РС са Кинезима гради "Гацко2"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић договорили су данас са представницима кинеске "Поли групе" формирање заједничког предузећа за изградњу нове термоелектране у Гацку, која би у догледно вријеме замијенила стару термоелектрану.

Република Српска 18.07.2017 | 13:03
РС са Кинезима гради "Гацко2"
Додик је новинарима послије састанка у Београду рекао да би власнички удио кинеских партнера био 51, а удио Републике Српске 49 одсто, те да се очекује да Влада Српске у наредних петнаестак дана донесе одлуку о формирању заједничког предузећа како би се могло ићи даље у операционализацију овог договора.

Он је напоменуо да се већ дуже времена воде разговори о детаљима могућности сарадње са кинеским партнерима на пројекту термоелектране "Гацко два" и око заједничког предузећа у коме би кинески партнери били сувласници са Републиком Српском и припремили све услове везано за финансирање, пројектовање и изградњу те термоелектране.

"Цијенимо да је веома важно, имајући у виду постојеће стање електране у Гацку, да се приступи новој инвестицији, те да је кинески партнер веома кредибилан и да можемо да разговарамо о детаљима. Оно што смо данас овдје усагласили је дио фазе коју смо већ прошли. Преговарали смо о различитим моделима претходну годину дана или нешто мање након моје посјете Кини када смо договарали да то чинимо", рекао је Додик.

Он је навео да су урађене елаборације на различите моделе и да се дошло до закључка да је најбољи данас договорени модел заједничког предузећа у коме ће свака страна обезбиједити новац потребан за изградњу, како би се убрзале процедуре и ријешило питање пројекта.

Додик је истакао да је "Поли група" лидер у изградњи енергетског система и једна од највећих у самој Кини.

"Ово је дио разговора који смо већ имали и цијеним да је то било успјешно. Остаје на Влади да наредних петнаестак дана донесе одлуку о оснивању заједничког предузећа како би се ствари могле кретати даље у операционализацију овог договора", рекао је Додик.

Министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић рекао је да је изградња термоелектране "Гацко два" пројекат од изузетног значаја за Републику Српску, а данас вођени разговори можда и најважнији у свим досадашњим разговорима са кинеским партнерима у вези са овим пројектом.

Он је истакао да је изградња термоелектране "Гацко два" дио утврђених активности у оквиру реализације Стратегије развоја енергетике која подразумијева изградњу нових енергетских објеката и од изузетног је значаја за Републику Српску.

"Овај објекат би био замјенски за постојећи објекат који је у раду од 1983. године. Такав објекат објективно има свој животни вијек и ми морамо размишљати да развијамо и даље енергетски сектор и капацитете Српске, посебно у дијелу Херцеговине гдје још имамо довољне количине резерви угља на бази којих би се могла изградити и користити нова термоелектрана", рекао је Ђокић.

Ђокић новинарима након састанка, који је одржан у београдском хотелу "Краун плаза". рекао да ће се о свим осталим важним детаљаима разговарати у наредним фазама преговора.

(Срна)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

два стана

18.07.2017 11:10

Како мафијаш све пројекте припрема пред изборе чини ми се да ће и ово проћи као и аеродром у Требињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре два стана

18.07.2017 12:26

Ако договори са Кинезима терма це бити сигурно направљена код њих нема промасаја.

Name

Ре

18.07.2017 13:12

Кинези саљу кес авионима, а авиони слијецу на Требињски аеродром.

Name

Ре ре

18.07.2017 13:21

РС даје гаранцију да ће бити плаћено, новцем или хипотекарно. Кинези упошљавају своју индустрију, инжењере, раднике и шта их брига кад им се може...сила!

Name

ре

18.07.2017 13:47

Па гдје "света премијерка"...она нити један уговор није потписала све главни бос...док он не потпише ...нема градње..."демократски и наравно транспарентно".....

Name

боро

18.07.2017 11:10

Једна вила из уговора са ЧЕЗ а сад ће друга са кинезима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репо Послови

18.07.2017 11:16

Ххахахахахахахахахах...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правила правила да би ме удавила

18.07.2017 11:25

Цепај бахато! Без тендера, без процедура...само мафијашки јако и оштро! Ко се буни удри по њему...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додикове праонице Новца

18.07.2017 11:29

Додикове праонице новца НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ Доо толике паре оперу и да предсједник није у стању да уложи неку марку у РС него мора молити кинезе,ако су кинези у питању или је наша покеадена лова у виду инвестиција,РС је заслужила да Новоматиц мало улози свог опраног новца..... Република Српска толики новац опере Новоматицу преко НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ Доо и ред би био да се мало Новоматиц и Додик опостене и уложе дио новца у Републику Српску!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данијел Кецман

18.07.2017 11:46

Не зна се ста је горе, да они знају ста је Цхина Полy Гроуп, или да не знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

18.07.2017 12:36

Како се пише за њих: на 3.спрату зграде можете купити врхунске умјетничке слике, а на 27.спрату ракетни систем...

Name

Није него

18.07.2017 11:47

Нове и нове и нове преваре по старим излизаним рецептима који се врте у круг. Док пролазе, пролазе. Ваљдаће и томе доћи крај, надати се. Воли то народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вртеран

18.07.2017 13:06

Ово је трећи уговор,а НИГДЈЕ с мјеста.Сто неби кинези правили када је влада жирант за све Треба вратити дугове прво РХ и Словенији за заједничку градњу.Наводно ова ТА ГАЦКО не ради неопходан ремонт Какав црни ремонт нема угља то је истина, а нама се продаје на тоне по геаразама и подрумима наводно да је угља за дужу експлатацију остало испод насељеног мјеста тј.града и да би та ТА могла да ради мора нестати садашњег града поручити цијелу територију једне општине је много скупа ставка Што је не прави у МИЉЕВИНИ ГДЈЕ ВИСОКО КАЛОРИЦНИ УГАЉ камени АЛИ ТАМО ЈЕ МАЊЕ СТАНОВНИКА ПА СЕ НЕИСПЛАТИ МАЗАТИ ОЦИ НАРОДУ. ТРЕБАЈУ МИЛИ ПАРЕ А ПУСТИ СТРИЈУ СВЕ ДАДОСЕ МАЈМУНИ СРАМОТАНИ СТА ЈЕ СА СТАНАРИМА ПОКЛОНИТЕ ПЛЕНКОВИЦУ БРАТУ ЗА ДАН ОЛУЈЕ

Name

Таг

18.07.2017 15:20

РС не гради ниста него продаје националне редурсе да би напунили будзет кој це наставити плацати гладацку масину и тако се јос одрзати на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

18.07.2017 17:19

Јос једна превара продавање магле.Иста фора увјек пали народ не реагује оа ста иста И да мјења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

18.07.2017 18:24

Погусисе нас са тим термоелектранама.Ста је са хидроцентралама, соларном енергијом.Где су ти наси мозгови.

Name

ре Брзи

19.07.2017 13:07

Па струцњак за хидроелектране је Здравко Крсмановиц.Али он није заинтересован.Једино када се појави неки озбиљан инвеститор(као ономад Њемци) онда Здравко наступа и све поквари.