Doček Bonučiju - "da se smrzneš"!

Jedan od najboljih štopera na svetu prešao je iz Juventusa u Milan.  Zvanično – posle Intera i Juvea, Bonuči u Milanu! Jedan od najboljih italijanskih defanzivaca Leonardo Bonuči prešao je iz Juventusa u Milan za 40 miliona evra, uz dva miliona kroz bonuse.  Put kojim se počelo češće ići: Leo potpisao! Traka, plata, bonusi, pa pravac Kina! Milano je centar fudbalskog sveta.

Fudbal 15.07.2017 | 18:45
Doček Bonučiju - "da se smrzneš"!
Trebalo je da se desi tako veliki i neočekivan transfer, da bismo se podsetili da je fudbal u Italiji veća religija i od samog katoličanstva!

Godinama unazad, pažnju su mahom zaokupljale kupovine Reala, Barselone, engleskih velikana, Bajerna, Pari sen Žermena... ali, teško da će ovog leta biti značajnije promene tabora od one na koju je pristao Leonardo Bonuči (30), prešavši iz Juventusa u Milan za 40 miliona evra.

Šestostruki uzastopni prvak Italije ostao je bez Top 10, možda i Top 5 štopera na svetskom nivou, a navijači Milana uz ostanak Donarume i ranije obavljene transfere Andrea Silve (Porto), Kontija i Kesiea (Atalanta), Čalhanoglua (Leverkuzen), Rodrigeza (Volfsburg) i Musakija (Viljareal) dobili nadu da njihov tim posle sedam godina ponovo može do "skudeta", ili bar do Lige šampiona, u kojoj se poslednji put takmičio 2013/14.

Reprezentativac Italije, koji je sa "starom damom" osvojio svih šest titula prvaka Italije u ovoj deceniji i dva puta igrao finale Lige šampiona, potpisao je petogodišnji ugovor, po čijem slovu će dobijati 6,5 miliona evra po sezoni.

I ne samo to, odmah je odlučeno da Bonučiju pripadne i kapitenska traka!

Nema dileme, Milan nije bio jači još od leta 2012, kada je Silvio Berluskoni pritisnut finansijskim problemima odlučio da "u paketu" pošalje Zlatana Ibrahimovića i Tijaga Silvu na pariski "Park prinčeva"...

Kako prenose italijanski mediji, ovaj bombastični transfer između dva velika rivala dogovoren je za samo tri dana.

Bonuči će posle sedam godina u Juventusu provesti narednih pet u Milanu, a zarađivaće osam miliona evra po sezoni, uz dva miliona kroz bonuse.

Juventus je Bonučija kupio 2010. od Đenoe i Barija za 15,5 miliona evra, a nakon problematične prve sezone, od 2011/2012 je postao standardan u sistemu 3-5-2 Antonija Kontea.

Zadatak mu je bila podrška Andrei Pirlu, a sjajan centaršut i dalekometni pasovi su ga učinili jednim od najboljih štopera Evrope. Bio je jedan od ključnih članova dominantne Juventusove odbrambene trojke "BBC" sa Đorđom Kjelinijem i Andreom Barzaljijem.

Osvojio je šest Skudeta sa Juventusom i igrao dva finala Lige šampiona, a u međuvremenu je postao i standardni reprezentativac Italije.

S obzirom da je tokom karijere odigrao i četiri utakmice za Inter, jedan je od retkih fudbalera koji je nastupao za tri najveća italijanska kluba.



Rekli su „završićemo za 72 sata“, a završiše za 48.

Svaka čast upravi Milana. Ovakav tranasfer ne viđa se svaki dan. Rosoneri su munjevitom akcijom zgrabili Leonarda Bonućija i doveli ga kao poslednje (zasad) i definitivno najzvučnije pojačanje u letnjem prelaznom roku.

Doskorašnji stub odbrane Juventusa stigao je, malo iza 15 časova, u Kaza Milan i završio transfer u vrednosti od 40.000.000 evra (fiksno obeštećenje). Plus 2.000.000 na ime bonusa. Slede lekarski pregledi, overa potpisa u FS Italije i put u Kinu, na azijsku turneju. Time je okončana brzopotezna akcija čelnika sedmostrukog prvaka Evrope u čiju realizaciju je malo ko mogao da poveruje pre dva dana.

A desilo se. Posle šest Skudeta, tri kupa i tri trofeja Superkupa, Leo menja klub. Ne i broj na dresu, jer će 19 - postao mu zaštitni znak u Juventusu - zadužiti i od ekonoma Milana. Taj broj uzeo je Franku Kesiju, novajliji iz Atalante, koji je u njemu promovisan kao prvo od osam pojačanja u aktuelnom prelaznom roku.

Leonardo Bonući nije samo dobio isti broj kao u Torinu, već i kapitensku traku. Biće glavnokomandujući novog projekta kluba, oslonac u defanzivi i čovek od koga se očekuje da pokaže liderske crte, koje, bez obzira što su nosili traku, nisu imali dosadašnji kapiten Rikardo Montolovo i njegov zamenik Injasio Abate.

Iako se spekulisalo da će mu plata biti fiksno 7.500.000 (kao Iguainu), Bonući će u Milanu zarađivati 6.5000.000 po sezonu. A dodatni 1.000.000 ukoliko ispuni određene bonuse, koji su više nego realni i tiču se broja utakmica i ispunjavanja prioritetnog zadatka u vidu plasmana u grupnu fazu Lige šampiona, narednog leta. Ugovor je do 2022. Kad istekne,Leo će imati 35 godina. Najbolje doba za štopera.

Inače, na današnji dan pre pet godina za Milan je potpisao Tijago Silva i bio sjajno pojačanje. Navijači veruju da će i Bonući. Na neki način, već je ispisao istoriju, postao je tek 11. fudbaler otkako se igra fudbal u Italiji koji je nosio dresove tri najveća tamošnja kluba: Intera (2005-2009), Juventusa (2010-2017) i Milana.

U prošlosti, naročito tokom 70-ih, 80-ih i 90-ih godina, kad je Serija A bila na vrhuncu, nezamislivo je bilo da se tako lako menjaju dresovi. Tad su se čelnici velikana gledali preko nišana, nije ni bilo moguće da neko pređe, pa su predratni fudbaleri Luiđi Sevenini(1927), Đuzepe Meaca (1942) i Enriko Kandjani (1949)  dugo bili jedini u tom nizu. Kasnije su se na listu „jedan u tri“ dopisali Aldo Serena (1985) i Roberto Bađo (1998), a početkom trećeg milenijuma, kad su olabavili odnosi u upravi i počeli da bivaju maltene prijateljski, zabeleženo je da taj put od jednog, preko drugog, do trećeg kluba, prelaze:Edgar Davids (2004), Kristijan Vijeri (2005), Patrik Vijera (2006), Zlatan Ibrahimović(2010), Andrea Pirlo (2011) i sad Leonardo Bonući (2017).

Put kojim se ređe ide je ponovo prohodan...



Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar