Закулисаним радњама до посла

Наставнице Техничке школе у Добоју Весна Гаврановић, Славица Божић и Мирела Илић доставиле су БН телевизији информације о закулисаним радњама у добојској Техничкој школи и покушају незаконитог запошљавања раднице која, вјероватно уз помоћ политике и “везе” ради све што може да нека од њих остану без посла.  

Република Српска 17.07.2017 | 14:10
Закулисаним радњама до посла
На регуларном конкурсу, у августу 2016.г., припремљене смо законито и своје послове наставница практичне наставе савјесно обављамо.

Жељка Митровић на том конкурсу није примљена, била је на посљедњем мјесту, са најмање бодова из струке. Међутим, како наводе, струка није битна јер Жељка Митровић има “политичке бодове” и чини све што може да једна од нас остане без посла.

"Сложне смо у намјери да сачувамо радна мјеста која смо по закону добили и солидарне у томе да подржимо једна другу без обзира колико дуго наша правна борба трајала. Након што се Жељка Митровић жалила у школу је у октобру прошле године дошао просвјетни инспектор из Бањалуке Душко Лаловић и није утврдио никакве неправилности са конкурсом. Сумњамо да се након тога у све умијешала политика како би Жељки Митровић омогућила запослење у школи мимо закона, јер је у јануару 2017.г. инспектор Лаловић послао допунско рјешење да се за Весну Гаврановић утврди да ли испуњава услове конкурса.То нам је било чудно јер је он био у школи и утврдио да сви кандидати испуњавају услове конкурса и да је он законито расписан", наводи се у допису четири наставнице Техничке школе.

Наводе да је Комисија за пријем радника утврдила да Весна Гаврановић испуњава услове јер је примљена као радник са претходним радним искуством.

"Жељка Митровић није била задовољна јер тиме она и њени помагачи нису успјели елиминисати једну од нас. Почетком марта 2017. у прилогу емитованом на дневнику БН телевизије Жељка Митровић је изнијела низ неистина о конкурсу и о нама радницама које смо законито примљене на радна мјеста", каже се у допису.

Након тога, тачније пола године након првог доласка, инспектор из Бањалуке Душко Лаловић поново је прегледао документа са конкурса и написао да је без конкурса морала бит примљена Жељка Митровић која је 2014. престала радити у Техничкој школи.

Ако је, стоји у допису, заиста морала зашто то инспектор није јесенас утврдио и зашто се она никад није због тога жалила?

"Како је могуће да закон по којем је касније поступао инспектор није познавала ни адвокатица Жељке Митровић која јој је писала жалбе и како ни она није наводила у жалбама и скренула пажњу инспектору да се без конкурса може примити радник, ако је то тачно. Зар је могуће да просвјетни инспектор и адвокат предвиде тако битну чињеницу и да им на то скрене пажњу прилог емитован на БН телевизији", питају оне и додају по ком закону ради инспектор.

"Питале смо директорицу да ли је инспектор навео и да смо још нас двије остале без посла у Техничкој школи, једна 2012, а друга 2014. и директорица нам је рекла да му је предала и наша рјешења о престанку радног односа али да то није нигдје записано. Биле смо огорчене јер нам је све то упућивало да је инспектору Лаловићу битно да само Жељка Митровић буде примљена иако је на конкурсу била посљедња са нула бодова на тестирању", нанводи се у допису.

Наглашавају да су забринуте тражиле да им у школи покажу све записнике и рјешења.

"Тражиле смо помоћ и код правника и свуда су нам рекли да без конкурса радник који буде проглашен технолошким вишком у истој школи може бити примљен само у року од годину дана јер је тако наведено у закону о раду. То смо прочитале и у објашњењу о запошљавању технолошког вишка које је министарство упутило школи. По ком закону ради инспектор Душко Лаловић?, питају огорчене наставнице.

Даље наводе да је иронија да је Жељка Митровић једној од њих телефоном послала сликано рјешење којим се одбија жалба Техничке школе у Добоју.

"Одмах смо тражиле да нам школа покаже то рјешење али нам је директорица изненађено рекла да нема то рјешење јер оно у школу није достављено, а тек након пет дана сазнале смо да је рјешење стигло и у школу. Ко шаље та рјешења Жељки Митровић", питају наставнице Техничке школе.

Констатују да им је директорица школе рекла да је већ донијела одлуку о пријему Жељке Митровић а да ће једна од њих добити отказ.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Кемо

17.07.2017 13:06

Јој све сте ви исте. Онај ко нема везу не пролази уопште. Го лопов до лопов. Мала бара, пуно жаба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

џивџан

17.07.2017 13:18

Чудо невиђено. До сад је све било поштено а види овог безобразлука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

10

17.07.2017 14:47

Јој дзивдзане ово ти је за десетку.

Name

ап

17.07.2017 15:11

Не треба дијецу ни слати у школу да их овакви уче.Остаће нам дијеца неписмена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снезана

20.07.2017 06:48

У Центру средњих скола у Требињу на слицан нацин остављају без посла породиљу. У току породиљског. и прије тога директор није уплацивао доприносе па је због тога ускрацена за годину радног стаза сто је довело у ситуацију да буде прогласена технолоским виском. Цасове за које.је једино она верификована ради вкв конобар,а она са 3 дипломе остаје без посла. Инспектор Витковиц стити директора не радника. Сколски одбор исто. Преостаје једино суд. Такво нам је министарство,просвјетна инспекција па и инспекција рада. На такав нацин се односити према мајци која је родила прво дијете ,а прицати прице колико се мање дјеце уписало у први разред у РС је висе него лицемјерно.

ОДГОВОРИТЕ