Domovi zdravlja ne mogu raditi

Da li još ima nade za 14 domova zdravlja od Milića do Berkovića, čije je račune blokirala Poreska uprava Republike Srpske zbog dugovanja za poreze i doprinose zbog čega je funkcionisanje skoro onemogućeno, pitali su direktori ovih zdravstvenih ustanova poslije današnjeg susreta sa ministrom zdravlja Draganom Bogdanićem u Višegradu.

Republika Srpska 14.07.2017 | 17:26
Domovi zdravlja ne mogu raditi
Direktor Doma zdravlja u Han Pijesku Rada Golijanin kaže da su ovoj ustanovi računi blokirani i da se skidaju prilivi novca.

„ Skidaju se i redovne tranše od Fonda zdravstvenog osiguranja i zaista se nalazimo u bezizlaznoj situaciji pa smo zato od ministra tražili da nam se račun deblokira pa onda da vide da li ćemo redovno plaćati račune ili ne“, rekla je Golijanova.

Rudovodioci ovih ustanova su od minstra zahtijevali da se prvo deblokiraju svi računi, do kraja ove godine da se odgodi rok otplate duga sa tri na 15 godina i da se izvrši revizija ugovora sa Fondom zdravstva a opštine primoraju da se aktivno i finansijski uključe u rješavanje probelema Domova zdravlja sa četiri do pet odsto sredstav iz svog budžeta.

Dragan Skoko, direktor Doma zdravlja u Čajniču, kaže da je dogovoreno da se odgodi plaćanje obaveza blokiranim ustanovama biti na neki period kako bi one „prodisale“.

Što se tiče plaćanja tekućih obaveza domova zdravlja dogovoreno je da se ovaj problem rješava sa opštinama do kraja ove godine.

„Problem blokade računa i plaćanja tekućih obaveza zdravstvenih ustanova delegiraću na sjednicu Vlade RS u ponedeljak kako bi se našlo najbolje rješenje. I ovdje sam ponovio da je obaveza plaćanja, po zaključku Vlade, poreza i doprinosa za tekuću fiskalnu godinu i da svi oni koji plaćaju neće ni imati blokade računa po osnovu zaostalih obavez a koje ćemo rješavati zajedno i za bolnice i domove zdravlja“, rekao je ministar zdravlja Dragan Bogdanić.

Dogovoreno je da radna grupa sastavljena od predstavnika zdravstvenih ustanova, nadležnog ministarstvai i Fonda zdravstvenog osiguranja provjeri ugovore i kriterijume dodjele sredstava.

„Pogotovo ugovaranja između Fonda i zdravstvenih ustanova gdje moraju svi učestvovati u pravljenju realnih ugovora a ne kao dosad, ovo je od nas, uzmi ili ostavi“; rekao je predsjednik Sindikata zdravstva Milenko Granulić.

(BN televizija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

doktor

14.07.2017 15:46

Kako će raditi kad su naprimali koje kakve medicinske sestre,koje se samo šetaju kroz domove zdravlja kao da su na modnim pistama,neznaju previti ranu a kamoli da daju inekciju, kupile koje kakve nadri diplome, samo ogovaraju piju kafe jedu čokolade još ti kažu zašto si došao,pa ti kaže još nisi na redu nego neko njihov poznanik u to pauza za kafu koja traje sat dva i ti naravno nemožeš čekati i odeš još bolesniji, e takvo je stvarno stanje u domovima zdravlja

ODGOVORITE
Name

dijaspora

14.07.2017 16:15

A posto su ti domovi da ih kupim?

ODGOVORITE
Name

krsto

14.07.2017 20:43

Moraš kupit Dodika i cvijanovicku ,nema preskakanja...

Name

re

16.07.2017 03:19

113% u € moze?