Почела сједница Парламента РС

Скупштинско засједање у Бањалуци је почело данас, а посланици ће разматрати по хитном поступку Приједлог закона о интервентним набавкама, што је замјена за робне резерве, које су отишле у стечај.

Република Српска 18.07.2017 | 09:59
Почела сједница Парламента РС
Закон је предложен након што је у јавном предузећу “Робне резерве РС-а“, због финансијске дубиозе, отворен стечај, одлуком Окружног привредног суда у Бањој Луци.

Предложеним закон се прописује начин набавке производа, робе и средстава у случају озбиљних поремећаја на тржишту и темељи се на Плану интервентних набавки које би, на приједлог Министарства трговине и туризма, доносила Влада Републике Српске.

"У случају елементарних непогода, катастрофа, ратног стања и слично, Влада РС би доносила одлуку којом би прогласила постојање озбиљног поремећаја на тржишту. Финансијска средстава за интервентне набавке производа, робе и средстава у условима озбиљног поремећаја на тржишту осигурала би се у ентитетском буџету РС", стоји у образложењу Приједлога закона о интервентним набавкама у РС.

„Робне резерве РС-а“ имају обавезе у износу од 34 милиона КМ и за око 18 милиона су веће од текуће имовине којом то јавно предузеће располаже, због чега је отворен стечај у том јавном предузећу.

На дневном реду данашње сједнице је и Нацрт закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

Закон је предложио ентитетски предсједник Милорад Додик с циљем, како је навео, да се омогући обољелој дјеци из РС, а којој није могуће пружити адекватну здравствену услугу у овдашњим здравственим установама, дијагностику и лијечење у иностраним земљама гдје је то могуће.

Нацртом се дефинише оснивање фонда у који ће се прикупљати средства из посебног доприноса за солидарност, у износу од 0,25 посто од нето плаће запослених у РС, те посебног доприноса за солидарност који уплаћују опћине, градови и донација организација, предузећа и појединаца.

Запослени у РС могу упутити захтјев Управном одбору фонда да их ослободи уплаћивања доприноса за солидарност.

На дневном реду сједнице је још 20 тачака, међу којима и Нацрт закона о Правобранилаштву РС.

Биће ријечи и о извјештајима Комитета за координацију надзора финансијског сектора РС за 2016., о стању у банкарском систему РС за прошлу годину и о извјештају Комисије за хартије од вриједности РС о стању на тржишту хартија од вриједности за 2016. годину.

Посланици би требало да разматрају извјештај Регулаторне комисије за енергетику РС о раду за 2016., као и извјештај Комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти РС о раду за 2016.

У парламенту ће бити разматрана и Информација о дугу РС на крају прошле године те извјештај о стању у области пензијског и инвалидског осигурања у РС.

(Фена)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ветеран

18.07.2017 08:47

Хоћел се икад десити да за те милионске проневјере неко оде у затвор?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.07.2017 09:31

То је само од себе пропало....

Name

Фармланд

18.07.2017 10:48

Ко це вратити преко сто милона народних пара које су преко фармланда опљацкали Драган Васиљевиц,Младенко Топаловиц,Предраг Згоњанин,Горан Дјукиц,Дарко Сандара...

ОДГОВОРИТЕ