Nemoćni protiv vatrene stihije

Požar u rejonu Ržani do, na magistralnom putu Trebinje - Ljubinje, još ne jenjava, a vatrena linija dužine od jednog kilometra ne može se nikako ugasiti, pa su nadležni u opštini Ljubinje pozvali u pomoć Oružane snage BiH, kako bi helikopterom ugasili požar.

Republika Srpska 17.07.2017 | 17:34
Nemoćni protiv vatrene stihije
"Oko podneva smo imali situaciju da je zbog opasnosti od vatre, ali i gustog dima i smanjene vidljivosti, saobraćaj na ovoj putnoj dionici jedno vrijeme bio u prekidu, ali se situacija u popodnevnim časovima malo stabilizovala", rekao je načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić, koji svaki dan obilazi opožarenu liniju.

Zbog nemoći čak tri stotine angažovanih da ugase požar, odlučili su se da zatraže helikopter, ali, kako kaže načelnik, ne zna se da li će ga dobiti.

Iako u opštini Ljubinje nisu proglasili vanredno stanje, to se, kako kažu, na terenu zaista događa jer požare gase vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite, zatim radnici Centra za gazdovanje kršom, ali i pripadnici MUP-a RS, kao i opštinske administracije i veliki broj građana Ljubinja.

Teška situacija je, kaže, i u predjelu prema ljubinjskom selu Pustipusi, dok se situacija oko sela Obzir stabilizuje.

U Vatrogasnoj jedinici Trebinje kažu da požar s ovog lokaliteta nikako ne može ugroziti grad Trebinje, jer je on daleko, najmanje 40 kilometara od grada, a jedina je mogućnost da pređe na graničnu teritoriju ovog grada sa Ljubinjem, što je daleko od naseljenih mjesta.

Komandir Vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk, međutim, kaže da je velika bojazan od vatre u selu Gornji i Donji Sedlari na obodu Popovog polja, gdje je vrlo jak i intenzivan požar u noći između nedjelje i ponedjeljka zaprijetio kućama, ali je odbijen, a u toku ponedjeljka je vatra došla do seoskog groblja i crkve, ali je odbijena.

"Uspjeli smo odbraniti ovo selo, ali je velika bojazan od jakog vjetra da ponovo ne raspiri vatru", kaže Ćuk. Jedan broj trebinjskih vatrogasaca je u selu Grmljani, a jedan duž putne komunikacije Trebinje - Ljubinje.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Razvodnik

17.07.2017 18:06

Kako bih sada valjala ona ,,zloglasna,,JNA.

ODGOVORITE