Vini Pu cenzurisan u Kini jer „podsjeća na Si Đinpinga“?

Kineska društvena mreža „Veibo“, ekvivalent „Tviteru“, blokirala je pretragu i slike o Viniju Puu, simpatičnom medvedu iz knjiga za decu od pre jednog veka, jer je jednom navedeno da podseća na kineskog predsednika Si Đinpinga.

Zanimljivosti 18.07.2017 | 09:23
Vini Pu cenzurisan u Kini jer „podsjeća na Si Đinpinga“?
Ukoliko se ukuca pretraga za animiranog medveda na kineskim društvenim mrežama se pojavljuje poruka da je „sadržaj nezakonit“.

S mreže za razmenu poruka WeChat, koja je u širokoj upotrebi u Kini, uklonjene su slike Vinija Pua. Neki korisnici su se našalili ostavljajući komentare da je medved „verovatno ukrao teglu meda, pa je kažnjen“.

Kineske vlasti vode strogu cenzuru i kontrolu sadržaja na internetu.

Prva poređenja medveda s kineskim predsednikom pojavila su se 2013. godine kad su korisnici interneta postavili sliku Si Đinpinga i tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame, kao Vinija Pua i njegovog prijatelja tigrića Tigra.

Naredne godine, ponovo se pojavila slika medveda kao da je kineski predsednik. Ovog puta sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, sa fotomontažom da se Vini Pu rukuje s kopitom svog prijatelja Magareta.

Korisnici interneta su 2015. godine sliku kineskog predsednika tokom smote vojske uporedili sa Vinijem Puom koji se vozi u kabrioletu. Ta slika je postala „najviše cenzurisana u Kini te godine“, navodi analitički portal Global risk insajts.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar