Zastoj na putu ka EU zbog izbora?

Mladen Ivanić u ponedjeljak, nakon osam mjeseci, dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH predaje Draganu Čoviću. Tim povodom je u intervjuu za Fenu kazao da mnogi političari više razmišljaju o implikacijama na izbore nego što prave poteze koji su okrenuti ka evropskoj budućnosti BiH i zbog toga može doći do zastoja na evropskom putu BiH.

Bosna i Hercegovina 15.07.2017 | 11:35
Zastoj na putu ka EU zbog izbora?
Predsjedavajući Ivanić smatra da su političku situaciju u BiH u proteklom periodu nepotrebno zakomplikovala dva događaja ove godine, a to su obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske te pokušaj revizije presude u slučaju BiH protiv Srbije.

"To je opteretilo unutrašnje odnose i dovelo do određene krize u funkcioniranju Predsjedništva, koju smo naknadno prevazišli. Međutim, potrošili smo vrijeme na ove stvari tako da ništa suštinsko i ozbiljnije, nažalost, nije urađeno", kazao je Ivanić.

Jedino što u tom periodu smatra ozbiljnim bio je pokušaj da se ubrzaju aktivnosti nakon očitog zastoja na pripremi odgovora na Upitnik Evropske komisije. To je, kaže, urađeno zahvaljujući Predsjedništvu BiH te nakon nekoliko ozbiljnijih međunarodnih posjeta koje su imale pozitivne efekte na BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je mišljenja da već duže vrijeme ne postoji "klasična većina u BiH" te da je sve počelo kao širenje nepovjerenja nakon preglasavanja u vezi s popisom stanovništva u BiH.

"Poslije toga se zdrava atmosfera nikad nije vratila", dodao je Ivanić.

U suštini, ističe, Savjet ministara BiH nema potpunu i pravu podršku već ona zavisi od teme do teme ili od slučaja do slučaja, zbog čega smatra da do kraja njegovog mandata neće doći do nekih promjena.

"Bilo bi mnogo bolje da je taj odnos bio iskreniji i manje podložan nepotrebnim dnevnim političkim igrama. Nažalost, to se nije desilo", kazao je.

Govoreći o odnosu razvoja odnosa sa susjednim zemljama, napomenuo je da je bilo izvjesnih tenzija u odnosima BiH i Hrvatske, kao i tenzija u odnosima sa Srbijom koje su trajale duže vrijeme, dok je odnose s Crnom Gorom ocijenio "potpuno normalnim".

To, kako je kazao, potvrđuje i činjenica da je u odnosima s Crnom Gorom napravljen iskorak ratifikacijom Sporazuma o granici, što ih čini jedinim zemljama na Balkanu koje su ovaj odnos riješile bez problema.

Govoreći o odnosima s Hrvatskom, iznio je stav da su reakcije hrvatske strane bile nepotrebno oštre nakon privođenja grupe oficira iz Posavine zbog sumnje da su počinili zločine nad Srbima u posljednjem ratu.

"Međutim, mislim da će se odnosi poboljšavati zahvaljujući činjenici da smo nakon dužeg vremena imali dvije zajedničke sjednice Savjeta ministara i Vlade Republike Hrvatske", smatra Ivanić.

Odnose sa Srbijom ocijenio je dobrim, ukoliko se posmatraju kroz prizmu "običnog života". Međutim, dodao je da su dva događaja uzrokovala određene probleme, a to su otkazivanje posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića zbog privođenja Nasera Orića te napad na tadašnjeg srpskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici.

"Ključ je da se ti odnosi poprave, prije svega u Sarajevu, gdje prvenstveno mislim na bošnjačke lidere koji trebaju prihvatiti ponudu Aleksandra Vučića za pomirenje", istakao je Ivanić, dodajući da ipak ne vidi lidera koji je istinski spreman da to uradi.

Predviđanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH za evropski put BiH nisu optimistična, a razlog tome je nedovoljna komunikacija različitih nivoa vlasti.

