Научници створили врсту банане која ће спашавати животе?

Познато је да су банане добре за здравље, али је невероватно помислити да би могле да спасу живот.

Здравље 15.07.2017 | 10:58
Научници створили врсту банане која ће спашавати животе?
Аустралијски научници су успели да створе банане које су толико богате провитамином А да је веома вероватно да би оне убудуће могле да спасу животе стотинама хиљада деце која умиру од недостатка тог витамина широм света, пише Неwсwеек.цом.

Нова банана има јестиви део златно-наранџасте боје, а настала је преузимањем гена из посебне врсте банана која потиче са Папуе Нове Гвинеје и која је веома богата провитамином-А.

Преузете гене научници су искомбиновали са најраспрострањенијом сортом кевендиш банана на свету.

Провитамини су супстанце са веома мало витамина или без њих, али које могу да се претворе у носиоце витамина. Витамин А остварује виталне функције код раста и развоја деце, у имуном систему, као и код вида.

Нова револуционарна врста банана развијана је у последњих 10 година на Технолошком универзитету у Квинсленду, а истраживање је финансирала фондација Била Гејтса.

"Током година смо развили банане које имају високе нивое провитамина-А, од чега и потиче њихова златно-наранџаста боја. Ти резултати даће кључан допринос квалитетнијој исхрани међу некима од најсиромашнијих заједница у Африци. Наша наука ради. Ови елитни гени су послати у Уганду у епруветама да би били убачени у тамошње сорте банана", рекао је вођа истраживања Џејмс Дејл.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар