Радници траже заштиту полиције

Радници и штићеници центара за социјални рад у БиХ веома често сусрећу се са разним нападима и пријетњама, те сматрају да им је потребна полицијска заштита, а посебно након посљедњих убистава у Србији која су потресла и шокирала читав регион.

Босна и Херцеговина 14.07.2017 | 07:45
Радници траже заштиту полиције
Иако се нису сретали с тешким злочинима као што су стравична убистава двије жене и једног дјетета који су се догодили у Србији у центрима за социјални рад, сваку врсту напада је потребно спријечити, а алармантна је чињеница да држава по закону овим установама није дужна да обезбиједи полицијско обезбјеђење.

Због тога нека руководства су самоиницијативно ангажовали приватне заштитарске службе, док их већина нема.

У Центру за социјални рад Бањалука кажу да на годишњем нивоу раде с више од 21.000 корисника. Најризичније категорије су им лица с проблемима у менталном здрављу, као и лица у поступку мирења брачних партнера и повјеравања дјеце заједнице, као и регулисања контакта.

"Годишње имамо неколико случајева вербалних пријетњи, али и покушаја физичких настраја на раднике. Уназад неколико година број пријетњи је повећан, а пријетње које упућују странке су обично најгнусније па чак и пријетње смрћу", кажу у бањалучком Центру за социјални рад.

Због тога, али и пријетњи које упућују супружници једни другима су, како кажу, у просторијама Центра ангажовали физичко обезбјеђење, што је само донекле уродило плодом.

"Почев од увођења обезбјеђења број пријетњи се није значајно смањио, али буду доста тактичнији", говоре у овој установи.

Додају да се најстрашнији напад на једну од њихових радница догодио ван радног времена, када је шетала с породицом у самом центру града. "Имали смо и случајеве закључавања нашег радника у стан корисника, а неки од нас су праћени и ухођени", кажу у бањалучком Центру за социјални рад.

Када су у питању случајеви насиља међу корисницима, било је и тога у једном случају да је мушкарац физички напао своју бившу супругу, након чега је она и поред обезбјеђења имала физичке повреде.

Медији су прије неколико година писали и о случају једног самоповређивања од стране корисника у центру, гдје је корисник прво напао раднице, а онда је себе повриједио ножем.

Срђан Баралић, предсједник Савеза удружења стручних радника социјалне дјелатности РС, изразио је саучешће породици настрадалих у Србији те подршку колегама радницима центара у којима се све догодило.

"Као струковно удружење изражавамо посебну забринутост за све чешће овако испољене облике и начине рјешавања проблема у породици и друштву уопште, за све чешћу угроженост, изложеност стручних радника и службеника установа, чији рад и дјеловање су свакодневно оптерећени широким дијапазоном професионалних изазова и ризика", каже Баралић.

Он је истакао како је породичноправна заштита у дијелу примјене Породичног закона једна од најризичнијих области у којима су потребне додатне анализе у циљу заштите корисника и стручних радника.

"Систем уређења брачних односа те регулисања контакта родитељу с којим дијете не живи у посљедње вријеме представља неке од најризичнијих послова у центрима за социјални рад", рекао је Баралић.

Из тузланског Центра за социјални рад такође кажу да су их вијести о трагичном догађају у Србији потресле.

"Мислим да треба више порадити на томе да се радници самог центар с обзиром на то са чим се све сусрећу више заштите. Да ли помоћу неког обезбјеђења или полиције није битно. Заштита не би требало да буде само у просторијама центра, него и приликом излазака на терен", наводе у овој установи.

"Ми смо прије имали једну полицајку која је патролирала. Сада имамо своје обезбјеђење", кажу у тузланском Центру за социјални рад.

Ништа боље није ни у Мостару, одакле кажу да се запослени свакодневно у свом раду сусрећу с насиљем, али психичким.

"Центар нема физичко осигурање објекта ни упосленика Центра, а у случају да предвиђамо постојање опасности да би могло доћи до нежељених ситуација тражимо помоћ полиције ради пружања заштите", кажу из мостарског центра.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Брзи

14.07.2017 07:04

У истину потребна им је застита,али умањит им планте за толко колико коста обезбедзење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

14.07.2017 13:17

То социјално треба у потпуности укинути. Као прво ову надлезност око мирења у слуцају раставе. Само један радник на 40 социјалних слуајева треба да остане.Остале ногират.

Name

уистину

15.07.2017 21:23

Толико су неструцни,да у вецини слуцајева они сами изазивају конфликте.О силовању и упропаставању дјеце да се и не говори.То је у ЦЗСР Бањалука.