Сплит одбрањен, гори околина

Према грубој процјени, у пожарима који већ дануима трају на потезу од Омиша до Сплита прогутано је 4500 хектара густе борове шуме, макије, траве, ниског растиња и маслиника.

Регион 18.07.2017 | 08:28
Сплит одбрањен, гори околина
Ватрогасци су током понедјељка примили више од 5.000 позива узнемирених грађана, сазнаје се у Жупанијском ватрогасно-оперативном центру Сплит.

Ситуација с пожаром у Сплиту више није алармантна каква је била синоћ јер је град одбрањен још у 23 сата у понедјељак, но још увијек гори у Срињинама и Жрновници, а најгоре је током ноћи било у Подстрани и Строжанцу којима је вјетар "пребацио" нове пламене језике у којима је изгорјело неколико кућа.

Ватрогасци су због силине ватре у Подстрани и Строжанцу до 3.30 сати гасили искључиво породичне куће и привредне објекте, док се у Жрновници ситуација тијеком ноћи мало смирила.

Становници ноћ проводе на цести у борби с ватром, а изузетно је добро дошла помоћ 28 ватрогасаца из Карловца са седам возила. Они гасе ватру код школе у Подстрани.

У Жупанијском ватрогасно-оперативном центру Сплит сазнаје се да је изгорјело неколико кућа и да ће број изгорјелих објеката бити велики, али вјерују да неће бити смртно настрадалих особа.

До сада је изгорјело око 4.500 хектара борове шуме, ниског растиња, траве, макије и маслиника. Током 24 сата примили смо више од 5.000 позива. Од 3,30 сати стање на пожаришту мало се смирило јер нам се смиловао вјетар - кажу у Центру.

Истичу како су им пуно помогле колеге ватрогасци који су стигли у помоћ из Приморско-горанске, Копривничко-крижевачке, Крапинско-загорске, Дубровачко-неретванске жупаније и Загреба, а ту су и хрватски војници.

-Не знамо како ће се све даље одвијати. За сада је стање нешто боље, али с вјетром се никада не зна. Ово је катаклизма, у својих 36 година стажа никада нисам имао гори пожар. Чини се како ћемо га гасити данима - изјавио је Хини дежурни ватрогасац.

Нешто послије поноћи пут Сплита се из остатка Хрватске упутило 250 ватрогасаца с 50 возила, а конвој од 30 возила кренуо је из Загреба. То би увелико требало помоћи да уморни и храбри далматински ватрогасци, који се боре с ватром већ три дана у континуитету, коначно мало предахну. Борба за Далмацију се наставља.

У гашење пожара у Далмацији јутрос су се опет укључили и канадери.

(Фактор)

Коментари / 0

Оставите коментар