Домови здравља не могу радити

Да ли још има наде за 14 домова здравља од Милића до Берковића, чије је рачуне блокирала Пореска управа Републике Српске због дуговања за порезе и доприносе због чега је функционисање скоро онемогућено, питали су директори ових здравствених установа послије данашњег сусрета са министром здравља Драганом Богданићем у Вишеграду.

Република Српска 14.07.2017 | 17:26
Домови здравља не могу радити
Директор Дома здравља у Хан Пијеску Рада Голијанин каже да су овој установи рачуни блокирани и да се скидају приливи новца.

„ Скидају се и редовне транше од Фонда здравственог осигурања и заиста се налазимо у безизлазној ситуацији па смо зато од министра тражили да нам се рачун деблокира па онда да виде да ли ћемо редовно плаћати рачуне или не“, рекла је Голијанова.

Рудоводиоци ових установа су од минстра захтијевали да се прво деблокирају сви рачуни, до краја ове године да се одгоди рок отплате дуга са три на 15 година и да се изврши ревизија уговора са Фондом здравства а општине приморају да се активно и финансијски укључе у рјешавање пробелема Домова здравља са четири до пет одсто средстав из свог буџета.

Драган Скоко, директор Дома здравља у Чајничу, каже да је договорено да се одгоди плаћање обавеза блокираним установама бити на неки период како би оне „продисале“.

Што се тиче плаћања текућих обавеза домова здравља договорено је да се овај проблем рјешава са општинама до краја ове године.

„Проблем блокаде рачуна и плаћања текућих обавеза здравствених установа делегираћу на сједницу Владе РС у понедељак како би се нашло најбоље рјешење. И овдје сам поновио да је обавеза плаћања, по закључку Владе, пореза и доприноса за текућу фискалну годину и да сви они који плаћају неће ни имати блокаде рачуна по основу заосталих обавез а које ћемо рјешавати заједно и за болнице и домове здравља“, рекао је министар здравља Драган Богданић.

Договорено је да радна група састављена од представника здравствених установа, надлежног министарстваи и Фонда здравственог осигурања провјери уговоре и критеријуме додјеле средстава.

„Поготово уговарања између Фонда и здравствених установа гдје морају сви учествовати у прављењу реалних уговора а не као досад, ово је од нас, узми или остави“; рекао је предсједник Синдиката здравства Миленко Гранулић.

(БН телевизија)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

доктор

14.07.2017 15:46

Како ће радити кад су напримали које какве медицинске сестре,које се само шетају кроз домове здравља као да су на модним пистама,незнају превити рану а камоли да дају инекцију, купиле које какве надри дипломе, само оговарају пију кафе једу чоколаде још ти кажу зашто си дошао,па ти каже још ниси на реду него неко њихов познаник у то пауза за кафу која траје сат два и ти наравно неможеш чекати и одеш још болеснији, е такво је стварно стање у домовима здравља

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

14.07.2017 16:15

А посто су ти домови да их купим?

ОДГОВОРИТЕ
Name

крсто

14.07.2017 20:43

Мораш купит Додика и цвијановицку ,нема прескакања...

Name

ре

16.07.2017 03:19

113% у € мозе?