WБ - финале: Може ли Чилић да заустави Федерер експрес?!

Швајцарац у Лондону данас од 15 часова креће по 19. грен слем титулу, осму на Вимблдону, а једини који га у томе може спречити је хрватски ас.

Тенис 16.07.2017 | 15:00
WБ - финале: Може ли Чилић да заустави Федерер експрес?!
Врхунац тениске сезоне је пред нама. На легендарном Централном терену на комплексу Ол ингланд клуба у богатој комуни на југозападу Лондона, Вимблдону данас се игра финале мушког сингла.

Од 15 часова по средњоевропском времену рекете укрштају непоновљиви Роџер Федерер и опасни Марин Чилић. Мало је речи које би могле довољно да опишу оно што је Швајцарац учинио за бели спорт уопште. Икона, исликана током две деценије доминације, борби са најбољима који су икада играли и чак 18 грен слем титула, од чега је чак седам осбвојио баш на лондонском грен слему, време је да поново засија. Са друге стране мреже ће стати један од највећих талената тениса који никада заправо није дао колико је требало. Јесте скромни момак из Међугорја освојио је УС Опен 2014. године, када му се жреб прилично "отворио", али му је то до данас било једино грен слем финале. И титула наравно.

Практично да нема статистичке колоне у којима ова двојица играча могу да се упореде. Исто је и за саму игру, јер се Федерер боље креће, боље удара са обе стране, боље познаје игру на трави и много, много је искуснији јер му је ово 11. финале на Вимблдону. Да не причано о томе да ће 99 посто навијача, посебно на самом стадиону бити уз њега.

Ипак, Марин има оно што Федекс нема, а што добијају сви који се рађају на овим просторима - пркос. На крилима истог Новак Ђоковић је покорио тениски свет, Горан Иванишевић је освојио баш овај грен слем и то као квалификант, па би и момак из Западне Херцеговине могао исто. Главно оружје у покушају да "убије алу из Базела" биће његов сервис којим је разнео противнике све до овог финала. Ако га крене, Швајцарац је његов, а ако не, тешко.

Оно што је Федерер, који ће у случају да подигне осми вимблдонски пехар ипак прескочити Новака на трећем месту АТП листе, показао до сада је апсолутно мајсторство, не изгубивши нити један сет. Ипак, у полуфиналу је тестиран од стране Томаша Бердиха и тада се видело да има "рупа". Федекс је одиграо испод врхунског нивоа, али је опет победио. А то је одлика великих мајстора.

Да би и данас славио, тај ниво игре ће морати да буде много виши, јер верујемо да би Марин могао да га натера да "заигра за све паре". Шампиони ће поред светске славе и бонуса, од спонзора турнира добити 2,2 милиона фунти и 2.000 АТП поена, док пораженом у финалу иде дупло мање пара и 1.200 бодова.

Извор: моззартспорт

фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар