И мирисање хране може да гоји?

Научници са калифорнијског Универзитета Беркли открили су да мирис хране игра важну улогу у начину на који организам прерађује калорије, као и то да самим мирисањем хране пре јела можемо да подстакнемо накупљање вишка килограма.

Здравље 15.07.2017 | 10:56
И мирисање хране може да гоји?
Студија, спроведена на мишевима, открила је да они мишеви који нису мирисали храну нису добили на тежини. Са друге стране, мишеви који су пре јела мирисали храну удвостручили су своју телесну тежину.

Иако је студија спроведена на мишевима, а не на људима, научници истичу да је ова повезаност фасцинантна. Резултате студије објашњавају тврдњом да је чуло мириса повезано са одлуком тела да складишти масноће, уместо да их сагорева.

Студија је објављена у часопису "Целл Метаболисм", а научници се надају да ће њени резултати бити од помоћи особама које имају поремећај у исхрани као о особама које се боре да изгубе на тежини.

"Повећање телесне тежине се не мери само уносом калорија. Уколико утврдимо да је и код људи чуло мириса повезано са гојењем, моћи ћемо да направимо лек који не утиче на чуло мириса, али блокира метаболичке склопове. То би било невероватно", истиче један од аутора студије Ендју Дилин.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Нема будале

15.07.2017 09:00

Нема будале док не заврши школу

ОДГОВОРИТЕ