Počela sjednica Parlamenta RS

Skupštinsko zasjedanje u Banjaluci je počelo danas, a poslanici će razmatrati po hitnom postupku Prijedlog zakona o interventnim nabavkama, što je zamjena za robne rezerve, koje su otišle u stečaj.

Republika Srpska 18.07.2017 | 09:59
Počela sjednica Parlamenta RS
Zakon je predložen nakon što je u javnom preduzeću “Robne rezerve RS-a“, zbog finansijske dubioze, otvoren stečaj, odlukom Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci.

Predloženim zakon se propisuje način nabavke proizvoda, robe i sredstava u slučaju ozbiljnih poremećaja na tržištu i temelji se na Planu interventnih nabavki koje bi, na prijedlog Ministarstva trgovine i turizma, donosila Vlada Republike Srpske.

"U slučaju elementarnih nepogoda, katastrofa, ratnog stanja i slično, Vlada RS bi donosila odluku kojom bi proglasila postojanje ozbiljnog poremećaja na tržištu. Finansijska sredstava za interventne nabavke proizvoda, robe i sredstava u uslovima ozbiljnog poremećaja na tržištu osigurala bi se u entitetskom budžetu RS", stoji u obrazloženju Prijedloga zakona o interventnim nabavkama u RS.

„Robne rezerve RS-a“ imaju obaveze u iznosu od 34 miliona KM i za oko 18 miliona su veće od tekuće imovine kojom to javno preduzeće raspolaže, zbog čega je otvoren stečaj u tom javnom preduzeću.

Na dnevnom redu današnje sjednice je i Nacrt zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Zakon je predložio entitetski predsjednik Milorad Dodik s ciljem, kako je naveo, da se omogući oboljeloj djeci iz RS, a kojoj nije moguće pružiti adekvatnu zdravstvenu uslugu u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama, dijagnostiku i liječenje u inostranim zemljama gdje je to moguće.

Nacrtom se definiše osnivanje fonda u koji će se prikupljati sredstva iz posebnog doprinosa za solidarnost, u iznosu od 0,25 posto od neto plaće zaposlenih u RS, te posebnog doprinosa za solidarnost koji uplaćuju općine, gradovi i donacija organizacija, preduzeća i pojedinaca.

Zaposleni u RS mogu uputiti zahtjev Upravnom odboru fonda da ih oslobodi uplaćivanja doprinosa za solidarnost.

Na dnevnom redu sjednice je još 20 tačaka, među kojima i Nacrt zakona o Pravobranilaštvu RS.

Biće riječi i o izvještajima Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora RS za 2016., o stanju u bankarskom sistemu RS za prošlu godinu i o izvještaju Komisije za hartije od vrijednosti RS o stanju na tržištu hartija od vrijednosti za 2016. godinu.

Poslanici bi trebalo da razmatraju izvještaj Regulatorne komisije za energetiku RS o radu za 2016., kao i izvještaj Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS o radu za 2016.

U parlamentu će biti razmatrana i Informacija o dugu RS na kraju prošle godine te izvještaj o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u RS.

(Fena)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

veteran

18.07.2017 08:47

Hoćel se ikad desiti da za te milionske pronevjere neko ode u zatvor?

ODGOVORITE
Name

re

18.07.2017 09:31

To je samo od sebe propalo....

Name

Farmland

18.07.2017 10:48

Ko ce vratiti preko sto milona narodnih para koje su preko farmlanda opljackali Dragan Vasiljevic,Mladenko Topalovic,Predrag Zgonjanin,Goran Djukic,Darko Sandara...

ODGOVORITE