Дочек Бонучију - "да се смрзнеш"!

Један од најбољих штопера на свету прешао је из Јувентуса у Милан.  Званично – после Интера и Јувеа, Бонучи у Милану! Један од најбољих италијанских дефанзиваца Леонардо Бонучи прешао је из Јувентуса у Милан за 40 милиона евра, уз два милиона кроз бонусе.  Пут којим се почело чешће ићи: Лео потписао! Трака, плата, бонуси, па правац Кина! Милано је центар фудбалског света.

Фудбал 15.07.2017 | 18:45
Дочек Бонучију - "да се смрзнеш"!
Требало је да се деси тако велики и неочекиван трансфер, да бисмо се подсетили да је фудбал у Италији већа религија и од самог католичанства!

Годинама уназад, пажњу су махом заокупљале куповине Реала, Барселоне, енглеских великана, Бајерна, Пари сен Жермена... али, тешко да ће овог лета бити значајније промене табора од оне на коју је пристао Леонардо Бонучи (30), прешавши из Јувентуса у Милан за 40 милиона евра.

Шестоструки узастопни првак Италије остао је без Топ 10, можда и Топ 5 штопера на светском нивоу, а навијачи Милана уз останак Донаруме и раније обављене трансфере Андреа Силве (Порто), Контија и Кесиеа (Аталанта), Чалханоглуа (Леверкузен), Родригеза (Волфсбург) и Мусакија (Виљареал) добили наду да њихов тим после седам година поново може до "скудета", или бар до Лиге шампиона, у којој се последњи пут такмичио 2013/14.

Репрезентативац Италије, који је са "старом дамом" освојио свих шест титула првака Италије у овој деценији и два пута играо финале Лиге шампиона, потписао је петогодишњи уговор, по чијем слову ће добијати 6,5 милиона евра по сезони.

И не само то, одмах је одлучено да Бонучију припадне и капитенска трака!

Нема дилеме, Милан није био јачи још од лета 2012, када је Силвио Берлускони притиснут финансијским проблемима одлучио да "у пакету" пошаље Златана Ибрахимовића и Тијага Силву на париски "Парк принчева"...

Како преносе италијански медији, овај бомбастични трансфер између два велика ривала договорен је за само три дана.

Бонучи ће после седам година у Јувентусу провести наредних пет у Милану, а зарађиваће осам милиона евра по сезони, уз два милиона кроз бонусе.

Јувентус је Бонучија купио 2010. од Ђеное и Барија за 15,5 милиона евра, а након проблематичне прве сезоне, од 2011/2012 је постао стандардан у систему 3-5-2 Антонија Контеа.

Задатак му је била подршка Андреи Пирлу, а сјајан центаршут и далекометни пасови су га учинили једним од најбољих штопера Европе. Био је један од кључних чланова доминантне Јувентусове одбрамбене тројке "ББЦ" са Ђорђом Кјелинијем и Андреом Барзаљијем.

Освојио је шест Скудета са Јувентусом и играо два финала Лиге шампиона, а у међувремену је постао и стандардни репрезентативац Италије.

С обзиром да је током каријере одиграо и четири утакмице за Интер, један је од ретких фудбалера који је наступао за три највећа италијанска клуба.



Рекли су „завршићемо за 72 сата“, а завршише за 48.

Свака част управи Милана. Овакав транасфер не виђа се сваки дан. Росонери су муњевитом акцијом зграбили Леонарда Бонућија и довели га као последње (засад) и дефинитивно најзвучније појачање у летњем прелазном року.

Доскорашњи стуб одбране Јувентуса стигао је, мало иза 15 часова, у Каза Милан и завршио трансфер у вредности од 40.000.000 евра (фиксно обештећење). Плус 2.000.000 на име бонуса. Следе лекарски прегледи, овера потписа у ФС Италије и пут у Кину, на азијску турнеју. Тиме је окончана брзопотезна акција челника седмоструког првака Европе у чију реализацију је мало ко могао да поверује пре два дана.

А десило се. После шест Скудета, три купа и три трофеја Суперкупа, Лео мења клуб. Не и број на дресу, јер ће 19 - постао му заштитни знак у Јувентусу - задужити и од економа Милана. Тај број узео је Франку Кесију, новајлији из Аталанте, који је у њему промовисан као прво од осам појачања у актуелном прелазном року.

Леонардо Бонући није само добио исти број као у Торину, већ и капитенску траку. Биће главнокомандујући новог пројекта клуба, ослонац у дефанзиви и човек од кога се очекује да покаже лидерске црте, које, без обзира што су носили траку, нису имали досадашњи капитен Рикардо Монтолово и његов заменик Ињасио Абате.

Иако се спекулисало да ће му плата бити фиксно 7.500.000 (као Игуаину), Бонући ће у Милану зарађивати 6.5000.000 по сезону. А додатни 1.000.000 уколико испуни одређене бонусе, који су више него реални и тичу се броја утакмица и испуњавања приоритетног задатка у виду пласмана у групну фазу Лиге шампиона, наредног лета. Уговор је до 2022. Кад истекне,Лео ће имати 35 година. Најбоље доба за штопера.

Иначе, на данашњи дан пре пет година за Милан је потписао Тијаго Силва и био сјајно појачање. Навијачи верују да ће и Бонући. На неки начин, већ је исписао историју, постао је тек 11. фудбалер откако се игра фудбал у Италији који је носио дресове три највећа тамошња клуба: Интера (2005-2009), Јувентуса (2010-2017) и Милана.

У прошлости, нарочито током 70-их, 80-их и 90-их година, кад је Серија А била на врхунцу, незамисливо је било да се тако лако мењају дресови. Тад су се челници великана гледали преко нишана, није ни било могуће да неко пређе, па су предратни фудбалери Луиђи Севенини(1927), Ђузепе Меаца (1942) и Енрико Кандјани (1949)  дуго били једини у том низу. Касније су се на листу „један у три“ дописали Алдо Серена (1985) и Роберто Бађо (1998), а почетком трећег миленијума, кад су олабавили односи у управи и почели да бивају малтене пријатељски, забележено је да тај пут од једног, преко другог, до трећег клуба, прелазе:Едгар Давидс (2004), Кристијан Вијери (2005), Патрик Вијера (2006), Златан Ибрахимовић(2010), Андреа Пирло (2011) и сад Леонардо Бонући (2017).

Пут којим се ређе иде је поново проходан...



Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар