Немоћни против ватрене стихије

Пожар у рејону Ржани до, на магистралном путу Требиње - Љубиње, још не јењава, а ватрена линија дужине од једног километра не може се никако угасити, па су надлежни у општини Љубиње позвали у помоћ Оружане снаге БиХ, како би хеликоптером угасили пожар.

Република Српска 17.07.2017 | 17:34
Немоћни против ватрене стихије
"Око поднева смо имали ситуацију да је због опасности од ватре, али и густог дима и смањене видљивости, саобраћај на овој путној дионици једно вријеме био у прекиду, али се ситуација у поподневним часовима мало стабилизовала", рекао је начелник општине Љубиње Дарко Крунић, који сваки дан обилази опожарену линију.

Због немоћи чак три стотине ангажованих да угасе пожар, одлучили су се да затраже хеликоптер, али, како каже начелник, не зна се да ли ће га добити.

Иако у општини Љубиње нису прогласили ванредно стање, то се, како кажу, на терену заиста догађа јер пожаре гасе ватрогасци, припадници Цивилне заштите, затим радници Центра за газдовање кршом, али и припадници МУП-а РС, као и општинске администрације и велики број грађана Љубиња.

Тешка ситуација је, каже, и у предјелу према љубињском селу Пустипуси, док се ситуација око села Обзир стабилизује.

У Ватрогасној јединици Требиње кажу да пожар с овог локалитета никако не може угрозити град Требиње, јер је он далеко, најмање 40 километара од града, а једина је могућност да пређе на граничну територију овог града са Љубињем, што је далеко од насељених мјеста.

Командир Ватрогасне јединице Требиње Трипо Ћук, међутим, каже да је велика бојазан од ватре у селу Горњи и Доњи Седлари на ободу Поповог поља, гдје је врло јак и интензиван пожар у ноћи између недјеље и понедјељка запријетио кућама, али је одбијен, а у току понедјељка је ватра дошла до сеоског гробља и цркве, али је одбијена.

"Успјели смо одбранити ово село, али је велика бојазан од јаког вјетра да поново не распири ватру", каже Ћук. Један број требињских ватрогасаца је у селу Грмљани, а један дуж путне комуникације Требиње - Љубиње.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Разводник

17.07.2017 16:06

Како бих сада ваљала она ,,злогласна,,ЈНА.

ОДГОВОРИТЕ