Radnici traže zaštitu policije

Radnici i štićenici centara za socijalni rad u BiH veoma često susreću se sa raznim napadima i prijetnjama, te smatraju da im je potrebna policijska zaštita, a posebno nakon posljednjih ubistava u Srbiji koja su potresla i šokirala čitav region.

Bosna i Hercegovina 14.07.2017 | 07:45
Radnici traže zaštitu policije
Iako se nisu sretali s teškim zločinima kao što su stravična ubistava dvije žene i jednog djeteta koji su se dogodili u Srbiji u centrima za socijalni rad, svaku vrstu napada je potrebno spriječiti, a alarmantna je činjenica da država po zakonu ovim ustanovama nije dužna da obezbijedi policijsko obezbjeđenje.

Zbog toga neka rukovodstva su samoinicijativno angažovali privatne zaštitarske službe, dok ih većina nema.

U Centru za socijalni rad Banjaluka kažu da na godišnjem nivou rade s više od 21.000 korisnika. Najrizičnije kategorije su im lica s problemima u mentalnom zdravlju, kao i lica u postupku mirenja bračnih partnera i povjeravanja djece zajednice, kao i regulisanja kontakta.

"Godišnje imamo nekoliko slučajeva verbalnih prijetnji, ali i pokušaja fizičkih nastraja na radnike. Unazad nekoliko godina broj prijetnji je povećan, a prijetnje koje upućuju stranke su obično najgnusnije pa čak i prijetnje smrću", kažu u banjalučkom Centru za socijalni rad.

Zbog toga, ali i prijetnji koje upućuju supružnici jedni drugima su, kako kažu, u prostorijama Centra angažovali fizičko obezbjeđenje, što je samo donekle urodilo plodom.

"Počev od uvođenja obezbjeđenja broj prijetnji se nije značajno smanjio, ali budu dosta taktičniji", govore u ovoj ustanovi.

Dodaju da se najstrašniji napad na jednu od njihovih radnica dogodio van radnog vremena, kada je šetala s porodicom u samom centru grada. "Imali smo i slučajeve zaključavanja našeg radnika u stan korisnika, a neki od nas su praćeni i uhođeni", kažu u banjalučkom Centru za socijalni rad.

Kada su u pitanju slučajevi nasilja među korisnicima, bilo je i toga u jednom slučaju da je muškarac fizički napao svoju bivšu suprugu, nakon čega je ona i pored obezbjeđenja imala fizičke povrede.

Mediji su prije nekoliko godina pisali i o slučaju jednog samopovređivanja od strane korisnika u centru, gdje je korisnik prvo napao radnice, a onda je sebe povrijedio nožem.

Srđan Baralić, predsjednik Saveza udruženja stručnih radnika socijalne djelatnosti RS, izrazio je saučešće porodici nastradalih u Srbiji te podršku kolegama radnicima centara u kojima se sve dogodilo.

"Kao strukovno udruženje izražavamo posebnu zabrinutost za sve češće ovako ispoljene oblike i načine rješavanja problema u porodici i društvu uopšte, za sve češću ugroženost, izloženost stručnih radnika i službenika ustanova, čiji rad i djelovanje su svakodnevno opterećeni širokim dijapazonom profesionalnih izazova i rizika", kaže Baralić.

On je istakao kako je porodičnopravna zaštita u dijelu primjene Porodičnog zakona jedna od najrizičnijih oblasti u kojima su potrebne dodatne analize u cilju zaštite korisnika i stručnih radnika.

"Sistem uređenja bračnih odnosa te regulisanja kontakta roditelju s kojim dijete ne živi u posljednje vrijeme predstavlja neke od najrizičnijih poslova u centrima za socijalni rad", rekao je Baralić.

Iz tuzlanskog Centra za socijalni rad takođe kažu da su ih vijesti o tragičnom događaju u Srbiji potresle.

"Mislim da treba više poraditi na tome da se radnici samog centar s obzirom na to sa čim se sve susreću više zaštite. Da li pomoću nekog obezbjeđenja ili policije nije bitno. Zaštita ne bi trebalo da bude samo u prostorijama centra, nego i prilikom izlazaka na teren", navode u ovoj ustanovi.

"Mi smo prije imali jednu policajku koja je patrolirala. Sada imamo svoje obezbjeđenje", kažu u tuzlanskom Centru za socijalni rad.

Ništa bolje nije ni u Mostaru, odakle kažu da se zaposleni svakodnevno u svom radu susreću s nasiljem, ali psihičkim.

"Centar nema fizičko osiguranje objekta ni uposlenika Centra, a u slučaju da predviđamo postojanje opasnosti da bi moglo doći do neželjenih situacija tražimo pomoć policije radi pružanja zaštite", kažu iz mostarskog centra.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Brzi

14.07.2017 07:04

U istinu potrebna im je zastita,ali umanjit im plante za tolko koliko kosta obezbedzenje.

ODGOVORITE
Name

Kiki

14.07.2017 13:17

To socijalno treba u potpunosti ukinuti. Kao prvo ovu nadleznost oko mirenja u slucaju rastave. Samo jedan radnik na 40 socijalnih sluajeva treba da ostane.Ostale nogirat.

Name

uistinu

15.07.2017 21:23

Toliko su nestrucni,da u vecini slucajeva oni sami izazivaju konflikte.O silovanju i upropastavanju djece da se i ne govori.To je u CZSR Banjaluka.