Вини Пу цензурисан у Кини јер „подсјећа на Си Ђинпинга“?

Кинеска друштвена мрежа „Веибо“, еквивалент „Твитеру“, блокирала је претрагу и слике о Винију Пуу, симпатичном медведу из књига за децу од пре једног века, јер је једном наведено да подсећа на кинеског председника Си Ђинпинга.

Занимљивости 18.07.2017 | 09:23
Вини Пу цензурисан у Кини јер „подсјећа на Си Ђинпинга“?
Уколико се укуца претрага за анимираног медведа на кинеским друштвеним мрежама се појављује порука да је „садржај незаконит“.

С мреже за размену порука WеЦхат, која је у широкој употреби у Кини, уклоњене су слике Винија Пуа. Неки корисници су се нашалили остављајући коментаре да је медвед „вероватно украо теглу меда, па је кажњен“.

Кинеске власти воде строгу цензуру и контролу садржаја на интернету.

Прва поређења медведа с кинеским председником појавила су се 2013. године кад су корисници интернета поставили слику Си Ђинпинга и тадашњег америчког председника Барака Обаме, као Винија Пуа и његовог пријатеља тигрића Тигра.

Наредне године, поново се појавила слика медведа као да је кинески председник. Овог пута са јапанским премијером Шинзом Абеом, са фотомонтажом да се Вини Пу рукује с копитом свог пријатеља Магарета.

Корисници интернета су 2015. године слику кинеског председника током смоте војске упоредили са Винијем Пуом који се вози у кабриолету. Та слика је постала „највише цензурисана у Кини те године“, наводи аналитички портал Глобал риск инсајтс.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар