda Krvati i povjeruju. Tipični primjer duplog SRBalja, živi u paralelnom svijetu poput Ljevčanskog kleptomana. Izlaprdaju se pred kamerama, cijela planeta svjedoči njihovim idiotlucima, sutradan mrtvi hladni kažu nisam ja to radio... Ko djeca na tuti, gledaju te u oči i seru...

ODGOVORITE
Name

Isto..

19.07.2017 12:12

Pa i u BH-a najtužnije i jnajbjednije su opštine sa srpskom većinom u kantonima u kojima Hrvati drže vlast.

ODGOVORITE
Name

Ex Riječanin

19.07.2017 12:14

Nema više Srba u Hrvatskoj to su sad hrvatsko pravoslavci još malo pa i njih neće biti. Koji se od njih oženi ili uda prima katoličku vjeru bez razmišljanja.Pupovac je sijedio š Tuđmanom i na početku rata,branio Srbe,što ih više brani njih sve manje

ODGOVORITE
Name

pero

19.07.2017 12:53

Integrisite se u druga drustva neka gladnog srbovanja odosmo svi u materinu okrenimo se sebi i svojim sugradjanima a ne samo srbi srbi pa dosta nas je vise samo placemo.

ODGOVORITE
Name

Izdajico

19.07.2017 12:57

Ajd bogati ne se...uvijek si sa HDZom u vlasti.

ODGOVORITE
Name

Hm

19.07.2017 14:13

Pupovac je jedini koji se ispravno bori za Srbe u Hrvatskoj. Lako je biti Srbin u Beogradu i Banjaluci i palacati na Pupovca, idite u Zagreb pa tamo budite Srbi.

ODGOVORITE
Name

Luca

19.07.2017 15:01

Nema zemlje na ovoj planeti de Srbi nisu zapostavljeni.

Name

BOBA

19.07.2017 15:05

JOŠ NAM TI TREBAŠ. BITNO JE DA TI NISI ZAPOSTAVLJEN.

ODGOVORITE