RS sa Kinezima gradi "Gacko2"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić dogovorili su danas sa predstavnicima kineske "Poli grupe" formiranje zajedničkog preduzeća za izgradnju nove termoelektrane u Gacku, koja bi u dogledno vrijeme zamijenila staru termoelektranu.

Republika Srpska 18.07.2017 | 13:03
RS sa Kinezima gradi "Gacko2"
Dodik je novinarima poslije sastanka u Beogradu rekao da bi vlasnički udio kineskih partnera bio 51, a udio Republike Srpske 49 odsto, te da se očekuje da Vlada Srpske u narednih petnaestak dana donese odluku o formiranju zajedničkog preduzeća kako bi se moglo ići dalje u operacionalizaciju ovog dogovora.

On je napomenuo da se već duže vremena vode razgovori o detaljima mogućnosti saradnje sa kineskim partnerima na projektu termoelektrane "Gacko dva" i oko zajedničkog preduzeća u kome bi kineski partneri bili suvlasnici sa Republikom Srpskom i pripremili sve uslove vezano za finansiranje, projektovanje i izgradnju te termoelektrane.

"Cijenimo da je veoma važno, imajući u vidu postojeće stanje elektrane u Gacku, da se pristupi novoj investiciji, te da je kineski partner veoma kredibilan i da možemo da razgovaramo o detaljima. Ono što smo danas ovdje usaglasili je dio faze koju smo već prošli. Pregovarali smo o različitim modelima prethodnu godinu dana ili nešto manje nakon moje posjete Kini kada smo dogovarali da to činimo", rekao je Dodik.

On je naveo da su urađene elaboracije na različite modele i da se došlo do zaključka da je najbolji danas dogovoreni model zajedničkog preduzeća u kome će svaka strana obezbijediti novac potreban za izgradnju, kako bi se ubrzale procedure i riješilo pitanje projekta.

Dodik je istakao da je "Poli grupa" lider u izgradnji energetskog sistema i jedna od najvećih u samoj Kini.

"Ovo je dio razgovora koji smo već imali i cijenim da je to bilo uspješno. Ostaje na Vladi da narednih petnaestak dana donese odluku o osnivanju zajedničkog preduzeća kako bi se stvari mogle kretati dalje u operacionalizaciju ovog dogovora", rekao je Dodik.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić rekao je da je izgradnja termoelektrane "Gacko dva" projekat od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku, a danas vođeni razgovori možda i najvažniji u svim dosadašnjim razgovorima sa kineskim partnerima u vezi sa ovim projektom.

On je istakao da je izgradnja termoelektrane "Gacko dva" dio utvrđenih aktivnosti u okviru realizacije Strategije razvoja energetike koja podrazumijeva izgradnju novih energetskih objekata i od izuzetnog je značaja za Republiku Srpsku.

"Ovaj objekat bi bio zamjenski za postojeći objekat koji je u radu od 1983. godine. Takav objekat objektivno ima svoj životni vijek i mi moramo razmišljati da razvijamo i dalje energetski sektor i kapacitete Srpske, posebno u dijelu Hercegovine gdje još imamo dovoljne količine rezervi uglja na bazi kojih bi se mogla izgraditi i koristiti nova termoelektrana", rekao je Đokić.

Đokić novinarima nakon sastanka, koji je održan u beogradskom hotelu "Kraun plaza". rekao da će se o svim ostalim važnim detaljaima razgovarati u narednim fazama pregovora.

(Srna)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

dva stana

18.07.2017 11:10

Kako mafijaš sve projekte priprema pred izbore čini mi se da će i ovo proći kao i aerodrom u Trebinju.

ODGOVORITE
Name

re dva stana

18.07.2017 12:26

Ako dogovori sa Kinezima terma ce biti sigurno napravljena kod njih nema promasaja.

Name

Re

18.07.2017 13:12

Kinezi salju kes avionima, a avioni slijecu na Trebinjski aerodrom.

Name

Re re

18.07.2017 13:21

RS daje garanciju da će biti plaćeno, novcem ili hipotekarno. Kinezi upošljavaju svoju industriju, inženjere, radnike i šta ih briga kad im se može...sila!

