Kako preživjeti srčani udar?

Uspješnost liječenja srčanog udara zavisi od ranog postavljanja dijagnoze i dolaska u zdravstvenu ustanovu, najčešće bolnicu, poželjno što ranije od nastanka bolova u prsima.

Svijet 15.07.2017 | 07:30
Kako preživjeti srčani udar?
Najvažniji subjektivni znak koji pobuđuje sumnju na nastanak srčanog udara je jaka prsna bol koja traje duže od 20 minuta ili se pojačava.. Srčani udar može takođe uzrokovati intenzivnu tjeskobu ili strah od smrti.

Osjećaj mučnine, slabosti u želucu i povraćanje nisu rijetki kada je u pitanju ovo stanje. Može uzrokovati i nakupljanje tećnosti u tijelu, što uzrokuje oticanje stopala, gležnjeva, nogu ili trbuha.

Ako ste prepoznali spomenute simptome, a nema nikoga u vašoj blizini, prestanite raditi sve što ste započeli i pozovite pomoć, savjetuje Dr. Chin Chee Tang, konzultant odjeljenja za kardiologiju u Singapuru.

Velike su studije pokazale kako je aspirin lijek koji vam može pomoći da preživite dok čekate pomoć. Srčani udar nastupi kada se trombociti nakupe na mjestu oštećene krvne žile. Oni pomažu spriječiti krvarenje, no ako je žila sama po sebi već sužena, trombociti će formirati ugrušak i onemogućiti protok krvi.  Aspirin sprečava nakupljanje trombocita, tj. njihovo "ljepljenje", što smanjuje rizik smrtnosti nakon srčanog udara i takođe dugotrajno oštećenje tkiva.

Mjere prevencije:

Pazite na ishranu

Konzumirajte ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama

Oprezno sa šećerom i soli

Birajte vodu umjesto sokova

Odvojite vrijeme za vježbanje

Ne dopustite da vam posao ukrade zdravlje

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar