Како преживјети срчани удар?

Успјешност лијечења срчаног удара зависи од раног постављања дијагнозе и доласка у здравствену установу, најчешће болницу, пожељно што раније од настанка болова у прсима.

Свијет 15.07.2017 | 07:30
Како преживјети срчани удар?
Најважнији субјективни знак који побуђује сумњу на настанак срчаног удара је јака прсна бол која траје дуже од 20 минута или се појачава.. Срчани удар може такође узроковати интензивну тјескобу или страх од смрти.

Осјећај мучнине, слабости у желуцу и повраћање нису ријетки када је у питању ово стање. Може узроковати и накупљање тећности у тијелу, што узрокује отицање стопала, глежњева, ногу или трбуха.

Ако сте препознали споменуте симптоме, а нема никога у вашој близини, престаните радити све што сте започели и позовите помоћ, савјетује Др. Цхин Цхее Танг, конзултант одјељења за кардиологију у Сингапуру.

Велике су студије показале како је аспирин лијек који вам може помоћи да преживите док чекате помоћ. Срчани удар наступи када се тромбоцити накупе на мјесту оштећене крвне жиле. Они помажу спријечити крварење, но ако је жила сама по себи већ сужена, тромбоцити ће формирати угрушак и онемогућити проток крви.  Аспирин спречава накупљање тромбоцита, тј. њихово "љепљење", што смањује ризик смртности након срчаног удара и такође дуготрајно оштећење ткива.

Мјере превенције:

Пазите на исхрану

Конзумирајте рибу богату омега-3 масним киселинама

Опрезно са шећером и соли

Бирајте воду умјесто сокова

Одвојите вријеме за вјежбање

Не допустите да вам посао украде здравље

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар