Застој на путу ка ЕУ због избора?

Младен Иванић у понедјељак, након осам мјесеци, дужност предсједавајућег Предсједништва БиХ предаје Драгану Човићу. Тим поводом је у интервјуу за Фену казао да многи политичари више размишљају о импликацијама на изборе него што праве потезе који су окренути ка европској будућности БиХ и због тога може доћи до застоја на европском путу БиХ.

Босна и Херцеговина 15.07.2017 | 11:35
Застој на путу ка ЕУ због избора?
Предсједавајући Иванић сматра да су политичку ситуацију у БиХ у протеклом периоду непотребно закомпликовала два догађаја ове године, а то су обиљежавање 9. јануара, Дана Републике Српске те покушај ревизије пресуде у случају БиХ против Србије.

"То је оптеретило унутрашње односе и довело до одређене кризе у функционирању Предсједништва, коју смо накнадно превазишли. Међутим, потрошили смо вријеме на ове ствари тако да ништа суштинско и озбиљније, нажалост, није урађено", казао је Иванић.

Једино што у том периоду сматра озбиљним био је покушај да се убрзају активности након очитог застоја на припреми одговора на Упитник Европске комисије. То је, каже, урађено захваљујући Предсједништву БиХ те након неколико озбиљнијих међународних посјета које су имале позитивне ефекте на БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је мишљења да већ дуже вријеме не постоји "класична већина у БиХ" те да је све почело као ширење неповјерења након прегласавања у вези с пописом становништва у БиХ.

"Послије тога се здрава атмосфера никад није вратила", додао је Иванић.

У суштини, истиче, Савјет министара БиХ нема потпуну и праву подршку већ она зависи од теме до теме или од случаја до случаја, због чега сматра да до краја његовог мандата неће доћи до неких промјена.

"Било би много боље да је тај однос био искренији и мање подложан непотребним дневним политичким играма. Нажалост, то се није десило", казао је.

Говорећи о односу развоја односа са сусједним земљама, напоменуо је да је било извјесних тензија у односима БиХ и Хрватске, као и тензија у односима са Србијом које су трајале дуже вријеме, док је односе с Црном Гором оцијенио "потпуно нормалним".

То, како је казао, потврђује и чињеница да је у односима с Црном Гором направљен искорак ратификацијом Споразума о граници, што их чини јединим земљама на Балкану које су овај однос ријешиле без проблема.

Говорећи о односима с Хрватском, изнио је став да су реакције хрватске стране биле непотребно оштре након привођења групе официра из Посавине због сумње да су починили злочине над Србима у посљедњем рату.

"Међутим, мислим да ће се односи побољшавати захваљујући чињеници да смо након дужег времена имали двије заједничке сједнице Савјета министара и Владе Републике Хрватске", сматра Иванић.

Односе са Србијом оцијенио је добрим, уколико се посматрају кроз призму "обичног живота". Међутим, додао је да су два догађаја узроковала одређене проблеме, а то су отказивање посјете предсједника Србије Томислава Николића због привођења Насера Орића те напад на тадашњег српског премијера Александра Вучића у Сребреници.

"Кључ је да се ти односи поправе, прије свега у Сарајеву, гдје првенствено мислим на бошњачке лидере који требају прихватити понуду Александра Вучића за помирење", истакао је Иванић, додајући да ипак не види лидера који је истински спреман да то уради.

Предвиђања предсједавајућег Предсједништва БиХ за европски пут БиХ нису оптимистична, а разлог томе је недовољна комуникација различитих нивоа власти.

Истиче да би волио видјети помаке на том путу те да ће урадити све што је у његовој моћи да се то и деси, али услов за то је боља комуникација министара и влада ентитета. То је потребно да би се припремили одговори на Упитник Европске комисије те ријешила актуелна ситуација у вези с транспортном заједницом.

"Све се могло превазићи да је постојала нормална комуникација. За мене није нормално да предсједавајући Вијећа министара и премијери не сједну бар једном мјесечно и да сва одабрана питања не ставе на дневни ред. То је била пракса посљедњих 12-13 година и не видим зашто не била и сада", казао је.

Осим мањка комуникације, проблем су, по његовом мишљењу, и много ствари у вези с предстојећим изборима, а које оптерећују европске интеграције БиХ.

"Предизборна кампања је прерано кренула. Многи политичари више размишљају о импликацијама на изборе него што праве потезе који су окренути ка европској будућности БиХ", упозорио је.

Због свих проблема које је Иванић идентификовао, закључио је да се може лако десити да дође до застоја на европском путу БиХ.

(Агенције)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Бањалука

15.07.2017 09:59

Народ не зелин ЕУ ,народ хоце савез са Русијом..под хитно расписати референдум у РС да се провјери јесу ли градјани РС за ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.07.2017 10:06

Идите у Русију, одвојите се и идите тупане празноглави, ми одосмо у ЕУ.

Name

радмило

15.07.2017 10:11

Хахахахаха којааа си ти пропуха какав савез са русијом народ хоце боље да зиви ја као србин из РС зелим да ми деца боље зиве да кад заврсе сколе имају посао достојан цовеку каква црна русија и референдуми

Name

Кнез

15.07.2017 10:19

А би се усрецили

Name

МК

15.07.2017 10:35

ЗА ЕУ НИСУ САМО КРИМИНАЛЦИ А ПОШТЕН НАРОД ЈЕ НАВИКАО ДА РАДИ И ЗА ТАЈ РАД ДА МУ СЕ ПОШТЕНО И НА ВРИЈЕМЕ ПЛАТИ ТО У БИХ И Р С НЕЋЕ ДОЖИВЈЕТИ ПОШТО ТУ ВЛАДА САМО КРИМИНАЛ И ТЗВ СЕКТЕ ТЈ .ПИРАМИДЕ

Name

Ре

15.07.2017 10:41

Нећеш добити ни велики ни мали од Руса јер Руси вас не бендају ни 1% него од Турака и од ЕУ . Хоћете код Руса а Руси кажу : СИКТЕ! Неузвраћена љубав

Name

попара

15.07.2017 12:06

Полако,треба стати у ред,много је дрзава које зеле савез са Русијом,Србија....па РС...па....

Name

О каквом ти савезу причаш

15.07.2017 10:21

Ти се још ниси прилагодио животу у Бања Луци с обзиром да си шљего са брда.А коментаришеш шта би желио народ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

15.07.2017 12:37

Ја се залазем да се сви градјани РС на слободном и демократском референдуму изјасне ста зеле ЕУ или Русију. Одакле право Иваницу да он води РС у ЕУ а није питао овај народ...ако вецина одлуци да је за ЕУ нек буде тако али цисто сумњам да це бити тако

Name

за Бањалука

15.07.2017 13:07

Нема потребе да користите име Бањалука и идентификујете мој град са васом фрустацијом. Сто се тице референдума нити вас ко зове у ЕУ а јос мање у Русију. Млади људи су вецином одлуцили. Карта на запад по могуцности у једном смјеру.

Name

Логика

15.07.2017 11:38

А застој у платама и другим бенефицијама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серијат

15.07.2017 13:21

Теско богами да це серијатски европски калифат и послије избора пут Европе.Тамо је Зан Зак Русо.Велика разлика.

ОДГОВОРИТЕ