Милан, десет ураганских куповина за 210.700.000 евра!

И како је остало још 120. 000. 000 за нову хаубицу?! Прочитајте и како Росонере не дотичу одбредбе финансијског-фер плеја. . .

Фудбал 18.07.2017 | 23:00
Милан, десет ураганских куповина за 210.700.000 евра!
Најслађи мелем за очи свих навијача Милана последњих дана биле су све оне фотографије постављене на званичном клупском сајту, на којима Родригез, Мусакио, Кеси, Конти, Силва, Чалханоглу, Борини, а однедавно и Бонући и Биља позирају у здању познатом као "Каза Милан", где су сви они и представљени као нови фудбалери посрнулог гиганта. Гиганта који је овог лета решио да ураганским налетом споведе један од најмоћнијих куповина у фудбалској историји.

У досадашњем прелазном року директорски тандем Фасоне - Мирабели направио је хируршки прецизну стратегију, где је циљ било ангажовање поузданих фудбалера, који би одмах могли да направе разлику у игри. Што би Милану требало да донесе велики скок напред и врати га у трку за титулу и бар повратак у Лигу шампиона. 

Додуше, ураганска стратегија два водећа оперативца Росонера имала је своју цену. И то 210.700.000 евра, плус још 15.000.000 евра за бонусе. И то све за десет аквизиција (мада, ко ту види Антонија Донаруму као појачање?). 

Уз тако висока улагања, многима је кроз главу прошла логична мисао - како ће Милан проћи строгу и темељну контролу Уефине инспекције, као и одредбе толико помињаног финансијског фер-плеја.

Одговор доноси познати италијански лист Ил Соле 24 Оре, који се бави финансијским, економским и осталихм пословним питањима на дневном нивоу. Нешто попут далеко познатијег, реномираног британског дневника Финанциал Тимес.

Оно што Милан ових дана ради јесте да легално експлоатише правилник финансијског фер-плеја и исти користи како би овог лета скројио тим за будућност. Кључ лежи у томе да Милан током последње три сезоне није био део Уефиних такмичења, па самим тим не подлеже мониторингу, а исти ће бити спроведен тек од јесени. То даље значи да ће Европска кућа фудбала почети да кажњава Милана тек од наредне сезоне, уколико прекрши одредбе финансијског фер-плеја.

У преводу - Милан овог лета нема финансијски лимит за трошење новца, насупрот Интеру и Роми, који су морали да чекају 1. јул како би се завршио претходни финансијски циклус и тек онда кренули у шопинг.

Е сад, управа Росонера жели да избегне силне казне потписивањем акта званог „Волунтарy Агреемент“. Односно - добровољни споразум. Овим документом УЕФА подстиче клубове с новим власничким структуралама да улажу новац како би направили тим по жељи, али уз валидан и реалан план повраћаја уложеног новца у периоду од три до пет година кроз продају играча и улазница, маркетиншке акције, пласманом у Лигу шампиона, уносних спонзорских уговора...

Нови власник Милана Ли Јонгхонг још је у мају предао Уефи овај бизнис план, када је и обављен разговор о динамици повраћаја уложеног новца. Међутим, УЕФА није ни одбила, али ни прихватила овај предлог и одложила доношење коначне одлуке за октобар. Разлог томе је што је Јонгхонгов план био преамбициозан, што је изазвало одређену сумњу међу члановима проценитељске комисије. Наводно, према овом плану, обрт би у периоду између 2018. и 2022. године требало да буде преко 500.000.000 евра, односно преко 200.000.000 евра годишње! Где би Милан сваке године обезбеђивао улазак у Лигу шампиона, што и јесте мото Миланове нове кампање. 

Опет, УЕФА није одбацила овај план и затражила је од клуба да коригује одређене ставке о динамици обрта новца. Такође, захтева се да се донесу темељно урађене анализе маркетиншког раста клуба, посебно на азијском тржишту.

Наравно, не треба ни помињати да Милан чекају астрономске и драконске казне у случају да им планови пропадну. Колико већ од краја сезоне која нам долази, у случају да се клуб не пласира у Лигу шампиона. 

Како процењује поменути лист, Јонгхонг је кроз разне фондове, али и сарадњу са бројним партнерима  из Кине успео да прикупи готово 320.000.000 евра за трансфере овог лета. Како је Милан досад потрошио нешто преко 210.000.000 европских новчаница, оцена је да Милан неће утрошити свих преосталих 120.000.000, већ само онолико колико буде потребно да би се ставила трешњица на фуриозни прелазни рок. А то ће бити новац за нову хаубицу.

Да ли ће то бити Пјер Емерик Обамејан, Алваро Мората, Андреа Белоти или Никола Калинић...?

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар