Split odbranjen, gori okolina

Prema gruboj procjeni, u požarima koji već danuima traju na potezu od Omiša do Splita progutano je 4500 hektara guste borove šume, makije, trave, niskog rastinja i maslinika.

Region 18.07.2017 | 08:28
Split odbranjen, gori okolina
Vatrogasci su tokom ponedjeljka primili više od 5.000 poziva uznemirenih građana, saznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Situacija s požarom u Splitu više nije alarmantna kakva je bila sinoć jer je grad odbranjen još u 23 sata u ponedjeljak, no još uvijek gori u Srinjinama i Žrnovnici, a najgore je tokom noći bilo u Podstrani i Strožancu kojima je vjetar "prebacio" nove plamene jezike u kojima je izgorjelo nekoliko kuća.

Vatrogasci su zbog siline vatre u Podstrani i Strožancu do 3.30 sati gasili isključivo porodične kuće i privredne objekte, dok se u Žrnovnici situacija tijekom noći malo smirila.

Stanovnici noć provode na cesti u borbi s vatrom, a izuzetno je dobro došla pomoć 28 vatrogasaca iz Karlovca sa sedam vozila. Oni gase vatru kod škole u Podstrani.

U Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split saznaje se da je izgorjelo nekoliko kuća i da će broj izgorjelih objekata biti veliki, ali vjeruju da neće biti smrtno nastradalih osoba.

Do sada je izgorjelo oko 4.500 hektara borove šume, niskog rastinja, trave, makije i maslinika. Tokom 24 sata primili smo više od 5.000 poziva. Od 3,30 sati stanje na požarištu malo se smirilo jer nam se smilovao vjetar - kažu u Centru.

Ističu kako su im puno pomogle kolege vatrogasci koji su stigli u pomoć iz Primorsko-goranske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Dubrovačko-neretvanske županije i Zagreba, a tu su i hrvatski vojnici.

-Ne znamo kako će se sve dalje odvijati. Za sada je stanje nešto bolje, ali s vjetrom se nikada ne zna. Ovo je kataklizma, u svojih 36 godina staža nikada nisam imao gori požar. Čini se kako ćemo ga gasiti danima - izjavio je Hini dežurni vatrogasac.

Nešto poslije ponoći put Splita se iz ostatka Hrvatske uputilo 250 vatrogasaca s 50 vozila, a konvoj od 30 vozila krenuo je iz Zagreba. To bi uveliko trebalo pomoći da umorni i hrabri dalmatinski vatrogasci, koji se bore s vatrom već tri dana u kontinuitetu, konačno malo predahnu. Borba za Dalmaciju se nastavlja.

U gašenje požara u Dalmaciji jutros su se opet uključili i kanaderi.

(Faktor)

Komentari / 0

Ostavite komentar