Школа носи име по Изетбеговићу

Пред бројним званицама из политичког и јавног живота те дипломатског кора, у Исламској Републици Пакистан свечано је отворен школски центар који носи име по Алији Изетбеговићу, ратном лидеру Бошњака у БиХ.

Босна и Херцеговина 18.07.2017 | 22:34
Школа носи име по Изетбеговићу
Част да пресеку врпцу припала је представнику земље домаћина, заменику министра образовања Исламске Републике  Пакистан Малику Бакшу, затим амбасадору Републике Турске у Пакистану Садику Бабуру Гиргину те амбасадору БиХ у Пакистану, иначе креатору и реализатору овог пројекта, Недиму Макаревићу.

''БиХ је држава за пример јер је реч о земљи која је изашла из тешког рата и након нешто више од 20 година близу је да постане кандидат за ЕУ. У БиХ готово да нема неписмених, а број туриста у последњим годинама приближава се броју милион'', рекао је Макаревић.

Амбасадор Макаревић је у свом кратком говору нагласио потребу БиХ да Пакистану поклони нешто што је трајна вредност.

''Наравно, ово је само мали знак пажње за све оно што је Пакистан и народ Пакистана урадио за БиХ'', нагласио је амбасадор Макаревић.

Амбасадор Турске Садик Бабур Гиргин је у обраћању присутнима указао на значај лика и дела Алије Изетбеговића те цитирао његово јело „Ислам између истока и запада“. Амбасадор је споменуо нераскидиве историјске и културне везе Турске са БиХ као и веома пријатељске односе Републике Турске и Пакистана.

Присутнима се обратила и амбасадорка Аустрије Бригита Блаха која је изразила велико задовољство изградњом школског центра. Амбасадорка је такође указала на историјске везе Аустрије и БиХ те нагласила потребу да се стање у образовном сектору, а посебно у руралним деловима Пакистана мора поправити.

Изградња Центра је почела у јануару 2016. а окончана у јулу 2017. За изградњу овог центра нису ни по којем основу кориштена било каква средства из буџета БиХ него су у потпуности осигурана приватним каналима амбасадора Макаревића.

Извор: Блиц

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Тамо предалеко

18.07.2017 20:45

Све су везе братске између ПиХ, Турске, Малезије, Ирана, Пакистана...али везе између натода који ту живе су покидане. Џаба све ово. Све док једни славе злочинца који је започео грађански и вјерски рат. Далеко је Пакистан, а на њихову залост БиХ није исламска држава него припада хришћанској Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

те тамо

18.07.2017 22:19

Таман тако припада Европи, ако иста знас о овом земљама које си набројао ваљда би требао додати и Русију. Пакистан и Иран су далеко нај блискије земље са Русиом. И незнам гдје си то процитао да је БиХ исламска то ти измислио па ето да и рекламирас своје глупости и успут да одвалис да је неко злоцинац и поцео рат. Аргументи таквих као ти су у Хагу ваљда си паметан.

Name

Кики

19.07.2017 00:26

Момак болестан си. Гдје ти писе да је Босна исламска??? Далабу.

Name

Ханс Wас

19.07.2017 05:28

Нико то не спори, пред саму смрт је Алија рекао да је БиХ земља са три вјере и тако треба да буде, док ви супротно говорите

Name

Ре Кики

19.07.2017 06:07

Ако није бице.Купили су то арапи од Алије.Ратовале су њихове паре,а не ти.Ето га иде увоз 100 хиљада арапа,па цемо имати исламску вецину.Увезену........

Name

Ђуро

19.07.2017 06:30

Ето гдје ,,изметбеговић,, троши наше паре,,,ебо га бабо

Name

Ре: Ханс Wас

19.07.2017 11:04

Као да је битно шта је тај зликовац рекао и као да је тачно то што је рекао и као да неког то обавезује што је рекао. Он је изабрао рат умјесто мира и рекао да ће жртвовати мир за никад остварену и вјечно сањану а недосањану суверену ПиХ. Суверена је само онолико колико то прихвате нације које ту живе. Значи - николико. А на силу прихватање - не иде! Хтјели сте немир и несигурност када сте 1992. игнорисали вољу српског конститутивног народа. Изволте сад и уживајте у заједничкој несигурности.

Name

доказ

19.07.2017 12:46

то са религијама и три религије је доказ да људи овде немају појма о правној дрзави а најмање о том имају појма у Сарајеву. религија и право су два разлицита појма , једно је вјеровање а друго закон у 21 вијеку.. све сто је Алија рекао и урадио нема ни један мултикултуралан елемент

Name

Попис

19.07.2017 04:22

хмм занимљива статистика 50%+

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

19.07.2017 06:07

За сваку свадју су потребне бар двије будале а не за рат страдања убијања протјеривања. Све док је једним Алија понос другим Радован трецим Фрањо а у исто вријеме она друга двојица злоцинац и кривац за све нема нама среце. То нам се десаје и данас толико година после рата. Додик цува СР она двојица као своје а народ на све три стране гладан болестан уморан од свега гледа како му зивот пролази у мукама како презивјет од првог до првог. Прво поцињем од себе. Тако смо јадни кад нас цовјек мало поцне анализират мој народе,нагласајем мој јер сви смо ми своји бар су моји и тај босњак и хрват и србин.немозе ми бит тамо неко хиљадама хиљадама километара далеко гдје никад ногом кроцио нисам гдје ријеци незнам са њим проговорит преци од неког са ким сам у сколу исао са неким са ким са се за дјевојке отимо неким ко ми је ту сваки дан и са ким сам сваки дан хтјео или не. Бас ми је мука од свега мој народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

19.07.2017 07:06

Школе, а не би требало, носе имена по разним зликовцима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

19.07.2017 08:23

Вала бас, так је код нас.

Name

Ре Драган

19.07.2017 09:54

Стално гријешим јер немогу да препознам коментар Драгана и Драгутина јер нема пуно разлике кад се јаве,а нису узели терапију.Који примитивизам,глупост и национализам они испољавају.Јасно је да необразовани људи на тај начин испољавају своје фрустрације.Незнам,можда су плаћени да овако коментаришу и држе стање хаоса што држи Додик и опстаје на власти.

Name

Рукфаш

19.07.2017 13:28

Није заслужио да се игдје појави његово име !

Name

Миле

19.07.2017 08:39

а како оно ја дадо име овом Дому за уценике на Палама? Студентски дом Радован Карадзиц, херој ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рођо

19.07.2017 14:27

И још треба да напишу,ово је човјек који је уништио Југославију,који је жртвовао мир за сувереност(федерације) ,човјек који је издао своје у Сребреници

ОДГОВОРИТЕ