Zakulisanim radnjama do posla

Nastavnice Tehničke škole u Doboju Vesna Gavranović, Slavica Božić i Mirela Ilić dostavile su BN televiziji informacije o zakulisanim radnjama u dobojskoj Tehničkoj školi i pokušaju nezakonitog zapošljavanja radnice koja, vjerovatno uz pomoć politike i “veze” radi sve što može da neka od njih ostanu bez posla.  

Republika Srpska 17.07.2017 | 14:10
Zakulisanim radnjama do posla
Na regularnom konkursu, u avgustu 2016.g., pripremljene smo zakonito i svoje poslove nastavnica praktične nastave savjesno obavljamo.

Željka Mitrović na tom konkursu nije primljena, bila je na posljednjem mjestu, sa najmanje bodova iz struke. Međutim, kako navode, struka nije bitna jer Željka Mitrović ima “političke bodove” i čini sve što može da jedna od nas ostane bez posla.

"Složne smo u namjeri da sačuvamo radna mjesta koja smo po zakonu dobili i solidarne u tome da podržimo jedna drugu bez obzira koliko dugo naša pravna borba trajala. Nakon što se Željka Mitrović žalila u školu je u oktobru prošle godine došao prosvjetni inspektor iz Banjaluke Duško Lalović i nije utvrdio nikakve nepravilnosti sa konkursom. Sumnjamo da se nakon toga u sve umiješala politika kako bi Željki Mitrović omogućila zaposlenje u školi mimo zakona, jer je u januaru 2017.g. inspektor Lalović poslao dopunsko rješenje da se za Vesnu Gavranović utvrdi da li ispunjava uslove konkursa.To nam je bilo čudno jer je on bio u školi i utvrdio da svi kandidati ispunjavaju uslove konkursa i da je on zakonito raspisan", navodi se u dopisu četiri nastavnice Tehničke škole.

Navode da je Komisija za prijem radnika utvrdila da Vesna Gavranović ispunjava uslove jer je primljena kao radnik sa prethodnim radnim iskustvom.

"Željka Mitrović nije bila zadovoljna jer time ona i njeni pomagači nisu uspjeli eliminisati jednu od nas. Početkom marta 2017. u prilogu emitovanom na dnevniku BN televizije Željka Mitrović je iznijela niz neistina o konkursu i o nama radnicama koje smo zakonito primljene na radna mjesta", kaže se u dopisu.

Nakon toga, tačnije pola godine nakon prvog dolaska, inspektor iz Banjaluke Duško Lalović ponovo je pregledao dokumenta sa konkursa i napisao da je bez konkursa morala bit primljena Željka Mitrović koja je 2014. prestala raditi u Tehničkoj školi.

Ako je, stoji u dopisu, zaista morala zašto to inspektor nije jesenas utvrdio i zašto se ona nikad nije zbog toga žalila?

"Kako je moguće da zakon po kojem je kasnije postupao inspektor nije poznavala ni advokatica Željke Mitrović koja joj je pisala žalbe i kako ni ona nije navodila u žalbama i skrenula pažnju inspektoru da se bez konkursa može primiti radnik, ako je to tačno. Zar je moguće da prosvjetni inspektor i advokat predvide tako bitnu činjenicu i da im na to skrene pažnju prilog emitovan na BN televiziji", pitaju one i dodaju po kom zakonu radi inspektor.

"Pitale smo direktoricu da li je inspektor naveo i da smo još nas dvije ostale bez posla u Tehničkoj školi, jedna 2012, a druga 2014. i direktorica nam je rekla da mu je predala i naša rješenja o prestanku radnog odnosa ali da to nije nigdje zapisano. Bile smo ogorčene jer nam je sve to upućivalo da je inspektoru Laloviću bitno da samo Željka Mitrović bude primljena iako je na konkursu bila posljednja sa nula bodova na testiranju", nanvodi se u dopisu.

Naglašavaju da su zabrinute tražile da im u školi pokažu sve zapisnike i rješenja.

"Tražile smo pomoć i kod pravnika i svuda su nam rekli da bez konkursa radnik koji bude proglašen tehnološkim viškom u istoj školi može biti primljen samo u roku od godinu dana jer je tako navedeno u zakonu o radu. To smo pročitale i u objašnjenju o zapošljavanju tehnološkog viška koje je ministarstvo uputilo školi. Po kom zakonu radi inspektor Duško Lalović?, pitaju ogorčene nastavnice.

Dalje navode da je ironija da je Željka Mitrović jednoj od njih telefonom poslala slikano rješenje kojim se odbija žalba Tehničke škole u Doboju.

"Odmah smo tražile da nam škola pokaže to rješenje ali nam je direktorica iznenađeno rekla da nema to rješenje jer ono u školu nije dostavljeno, a tek nakon pet dana saznale smo da je rješenje stiglo i u školu. Ko šalje ta rješenja Željki Mitrović", pitaju nastavnice Tehničke škole.

Konstatuju da im je direktorica škole rekla da je već donijela odluku o prijemu Željke Mitrović a da će jedna od njih dobiti otkaz.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kemo

17.07.2017 13:06

Joj sve ste vi iste. Onaj ko nema vezu ne prolazi uopšte. Go lopov do lopov. Mala bara, puno žaba.

ODGOVORITE
Name

dživdžan

17.07.2017 13:18

Čudo neviđeno. Do sad je sve bilo pošteno a vidi ovog bezobrazluka.

ODGOVORITE
Name

10

17.07.2017 14:47

Joj dzivdzane ovo ti je za desetku.

Name

ap

17.07.2017 15:11

Ne treba dijecu ni slati u školu da ih ovakvi uče.Ostaće nam dijeca nepismena.

ODGOVORITE
Name

Snezana

20.07.2017 06:48

U Centru srednjih skola u Trebinju na slican nacin ostavljaju bez posla porodilju. U toku porodiljskog. i prije toga direktor nije uplacivao doprinose pa je zbog toga uskracena za godinu radnog staza sto je dovelo u situaciju da bude proglasena tehnoloskim viskom. Casove za koje.je jedino ona verifikovana radi vkv konobar,a ona sa 3 diplome ostaje bez posla. Inspektor Vitkovic stiti direktora ne radnika. Skolski odbor isto. Preostaje jedino sud. Takvo nam je ministarstvo,prosvjetna inspekcija pa i inspekcija rada. Na takav nacin se odnositi prema majci koja je rodila prvo dijete ,a pricati price koliko se manje djece upisalo u prvi razred u RS je vise nego licemjerno.

ODGOVORITE