Name

re

18.07.2017 13:47

Pa gdje "sveta premijerka"...ona niti jedan ugovor nije potpisala sve glavni bos...dok on ne potpiše ...nema gradnje..."demokratski i naravno transparentno".....

Name

boro

18.07.2017 11:10

Jedna vila iz ugovora sa ČEZ a sad će druga sa kinezima.

ODGOVORITE
Name

Repo Poslovi

18.07.2017 11:16

Hhahahahahahahahahah...

ODGOVORITE
Name

Pravila pravila da bi me udavila

18.07.2017 11:25

Cepaj bahato! Bez tendera, bez procedura...samo mafijaški jako i oštro! Ko se buni udri po njemu...

ODGOVORITE
Name

Dodikove praonice Novca

18.07.2017 11:29

Dodikove praonice novca NOVO RS doo i RSA GAMING Doo tolike pare operu i da predsjednik nije u stanju da uloži neku marku u RS nego mora moliti kineze,ako su kinezi u pitanju ili je naša pokeadena lova u vidu investicija,RS je zaslužila da Novomatic malo ulozi svog opranog novca..... Republika Srpska toliki novac opere Novomaticu preko NOVO RS doo i RSA GAMING Doo i red bi bio da se malo Novomatic i Dodik opostene i ulože dio novca u Republiku Srpsku!!!!

ODGOVORITE
Name

Danijel Kecman

18.07.2017 11:46

Ne zna se sta je gore, da oni znaju sta je China Poly Group, ili da ne znaju.

ODGOVORITE
Name

Draganče

18.07.2017 12:36

Kako se piše za njih: na 3.spratu zgrade možete kupiti vrhunske umjetničke slike, a na 27.spratu raketni sistem...

Name

Nije nego

18.07.2017 11:47

Nove i nove i nove prevare po starim izlizanim receptima koji se vrte u krug. Dok prolaze, prolaze. Valjdaće i tome doći kraj, nadati se. Voli to narod.

ODGOVORITE
Name

Vrteran

18.07.2017 13:06

Ovo je treći ugovor,a NIGDJE s mjesta.Sto nebi kinezi pravili kada je vlada žirant za sve Treba vratiti dugove prvo RH i Sloveniji za zajedničku gradnju.Navodno ova TA GACKO ne radi neophodan remont Kakav crni remont nema uglja to je istina, a nama se prodaje na tone po gearazama i podrumima navodno da je uglja za dužu eksplataciju ostalo ispod naseljenog mjesta tj.grada i da bi ta TA mogla da radi mora nestati sadašnjeg grada poručiti cijelu teritoriju jedne opštine je mnogo skupa stavka Što je ne pravi u MILJEVINI GDJE VISOKO KALORICNI UGALJ kameni ALI TAMO JE MANJE STANOVNIKA PA SE NEISPLATI MAZATI OCI NARODU. TREBAJU MILI PARE A PUSTI STRIJU SVE DADOSE MAJMUNI SRAMOTANI STA JE SA STANARIMA POKLONITE PLENKOVICU BRATU ZA DAN OLUJE

Name

Tag

18.07.2017 15:20

RS ne gradi nista nego prodaje nacionalne redurse da bi napunili budzet koj ce nastaviti placati gladacku masinu i tako se jos odrzati na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Turboskara

18.07.2017 17:19

Jos jedna prevara prodavanje magle.Ista fora uvjek pali narod ne reaguje oa sta ista I da mjenja.

ODGOVORITE
Name

Brzi

18.07.2017 18:24

Pogusise nas sa tim termoelektranama.Sta je sa hidrocentralama, solarnom energijom.Gde su ti nasi mozgovi.

Name

re Brzi

19.07.2017 13:07

Pa strucnjak za hidroelektrane je Zdravko Krsmanovic.Ali on nije zainteresovan.Jedino kada se pojavi neki ozbiljan investitor(kao onomad Njemci) onda Zdravko nastupa i sve pokvari.