Ističe da bi volio vidjeti pomake na tom putu te da će uraditi sve što je u njegovoj moći da se to i desi, ali uslov za to je bolja komunikacija ministara i vlada entiteta. To je potrebno da bi se pripremili odgovori na Upitnik Evropske komisije te riješila aktuelna situacija u vezi s transportnom zajednicom.

"Sve se moglo prevazići da je postojala normalna komunikacija. Za mene nije normalno da predsjedavajući Vijeća ministara i premijeri ne sjednu bar jednom mjesečno i da sva odabrana pitanja ne stave na dnevni red. To je bila praksa posljednjih 12-13 godina i ne vidim zašto ne bila i sada", kazao je.

Osim manjka komunikacije, problem su, po njegovom mišljenju, i mnogo stvari u vezi s predstojećim izborima, a koje opterećuju evropske integracije BiH.

"Predizborna kampanja je prerano krenula. Mnogi političari više razmišljaju o implikacijama na izbore nego što prave poteze koji su okrenuti ka evropskoj budućnosti BiH", upozorio je.

Zbog svih problema koje je Ivanić identifikovao, zaključio je da se može lako desiti da dođe do zastoja na evropskom putu BiH.

(Agencije)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Banjaluka

15.07.2017 11:59

Narod ne zelin EU ,narod hoce savez sa Rusijom..pod hitno raspisati referendum u RS da se provjeri jesu li gradjani RS za EU

ODGOVORITE
Name

Re

15.07.2017 12:06

Idite u Rusiju, odvojite se i idite tupane praznoglavi, mi odosmo u EU.

Name

radmilo

15.07.2017 12:11

Hahahahaha kojaaa si ti propuha kakav savez sa rusijom narod hoce bolje da zivi ja kao srbin iz RS zelim da mi deca bolje zive da kad zavrse skole imaju posao dostojan coveku kakva crna rusija i referendumi

Name

Knez

15.07.2017 12:19

A bi se usrecili

Name

MK

15.07.2017 12:35

ZA EU NISU SAMO KRIMINALCI A POŠTEN NAROD JE NAVIKAO DA RADI I ZA TAJ RAD DA MU SE POŠTENO I NA VRIJEME PLATI TO U BIH I R S NEĆE DOŽIVJETI POŠTO TU VLADA SAMO KRIMINAL I TZV SEKTE TJ .PIRAMIDE

Name

Re

15.07.2017 12:41

Nećeš dobiti ni veliki ni mali od Rusa jer Rusi vas ne bendaju ni 1% nego od Turaka i od EU . Hoćete kod Rusa a Rusi kažu : SIKTE! Neuzvraćena ljubav

Name

popara

15.07.2017 14:06

Polako,treba stati u red,mnogo je drzava koje zele savez sa Rusijom,Srbija....pa RS...pa....

Name

O kakvom ti savezu pričaš

15.07.2017 12:21

Ti se još nisi prilagodio životu u Banja Luci s obzirom da si šljego sa brda.A komentarišeš šta bi želio narod..

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

15.07.2017 14:37

Ja se zalazem da se svi gradjani RS na slobodnom i demokratskom referendumu izjasne sta zele EU ili Rusiju. Odakle pravo Ivanicu da on vodi RS u EU a nije pitao ovaj narod...ako vecina odluci da je za EU nek bude tako ali cisto sumnjam da ce biti tako

Name

za Banjaluka

15.07.2017 15:07

Nema potrebe da koristite ime Banjaluka i identifikujete moj grad sa vasom frustacijom. Sto se tice referenduma niti vas ko zove u EU a jos manje u Rusiju. Mladi ljudi su vecinom odlucili. Karta na zapad po mogucnosti u jednom smjeru.

Name

Logika

15.07.2017 13:38

A zastoj u platama i drugim beneficijama?

ODGOVORITE
Name

Serijat

15.07.2017 15:21

Tesko bogami da ce serijatski evropski kalifat i poslije izbora put Evrope.Tamo je Zan Zak Ruso.Velika razlika.

ODGOVORITE