Русија да плати пет милиона евра

Русија је обавезна да Холандији плати више од пет милиона евра одштете због заплене брода организације Гринпис са холандском заставом 2013. године, одлучио је међународни арбитражни суд.  

Свијет 18.07.2017 | 22:50
Русија да плати пет милиона евра
Агенти руске државне безбједносне службе нашли су се у међународним водама у свитање, након протеста против нафтне бушотине у Сјеверном леденом океану.

Они који су се налазили на холандском броду били су приведени у руске затворе гдје су остали мјесецима, а онда су ослобођени непосредно пред одржавање Олимпијских игара у Сочију.

Петочлана арбитражна комисија са сједиштем у Бечу изгласала је 2015. да је Русија била одговорна, на основу Конвенције УН о праву мора (УНЦЛОС), и сада је саопштила износ одшетете за брод, за погрешно хапшење и оно што је 30 људи са брода претрпјело.

"Ова одлука појашњава да се на бродове у међународним водама не сме силом укрцавати, а да они који се налазе на том броду не смију бити ухапшени", поручио је у саопштењу министар спољних послова Холандије Берт Коендерс.

Русија је одбила да учествује у арбитражном спору, наводећи да је дјеловала у оквиру својих суверених права да заплијени брод у подручју међународних вода гдје Русија ужива специјална економска права.

Из организације Гринпис саопштено је да одлука суда "одлично потврђује право на мирне протесте на мору".

Како се наводи, није познато да ли ће Русија пристати на одлуку суда и платити штету, а свака свота коју та држава плати ићи ће преко холандске владе организацији Гринпис интернашнал и биће утрошена у поправке бродова и као надокнада за 30 људи који су ухапшени.

Извор: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мајаковски

18.07.2017 21:20

Хоце платице сигурно али кад би се зезали. Олос холандски се несто уфурао. Ста су уопсте тразили у тудјем двористу!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

19.07.2017 09:43

А ста олос САД И Русије трази у насем двористу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

19.07.2017 14:32

Колико ја знам овде се налази само олос из УСА.

Name

Лик

19.07.2017 14:44

5 милона је за Холандију хахахаха .холандски градјани на рачунима имају 800 милијарди устедјевине .а сама дрзава Холандијиа ?????

ОДГОВОРИТЕ